用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門區Band 1尾Band 2頭, 有那間中學好 ?
go

屯門區Band 1尾Band 2頭, 有那間中學好 ? [複製鏈接]

請問各位:

屯門區邊間Band 1尾Band 2頭中學好 d 呢 ? 謝謝 !

Melodykitty
   0    0    0    0
Melodykitty

跟我女的case 一樣,我都想知道。
希望有人回覆。
盲目的愛他們 8-)

原文章由 melodykitty 於 07-11-21 13:33 發表
請問各位:

屯門區邊間Band 1尾Band 2頭中學好 d 呢 ? 謝謝 !

Melodykitty

:

譚佰羽
屯門天主教
馬可賓

小朋友踏界, 最頭痛, 舊年小兒三次入分, 最終列入band 1尾, 你可以一間英中, 一間中中, 根據我舊年觀察所得, Band 1 尾band 2頭中中有 : 辛亥年中學, 屯天中學, 馬可賓中學, 譚佰羽,
不妨親自參觀下,但小兒最終入了一間直資英中
原文章由 melodykitty 於 07-11-21 13:33 發表
請問各位:

Melodykitty

呢幾間之中我就覺得辛亥年同譚伯羽比較好了

原文章由 LLMUMMY 於 07-12-2 16:54 發表
小朋友踏界, 最頭痛, 舊年小兒三次入分, 最終列入band 1尾, 你可以一間英中, 一間中中, 根據我舊年觀察所得, Band 1 尾band 2頭中中有 : 辛亥年中學, 屯天中學, 馬可賓中學, 譚佰羽,
不妨親自參觀下,但小兒最終入了 ...

但我D朋友報左譚伯羽...全部都無得見...有冇媽咪識人見左...問左咩野問題....THANKS

原文章由 LLMUMMY 於 07-12-2 16:54 發表

各位媽咪, LLMUMMY,

請指教 :

因為亞仔讀保良小學, 一直都係保持係中間位置, 但佢地有聯繫英文中學, 唔知會唔會好d, 機會大唔大 ? 我都有聽朋友講過辛亥年都幾好, 佢話俾亞仔去讀英中可能會好吃力, 不如你幫佢報中中會好d 喎, 等佢自信心多d, 開心d, 但我自己就唔係咁鍾意, 但亞仔一d都唔緊張, 邊間都無嘜所謂,俾佢激死.

可否教下我呢 ? 謝謝

Melodykitty
Melodykitty

原文章由 melodykitty 於 07-12-10 16:35 發表

請指教 :

因為亞仔讀保良小學, 一直都係保持係中間位置, 但佢地有聯繫英文中學, 唔知會唔會好d, 機會大唔大 ? 我都有聽朋友講過辛亥年都幾好, 佢話俾亞仔去讀英中可能會好吃力, 不如你幫佢 ...

唔會有太大著數。。。。。

你是最後派位攪珠還是你自己去 INTERVIEW ?
盲目的愛他們 8-)

原文章由 melodykitty 於 07-12-10 16:35 發表

請指教 :

因為亞仔讀保良小學, 一直都係保持係中間位置, 但佢地有聯繫英文中學, 唔知會唔會好d, 機會大唔大 ? 我都有聽朋友講過辛亥年都幾好, 佢話俾亞仔去讀英中可能會好吃力, 不如你幫佢 ...

我都係保良小學喎。BAND 1 中游分子。辛亥年我想是BAND 2 ,而且我有同事的女兒去讀了後,品性差了,都不知是她個人問題還是... 好像COMMENT不是咁好。

上次12月15日到學校聽講座,說不要選一間英英一間中中,派位一定入中中。

常叫我們去試一下叩門.... 

我都15, 16,我想選田家炳。我有去講這學校的講座,都OK。

你有沒有聽過保記有間中學在美孚叫唐X勤...? 好似話幾好,而且聯上莊啟程書院
盲目的愛他們 8-)

自己去interview的

原文章由 bonnieandy 於 07-12-17 17:35 發表

你是最後派位攪珠還是你自己去 INTERVIEW ?

原文章由 LLMUMMY 於 07-12-17 22:05 發表
自己去interview的

好叻!可以請你指教下嗎?
其實,自己學生在小學是band1也不代表在出面也是band1先死,連自己banding都唔知,確實好難。
盲目的愛他們 8-)

原文章由 bonnieandy 於 07-12-18 11:15 發表

其實,自己學生在小學是band1也不代表在出面也是band1先死,連自己banding都唔知,確實好難。

bonnieandy,

請問是否都係p.5 or p.6?

