用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港靈糧堂幼稚園 銅鑼灣靈糧堂: anyone received acceptance letter? ...
樓主: milkonline2
go

銅鑼灣靈糧堂: anyone received acceptance letter? [複製鏈接]

duplicated

[ 本文章最後由 milkonline2 於 07-11-23 13:35 編輯 ]

duplicated

[ 本文章最後由 milkonline2 於 07-11-23 13:35 編輯 ]

請問聖公會(SKH, Central) 同靈糧堂邊間好 d 呢???

我個女都收咗下午班

我哋報左禮賢, 靈糧堂, SKH同KY

禮賢收左仔仔讀PM, 靈糧堂都係, SKH已經reject左....

我唔知點揀好

原文章由 milkonline2 於 07-11-22 14:51 硐表
Dear yeehome1314 & huanghou,

應該係11月23日via internet 可以check 到 result ....

吾知點解我o甘心急呢?  其實我只報了 SKH (聖公會) 同 靈糧堂咋!   靈糧堂比我感覺好好, interview in 得有心機又安排得好, i ...

我女兒,禮賢會上午班,st clare上午班,靈糧堂下午班,禮賢會基本上決定不去了,現在就是st clare和靈糧堂不知道怎麼選?

sosona,

點解你選擇放棄禮賢呀

原文章由 sosona 於 07-11-23 13:20 硐表
我女兒,禮賢會上午班,st clare上午班,靈糧堂下午班,禮賢會基本上決定不去了,現在就是st clare和靈糧堂不知道怎麼選?

原文章由 yeehome1314 於 07-11-23 13:22 硐表
sosona,

點解你選擇放棄禮賢呀

hi,yeehome
因為禮賢會和st clare都在我家旁邊,走路幾分鐘,如果一定要從這兩間選一間,我肯定選st clare,因為女校可以直升,不用煩>可是我先生好像很喜歡靈糧堂,看見他們的網頁和宣傳頁都做得很好,覺得學校挺有心的.加上看到所有關於靈糧堂的評價都很好,不過下午班,加上比較遠,我現在猶豫不決,煩亞!

Sosona,
我諗我住你附近架! 我老公都好鐘意靈糧堂!!!!

Yeehome1314
我只報了 SKH  同 靈糧堂咋! 依家兩間都收咗下午班 …
我都唔知點揀好….

寶血am....
香港靈糧堂pm...
培道pm....邊間好啊!?

以為9月細女pm都冇~~

原文章由 milkonline2 於 07-11-23 13:38 硐表
Sosona,

Yeehome1314
我只報了 SKH  同 靈糧堂咋! 依家兩間都收咗下午班 …
我都唔知點揀好….

milkonline 可能我們是鄰居呢:loveliness:
你的BB是男孩還是女孩?我的是女孩,所以老爺奶奶都很喜歡傳統女子學校,加上ST CLARE離家近覺得比較方便。我老公就比較喜歡創新性強的學校。而我自己沒在香港讀過書,對香港的學校就更是不了解。當初報靈糧堂,也是朋友建議的,靈糧堂的口碑好像真是很好,現在好煩惱,真是不知如何選擇,老公是非常非常喜歡靈糧堂 ,否決讀st clare,我自己好猶豫亞,因為下午班,加上遠,怕女兒到時候想睡覺怎麼辦?

九龍城靈糧堂(AM)及香港靈糧堂(PM), 請問邊間好d呢 ? why ?

milkonline,

你個BB係唔係細B, 我個仔仔係05年12月出世, 所以, 我覺得幼稚園都會安排讀PM, 方便照顧 :loveliness:

請問你知唔知小學點計分咖

原文章由 milkonline2 於 07-11-23 13:38 硐表
Sosona,

Yeehome1314
我都唔知點揀好….

未必係細仔就係PM CLASS, 我個月係2004年12月, 係大B, 不過都係入左PM CLASS。但我就應該唔會讀啦!

想問收了上午班或下午班不是當初自己選的嗎?我仔仔是K1下午正取生, 大B.

same, pm class. may give up the offer

原文章由 YnnMa 於 07-11-23 09:29 硐表
我check 左啦, 都收阿仔, 下午班。

不過應該都唔會讀囉。

no la, 我只報了上午班, 點知變咗下午班.... :tongue:
原文章由 monkeyyeung2 於 07-11-23 05:36 PM 硐表
想問收了上午班或下午班不是當初自己選的嗎?我仔仔是K1下午正取生, 大B.

吾係呀, 我個囝囝係 05年 5月出世, 大仔, 可能 in 得吾係o甘好所以收咗去 Pm class!

小學點計分??? o甘長遠嘅事吾研究住.... 煩完 選 幼稚園嘅野先...

原文章由 yeehome1314 於 07-11-23 03:14 PM 硐表
milkonline,

你個BB係唔係細B, 我個仔仔係05年12月出世, 所以, 我覺得幼稚園都會安排讀PM, 方便照顧 :loveliness:

請問你知唔知小學點計分咖

St Clare 好似程度深 d , 少人揀 d !

點解你吾試埋聖心? 女校黎講都吾錯...

靈糧堂係好, 小朋友讀得好開心不過程度淺 d ....
仲有我真係吾係o甘想囝囝讀下午班, anyway 我會交咗留位費先...

我諗過另一個 choice, 就係繼續比我囝囝係依家間 nursery 讀 K1, 睇下 K2 轉吾轉到去 st. Joseph.....  
原文章由 sosona 於 07-11-23 02:09 PM 硐表

milkonline 可能我們是鄰居呢:loveliness:
你的BB是男孩還是女孩?我的是女孩,所以老爺奶奶都很喜歡傳統女子學校,加上ST CLARE離家近覺得比較方便。我老公就比較喜歡創新性強的學校。而我自己沒在香港讀過書,對香港 ...

原文章由 milkonline2 於 07-11-25 15:28 硐表
St Clare 好似程度深 d , 少人揀 d !

點解你吾試埋聖心? 女校黎講都吾錯...

靈糧堂係好, 小朋友讀得好開心不過程度淺 d ....
仲有我真係吾係o甘想囝囝讀下午班, anyway 我會交咗留位費先...

我諗過另一個 choice, ...

聖心不打算了,我老公一家都不太願意我家妹妹讀聖心,特別是爺爺,說讀書太辛苦,功課太多,因為老公姐姐以前就是聖心的,經常寫功課寫到哭,後來中四就去英國讀書了,讀得就很開心.他們都說女孩子沒必要學得那麼辛苦,所以聖心應該是不報了
‹ 上一主題|下一主題