用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: bb-mameme
go

浸幼學生去路 [複製鏈接]

歡迎你!!

我選擇浸幼既原因同你差不多, 都係覺得自信, 善於表達自己等既培育是浸幼既必殺技.  試想像一下從前高中甚至大學才有既presentation, K1小朋友由開學到現在已不知做了多少次(雖然內容簡單).  由最初在同學面介紹自己, 跟住到同學每次present完會掌聲鼓勵同學, 到現在prsent完會加一句"多謝各位"結尾, 你會看見他們既進步, 會更堅信自己既選擇冇錯.

"入唔到傳統小學, 唔識字" ~~ 太誇張吧.  

以最近present"今日天氣"為例, 我小朋友可以讀出以下文字:

"今天是2009年4月20日, 星期一, 氣溫26-30, 今天天氣多雲間中有陽光", "多謝各位"

可能有些字是靠記, 但以一個3歲小朋友而言, 可用手指指住讀出, 對我來講已經十分滿意了.

同意!浸幼學生中文認字算強, 寫字比較弱. 但K3已經要造句!

原帖由 WingKanMa 於 09-4-24 13:58 發表
我在此可以作小小分享, 我個囡下年會升浸小, 在這幾年的幼稚園學習中, 小囡很享受返學生活, 如突然不用返學(打風、 流感等)她聽到後會立即哭.  語文方面, 英文是她最弱的, 因為我們沒有工人姐姐, 溝通都是廣東話, 難 ...

Hello all, my daughter is now in K2.  As I think a traditional school is more suitable for her, A-school may not be our choice.  Do you have the names of traditional private or DSS primary schools (exclude boys' school) that have BUK graduates?  Thanks very much.

原帖由 firelaw 於 09-4-23 14:50 發表
多謝各幻浸幼媽咪意見!
我同老公好鍾意浸幼教學理念,一心諗住入讀(已收取為2009年k1 pm), 但好多朋友反對, 又話無得返轉頭, 入唔到傳統小學, 唔識字, 比出面小朋友差, 太過自由好難管!
攪到我好煩惱!心諗有無咁誇張, ...

firelaw和其他準浸幼家長,放心俾你們的小王子/小公主去HKBUK啦,去年都跟你們一樣1516,但當你睇完那過千張你小朋友上課時的相片後(學校定期上載上網)和見到他/她一天一天的明顯進步,你就會知道他們有幾投入和熱愛校園生活。

個人對HKBUK評分:

Teacher and Staff:  100%
Teaching Method:   100%
Environment:          200%
Resources:             200%
English/Putonghua:    50%  

品格培養和學習熱誠成就未來,各位HKBUK家長,繼續加油

‹ 上一主題|下一主題