用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一第一次考試喇! 家長有什麼打算?
樓主: 朱仔媽咪
go

中一第一次考試喇! 家長有什麼打算? [複製鏈接]

回覆 #1 朱仔媽咪 的文章

係lor,一星期有二日須要課外活動,5點幾先放學,返到屋企又要即做功課,溫書,見到佢都覺得辛苦,真係感到時間唔多夠用,大家努力吧!

My daughter also complaints that many homework, especially Maths, needs to do at least 30 questions per day (sometimes 50 plus), need to submit next day.  But the teacher seems not fully understand how to teach them, just follow the teaching guidelines from text book, she only teaches the primary level but need her student to complete the level 2 or 3 questions.  Most of student don't know how to calculate, but need to check on next day so they spend much time (nearly 5 hrs)  in Maths.  She only asks the student whose understand the question and come out to do on the blackboard.  I don't know why the school has so many assignment for them and so many activities need to participate.  If the student forget to do or bring homework, needs to detain after school on that day and no excuse.  It isa huge pressure for F.1 student.  She complaints that, so many dictation, quiz and uniform tests,  it is such a crazy school and don't like to study there.

回覆 #1 dreaming 的文章

亞仔間學校,仲有條校規,如果無帶功課或無簽回條某個次數, 須要記缺點,嚴重者更須記過,須然學校都係想D細佬有責任感,但我覺得去到要記過好似太過分啦!
亞仔面對英文數學,已經投降,再加上老師的教法真是只去到LEVEL1, 然後就出一大把LEVEL 2, OR 3 的題目, 更係唔識做啦, 番到屋企都係一舊雲, 而家唯有要請補習老師,一星期來二晚,希望真的幫到亞仔吧

原文章由 ANDYMA22 於 07-11-23 18:43 硐表
亞仔間學校,仲有條校規,如果無帶功課或無簽回條某個次數, 須要記缺點,嚴重者更須記過,須然學校都係想D細佬有責任感,但我覺得去到要記過好似太過分啦!
亞仔面對英文數學,已經投降,再加上老師的教法真是只去到LEVEL1,  ...

呀女間學校都係一樣, 到某個次數就要記缺點,嚴重者更須記過, 學校成日話你哋大個女, 呢d係你哋既責任.  還有功課種類繁多, 剩係做maths呢一樣都冇晒時間, 仲邊有時間做其他和溫習, 所以相比起小學的成績真係差咗好多, 甚麼綜合人文科, 通識科, 真係攪到暈暈下.

原文章由 dreaming 於 07-11-23 20:59 硐表

呀女間學校都係一樣, 到某個次數就要記缺點,嚴重者更須記過, 學校成日話你哋大個女, 呢d係你哋既責任.  還有功課種類繁多, 剩係做maths呢一樣都冇晒時間, 仲邊有時間做其他和溫習, 所以相比起小學的成績真係差咗 ...

似乎間間學校都小小事記缺點, 一不小心, 很快就小過....學校為此此的做法, 都唔知為什麼???

原文章由 wisely 於 07-11-23 21:42 硐表

似乎間間學校都小小事記缺點, 一不小心, 很快就小過....學校為此此的做法, 都唔知為什麼???

有時諗都唔知自己幫佢揀呢間學校是對或錯, 好似迫到個女咁辛苦, 如果係band 2頭的學校會否好d呢? 不過已成事實, 唯有不斷的勸解和鼓勵佢, 煮d佢鍾意食既餸來獎勵佢.其實現在的教育真係混亂, 樣樣都係識少少, 冇樣專, 咁多功課做, 那有時間溫習, 成績又未如理想, 意志冇被打沉已經好好了.

原文章由 dreaming 於 07-11-23 22:36 硐表

有時諗都唔知自己幫佢揀呢間學校是對或錯, 好似迫到個女咁辛苦, 如果係band 2頭的學校會否好d呢? 不過已成事實, 唯有不斷的勸解和鼓勵佢, 煮d佢鍾意食既餸來獎勵佢.其實現在的教育真係混亂, 樣樣都係識少少, 冇樣 ...

band 2咪一樣,根本都唔理咩banding,間間都係咁谷谷谷,唔理你明唔明。

原文章由 eeyore0511 於 07-11-24 00:06 硐表

band 2咪一樣,根本都唔理咩banding,間間都係咁谷谷谷,唔理你明唔明。

啊! 原來間間都係一樣, 我仲以為其他學校會輕鬆啲添. 其實係咁谷谷, 好以起到趕火車咁, 話知你明唔明, 返到屋企好似有隊補習老師standby咁, 你估唔駛錢咩, 而且啲學生都好辛苦, 如果有錢的話真係比佢讀國際學校好過, 我上網check過, 國際學校的學校成9千幾蚊一個月, 仲要買債券, 真係比起錢, 唯有要接受啲咁既津校質素.

[ 本文章最後由 dreaming 於 07-11-24 10:13 編輯 ]

有時做家長都好無奈,今日佢有嘢唔明,解釋咗好似明明地,聽日返嚟又話教咗新嘢,天呀!比d時間消化下先啦!

原文章由 dreaming 於 07-11-23 22:36 硐表

有時諗都唔知自己幫佢揀呢間學校是對或錯, 好似迫到個女咁辛苦, 如果係band 2頭的學校會否好d呢? 不過已成事實, 唯有不斷的勸解和鼓勵佢, 煮d佢鍾意食既餸來獎勵佢.其實現在的教育真係混亂, 樣樣都係識少少, 冇樣 ...

一晚要計50條數 , 重要明天交 , 的確無晒時間用.
我好想知係邊間學校 (八卦咋 ! 唔介意就pm給我 , 唔pm都無相干 )

我的小朋友到依家都仲係行行企企,都冇乜功課做,反而活動就多,D活動多到玩唔哂。。。。

原文章由 ruby2004 於 07-11-24 11:18 硐表

一晚要計50條數 , 重要明天交 , 的確無晒時間用.
我好想知係邊間學校 (八卦咋 ! 唔介意就pm給我 , 唔pm都無相干 )

中西區某女校.

所以依家的補習社咪發達law, 你吾搵人補習真係好難追得上, 總之依家呢個年代父母同小朋友一樣咁辛苦, 父母就努力賺錢比佢地去學野, 最終咪漁人得利law.
可憐天下父母心 :cry:
‹ 上一主題|下一主題