用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我對我仔間小學校長有少許失望
go

我對我仔間小學校長有少許失望 [複製鏈接]

雖然入到比較出名的小學, 但都不知是好是壞
日前我收到家校通信, 大部份小六家長都為子女準備, 當然包括校長的推薦信, 校長說明, 若沒有課外活動的學生不知從何寫起, 所以應該從小培養在校長參予課外活動
由現在起她只會為校學成績優異的學生寫信, 連我老公都話有少少寸.
   0    0    0    0
Flower

如果係人都寫, 會唔會好濫呢?
有參加校隊or為學校服務既學生應該有優先

原文章由 Flower 於 07-11-20 10:21 硐表
雖然入到比較出名的小學, 但都不知是好是壞
日前我收到家校通信, 大部份小六家長都為子女準備, 當然包括校長的推薦信, 校長說明, 若沒有課外活動的學生不知從何寫起, 所以應該從小培養在校長參予課外活動
由現在起她 ...

原文章由 christf 於 07-11-20 12:20 硐表
**校長說明, 若沒有課外活動的學生不知從何寫起, **

The principal was right. How can he/she write over 100 "RELEVANT" reference letters to each student every year?  

Do you think obtaining a very very  ...

呢個係事實, 如果無課外活動或校外公開比賽, 又叫校長怎樣寫起, 再寫下去都只不過是一封無內容嘅信, 而對方收到又有什麼反應呢? 現今競爭力強, 讀書同搵工都係一樣, 要個cv 豐富d, 就要看學生的競爭力, 沒有競爭力, 就只得接受去一些平凡少許嘅學校, 同埋靠運氣。如果小朋友本身不喜歡競爭, 但實力強, 就去那裏讀都不成問題啦, 你看十四歲女學生讀天水圍的中學一樣。

校長講既都係事實.

關於"有少少寸", 就要視符當時既語氣喇.

她即係話, 由現在起只會為成績優異的學生寫, 其他一概不寫(如果我沒有會錯意的話)
是不是我每天參予課外活動, 積極參予校務, 只有精英班才可以有校長的信???
雖然我的小孩剛剛小一, 有一段日子才小六, 作為家長的我, 若小孩不是精英一份子, 而得不到校長的幫助, 心情會如何.....
可能我的想法太過偏啦
Flower

乜推信, 吾係for d成績優異, 同為校增光既同學寫既咩? 如果果一間小學個校長, 個個學生都會有一封推薦信, 我諗遲d 中學都會知, 呢封信, 都吾值乜野啦, 因為基本上個個都有, 甘你叫d 中學校長, 憑乜野係揀? 之後呢間小學出黎既推薦信都吾值一看, 因為真係係學生係入邊讀就會有............韾香咩?

我以前小學時, 成績算好, 但派到一間吾好既中學, 係吾駛我出聲, 個校長主動搵老師搵我, 推薦我入佢地間有關聯既中學架..........雖然吾係名校, 但點都好過去d 垃圾學校

Flower

不用為這些事吾開心, 有些校長喜歡用推薦信救一些乖巧但成績普通的學生,甚或是忽然失手的學生, 有些校長喜歡用推薦信幫些 super students go to super secondary schools, 可能同自己的名譽有關, 一定幫些最 top 的學生。這些我們不能控制的, 倒不如從今開始好好培養自己的子女, 讓他的成績根基保持一定的水平, 咁就算無推薦信無參加任何課外活動, 也不怕無好中學讀。

再講, 到你小朋友升中時, 可能已經換個校長, 什麼事都會發生。

Marians

原文章由 Marians 於 07-11-20 17:26 硐表
Flower

不用為這些事吾開心, 有些校長喜歡用推薦信救一些乖巧但成績普通的學生,甚或是忽然失手的學生, 有些校長喜歡用推薦信幫些 super students go to super secondary schools, 可能同自己的名譽有關, 一定幫些最 ...

FLOWER,

你仔讀係邊間小學?

冬日勳章 醒目開學勳章

回覆 #12 Flower 的文章

吾知我地係未同一間小學,因為我個間都是地區名小學,近日也收到同樣的通告,
小兒今年小六,成績中上,本來我都想有推薦信,但想真點,除非直資或名校,本區英中又不一定要信有分加,而且校長都說如果需要都會寫,不過她希望大家努力些,否則她真的不能推薦到什麼wo!!

原文章由 虫虫主人 於 07-11-20 23:05 硐表

FLOWER,

你仔讀係邊間小學?

我都想知,可以PM我嗎

pls let me know your kid in which one primary school.

tks.

原文章由 stjoboldboy 於 07-11-20 15:36 硐表

是!校長亦應該咁做!
推薦信當然係推薦精英啦,如果唔係個d就唔係推薦信!人人有份既所謂"推薦信"d中學根本唔會重視, 亦令到校長寫既”推薦信”大貶值,影響真正既精英!
至於"每天參予課外活動, 積極參予校務" ,大可以 ...

現實就是那樣的了 , 唔係亞媽點解要小朋友十項全能 , 陪亞仔日玩夜玩唔好 不過我無錢供他去外國讀書嘛

我相信這位校長不是唯一這樣做,我個仔明年讀小一,今年去學校參觀,也有校長這樣說,如果所有課外活動不參加,學業成績不是優異,他也不會寫替小六學生寫推薦信,因為不知如何寫,我想大部份校長都是這樣的。

Empty content, empty life, the principal needs to have some basis or background of the kid in order to compose the letter.  Same criteria for the Parish Father too.  It is not a composition but putting the facts and recommends the kid to the other school.

Chelsea

我又覺得寫信的是校長,他/她當然絕對有權決定點寫及選擇替邊個寫,就這一點當然無問題。

但話說回來,教育所為何事?是否只有成績優異才是精英,將來一定可以成材?這學校的教學目標就只看成績?品格品德、價值觀、人生觀…又如何?

教育要教書,也要教人。如果學校的校長老師對了學生六年都發掘唔到佢嘅優點,咁就要檢討下!當然,他們的目標要繼續名校,當然是要大力催谷學業成績。課外活動多D攞獎,更加可以出風頭。唔通叫佢寫學生的長處是誠實有禮,有愛心,有創意,關顧弱小,…

不過,FLOWER 曾提及:「若沒有課外活動的學生不知從何寫起」。這其實是否校長的苦心,鼓勵你地唔好死讀書呢?

據小女間小學三年班已經通知家長, 最好多參加課餘興趣班開始發掘子女強項...繼而爭取一些證明同奬項, 基本上對升中必定有幫助, 起碼已經提左你, 唔洗小六先話比你知「若沒有課外活動的學生不知從何寫起」
‹ 上一主題|下一主題