用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小兒今年p.2開始突然好憎寫字, 點算?
go

小兒今年p.2開始突然好憎寫字, 點算? [複製鏈接]

本來p.1上學期寫得又快又靚, 下學期開始寫得差, 而家p2仲離晒普, 中英數常老師都話過佢, 我又試過1)比機會佢改, 2) 擦晒再寫, 3) 中英寫字有A-有小奬品, 4) 罰有零食... 都係冇符, 而家仲差到唔肯做堂課,寫手冊, 話老師點解一定要即時完成, 唔比返屋企先做...
MAMI們有冇經驗, 意見分享? :cry:
   0    0    0    0

你有一個定二個小朋友

原文章由 KaWo 於 07-11-20 16:23 硐表
你有一個定二個小朋友

大仔 - p.2
對下仲有2個仔

會不會是爭取大人的注意.

我都唔知, 佢有好的表現慾, 引人注意就是必定有的.
而家排緊期, 要等半年,  主要佢有情緒問題, 好衝動, 自我, 易怒, 成日鬧氣, 成日爭坳, 响學校都發生過好多問題, 但佢又唔係百厭牛王的小朋友, 老師都建議要CHECK下, 要快D找出原因, 免得阻礙佢學習.
其實我响屋企大部份時間都係放响佢度, 以往要控制佢情緒問題已經好費精神, 而家仲多埋做功課的態度問題...

我又唔係執得佢D字好緊, 佢尤其英文寫字特別差, P1時仲成日取A, 而家就... 如果我唔堅持要佢寫/改正好D字, 比機會佢下次寫好D LA, 佢又越來越嚟普. 好LA, 我堅持LA, 擦佢D字,  佢就更抗拒寫字.  我有奬勵形式, 佢又成日未做事情之前就先與你討價還價...所以奬勵唔可以一次一次計算, 要加起兩,三次才計, 咁佢又放棄.

會唔會係佢想你留意佢多D呀!你係咪全職媽媽呀?

小兒都有類似的問題, 可能他還是P1吧, 學校社工只是叫我多d跟他玩, 不要只跟他說功課問題, 但我自問已經把所有時間放在他身上, 我都想知道邊度可以check 下, 起碼知道佢真正問題出在那裡.

原文章由 2fungs 於 07-11-21 12:18 硐表
我都唔知, 佢有好的表現慾, 引人注意就是必定有的.
而家排緊期, 要等半年,  主要佢有情緒問題, 好衝動, 自我, 易怒, 成日鬧氣, 成日爭坳, 响學校都發生過好多問題, 但佢又唔係百厭牛王的小朋友, 老師都建議要CHECK下 ...
‹ 上一主題|下一主題