用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 住址証明
樓主: bbq71
go

住址証明 [複製鏈接]

回覆 #1 felix.lee 的文章

I received the same letter.  I am in net 41.

回覆 #3 Reikapon 的文章

我在 9/2007 才在 #41 租住, 請問有冇人知道教育署有冇規定要住多少年才可報 #41呢

Learnt from a reliable source that EDB is mainly targetted at applicants of Net 11, 12, 41 only.
So better no cheating la!

原文章由 littlekid 於 07-11-20 18:19 硐表
請問係唔係人人都有?

no. you can 租住 anywhere and anytime within net 41 before submit the application form

原文章由 apple_ccl 於 07-11-20 23:21 硐表
我在 9/2007 才在 #41 租住, 請問有冇人知道教育署有冇規定要住多少年才可報 #41呢

我個 fd 昨日都收到信, 佢係住 31 網的。佢問我應該點做, 因為佢地係用奶奶個地址的, 而佢個小朋友平時係奶奶照顧的, 請問是否帶奶奶個地址証明?

原文章由 felix.lee 於 07-11-20 23:38 硐表
no. you can 租住 anywhere and anytime within net 41 before submit the application form

教育署年年都會有 random check的! 好似今年 focus 在11, 12, 31, 41。

係呀﹗因為好多人都問人借地址幫小朋友報名校區, 所以對真正住係個區的小朋友真係唔公平的, 佢地會因為借地址個批小朋友而影響真正住個區小朋友嘅 chance. 所以都好嘅﹗

原文章由 fatfatwong 於 07-11-21 09:19 硐表
咁講教署都係著重係名校網捉人...   

HI, 請問教署是點知道妳個小朋友是報那個校網. ??
是由自選校告知的??

回覆 #18 apple_ccl 的文章

係呀,就係為咗d 細路,本應冇,但而家要補番做,咁係咪代表電費單都唔得喇,如果電費得,就唔駛咁煩,你都係同我一樣又係租?

[ 本文章最後由 bbq71 於 07-11-21 09:49 編輯 ]

1st round填o個張小一入學form要填住址及所屬校網, 教署點會唔知!

原文章由 manyi911 於 07-11-21 09:41 硐表
HI, 請問教署是點知道妳個小朋友是報那個校網. ??
是由自選校告知的??

littlekid,
咁你個fd有冇叫佢99做監顧人吖? 如有就冇問題. 但如佢冇就麻煩d, 因佢要証明佢要向果度住.

大家千萬不要以為中左籤先會查你地的地址是否真實,因我朋友上年抽不到頭3志願都比 ICAC 上門查,所以大家最好不要用假地址.

原文章由 littlekid 於 07-11-21 09:09 硐表
我個 fd 昨日都收到信, 佢係住 31 網的。佢問我應該點做, 因為佢地係用奶奶個地址的, 而佢個小朋友平時係奶奶照顧的, 請問是否帶奶奶個地址証明?

封信寫明"證明文件上的姓名須與申請表上簽署的家長/監護人的姓名相同", 所以如果張form係你個fd簽名, 就一定要出示有你個fd姓名o既有關文件!

原文章由 littlekid 於 07-11-21 09:09 硐表

原文章由 小木偶媽咪 於 07-11-20 18:37 硐表
我都收到,好想知道咁係咪代表唔中
用來第二round抽獎
好煩...好緊張
究竟中唔中......

我都好想知係咪代表唔中呀,死啦,攪到我哋d家長咁緊張.

原文章由 Ultraman媽媽 於 07-11-21 09:51 硐表
littlekid,
咁你個fd有冇叫佢99做監顧人吖? 如有就冇問題. 但如佢冇就麻煩d, 因佢要証明佢要向果度住.

大家千萬不要以為中左籤先會查你地的地址是否真實,因我朋友上年抽不到頭3志願都比 ICAC 上門查,所以大家最好不 ...

點解關icac事嘅,又唔係受賄.

ICAC 上門查....你個friend最後有冇事?
而家真係要小心, 為左學校要坐監...真係得不償失...
況且, 現在多左好多好學校. 吾一定要超級名校.

原文章由 Ultraman媽媽 於 07-11-21 09:51 硐表
littlekid,

大家千萬不要以為中左籤先會查你地的地址是否真實,因我朋友上年抽不到頭3志願都比 ICAC 上門查,所以大家最好不 ...

我都唔係好明點解 ICAC會上門查? 但這個是事實,但好彩,我fd佢個地址係真的,所以冇事.

原文章由 ChiFungMom 於 07-11-21 10:16 硐表
ICAC 上門查....你個friend最後有冇事?
而家真係要小心, 為左學校要坐監...真係得不償失...
況且, 現在多左好多好學校. 吾一定要超級名校.

請問ICAC 查咩呢?您個FD 係邊個網?

littlekid,

當然係大熱架41網啦! 不過佢只係問有冇這個人向這度住, 之後就冇野了.

原文章由 cclbaby 於 07-11-21 10:41 硐表
請問ICAC 查咩呢?您個FD 係邊個網?

咁簡單﹗

原文章由 Ultraman媽媽 於 07-11-21 10:51 硐表
當然係大熱架41網啦! 不過佢只係問有冇這個人向這度住, 之後就冇野了.
‹ 上一主題|下一主題