Melodykitty
Melodykitty

可以問學校, 老師一定知, 我都是由老師口中知道小兒banding

原文章由 bonnieandy 於 07-12-18 11:15 發表

如果你的小朋友是band1尾.band 2 頭.就請你唔好咁大貪要英中.屯天, 馬可賓, 譚佰羽 機會會大D. 因為band1就係band1.band 2就係band 2.千其唔好信佢有band1尾.band 2 頭.派位攪珠既時候一定無1尾2 頭.

原文章由 edunpx 於 07-12-20 16:15 發表
如果你的小朋友是band1尾.band 2 頭.就請你唔好咁大貪要英中.屯天, 馬可賓, 譚佰羽 機會會大D. 因為band1就係band1.band 2就係band 2.千其唔好信佢有band1尾.band 2 頭.派位攪珠既時候一定無1尾2 頭. ...

Hello,
那麼, 請問 band 2 成績
宣道, 祟真,永隆 在自行應如何選?
如有意見, 請提供. thanks.

次序如下 :
1)宣道 (舊年自行收生, 英文一定要B以上)
2)祟真 (成績略遜宣道, 收生主要B級) (舊年該校 有一張計分紙 你可以參觀時取一張看看)
3)永隆 (成長略遜以上兩間, 但學生比較純)

這些資料全是舊年小兒選校的資訊, 希望能夠幫到你

原文章由 kevinivan 於 07-12-20 17:10 發表

Hello,
那麼, 請問 band 2 成績
宣道, 祟真,永隆 在自行應如何選?
如有意見, 請提供. thanks.

原文章由 LLMUMMY 於 07-12-21 10:04 發表
次序如下 :
1)宣道 (舊年自行收生, 英文一定要B以上)
2)祟真 (成績略遜宣道, 收生主要B級) (舊年該校 有一張計分紙 你可以參觀時取一張看看)
3)永隆 (成長略遜以上兩間, 但學生比較純)

這些資料全是舊年小兒選校的 ...

Hello LLMUMMY

多謝你的意見

小兒成績英文 A, 其他 B, 操行 B+, 請問入宣道機會大不大?
因今之要計教統局名次, 但小兒全級 考 63名, 他老師說是band  2 尾, 因他學校派位比例是 3:3:4, 全級人數 111 人, 請問以上邊間學校機會比較大 ?
(我小兒是讀 萬  慈小學)
請問除以上 3間學校外, 還知不知道有沒有其他比較好的 band 2 學校.
另外, 請問那裡可以找到計分紙, 因學校 open day 已過, 請問可否告知舊年如何計分給我參考.

THANKS.

kevinivan,

萬慈小學 舊年派位一般, 朋友的兒子在萬 慈小學是band 1尾 但都派到band 2尾,所以你在自行時要考慮清楚, 我個人應為 祟真 及 永 隆 可以一試, 至於計分紙 你試下問下同學, 舊年是參觀時派發的.

原文章由 kevinivan 於 07-12-21 10:40 發表

Hello LLMUMMY

多謝你的意見

小兒成績英文 A, 其他 B, 操行 B+, 請問入宣道機會大不大?
因今之要計教統局名次, 但小兒全級 考 63名, 他老師說是band  2 尾, 因他學校派位比例是 3:3:4, 全級人數 111 人, 請問以 ...

原文章由 LLMUMMY 於 07-12-21 14:15 發表
kevinivan,

萬慈小學 舊年派位一般, 朋友的兒子在萬 慈小學是band 1尾 但都派到band 2尾,所以你在自行時要考慮清楚, 我個人應為 祟真 及 永 隆 可以一試, 至於計分紙 你試下問下同學, 舊年是參觀時派發的.

...

Hello  LLMUMMY

你認為宣道是沒有機會嗎?
我原本想:
1. 宣道, 2 祟真 or
1. 宣道 2 永隆

那麼現在我應該選
1. 祟真  2. 永隆 or
1. 永隆  2. 祟真

另外, 請問迦密唐賓南好嗎?上星期我去參觀過,環境不太理想, 因近街市, 請給意見
‹ 上一主題|下一主題