用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一第一次考試喇! 家長有什麼打算?
go

中一第一次考試喇! 家長有什麼打算? [複製鏈接]

仔仔升中一後, 第一次考試, 很多科目都好似讀極都讀唔晒....家長們, 有沒有計仔
   1    0    0    0

原文章由 朱仔媽咪 於 07-11-19 21:36 硐表
仔仔升中一後, 第一次考試, 很多科目都好似讀極都讀唔晒....家長們, 有沒有計仔

考,衰啦。。。。

醒目開學勳章

第一次測驗, 只有中/英/數合格 其他合部肥佬 本來聖誕節plan左去滑雪, 全部取消晒.... 留係屋企溫書, 放完假第一日返學就要考試

原文章由 kianmama 於 07-11-20 12:11 硐表
第一次測驗, 只有中/英/數合格 其他合部肥佬 本來聖誕節plan左去滑雪, 全部取消晒.... 留係屋企溫書, 放完假第一日返學就要考試 ...

如果全程係由佢自己讀 , 只有中/英/數合格 , 我都會收貨 ,
我唔追求分數(我指中一) , 今年係比佢摸索如何自學 , 要佢自己學習承擔負責/後果 ,衰左叫佢下次黎過 , 少少進步都要贊/鼓勵 , 學習之路很漫長........

上到中學,讀書要講方法,試問d書咁厚,點可以背晒?所以我老公同阿女上咗個記憶班,學下點樣消化o的書然後做筆記,再背筆記去考試.我老公負責睇下佢做既筆記似唔似樣.所以依家我地都唔駛理佢既測驗考試啦.當然,中一第一次考試只是試下佢既彈藥有幾多,唔需要太介意分數.

醒目開學勳章

根本佢在測驗期間都冇溫過書, 如果佢肯認真讀, 唔止這個成績

原文章由 ruby2004 於 07-11-20 14:03 硐表

如果全程係由佢自己讀 , 只有中/英/數合格 , 我都會收貨 ,
我唔追求分數(我指中一) , 今年係比佢摸索如何自學 , 要佢自己學習承擔負責/後果 ,衰左叫佢下次黎過 , 少少進步都要贊/鼓勵 , 學習之路很漫長........ ...

唉! 小兒是聖誕節前考試....現在只剩下幾星期, 開頭想讓他自行處理, 甚想到.....唉!
現在唯有惡補!!!!

原文章由 kianmama 於 07-11-20 12:11 硐表
第一次測驗, 只有中/英/數合格 其他合部肥佬 本來聖誕節plan左去滑雪, 全部取消晒.... 留係屋企溫書, 放完假第一日返學就要考試 ...

我阿女都係放完聖誕返去第一日就考試, 佢自己講聖誕假唔玩, 全力溫書, 連教會老師叫佢去聖誕Party 佢都話想唔去, 我到時又睇o下佢係咪咁勤力。

Hello Khmama,

我想問下你囡囡上完個記憶班後,會唔會記得好d?我個仔就成日讀唔入腦,重叫我安排佢上堂,而家15、16唔知點算,同埋記憶班收費如何?可否advice?

原文章由 khmama 於 07-11-20 16:13 硐表
上到中學,讀書要講方法,試問d書咁厚,點可以背晒?所以我老公同阿女上咗個記憶班,學下點樣消化o的書然後做筆記,再背筆記去考試.我老公負責睇下佢做既筆記似唔似樣.所以依家我地都唔駛理佢既測驗考試啦.當然,中一第一次 ...

原文章由 khmama 於 07-11-20 16:13 硐表
上到中學,讀書要講方法,試問d書咁厚,點可以背晒?所以我老公同阿女上咗個記憶班,學下點樣消化o的書然後做筆記,再背筆記去考試.我老公負責睇下佢做既筆記似唔似樣.所以依家我地都唔駛理佢既測驗考試啦.當然,中一第一次 ...

May son want to join the course also but there are so many centres have such course with expensensive fee that I do not know how to choose, may you advise which centre your daurghter join ?  kindly send the information to my e-mail as below or palm to mee directly.
[email protected]

Tks!

亞仔升中後的成績都唔好, 有幾科都唔合格,最初收到份成績表,我同亞仔都真係有唔開心,佢自己定左目標,  要再努力 d 讀書, 上堂時要更集中精神,我地做父母的唯有是繼續支持佢lor.

原文章由 mrsliu1991 於 07-11-21 09:09 硐表
Hello Khmama,

我想問下你囡囡上完個記憶班後,會唔會記得好d?我個仔就成日讀唔入腦,重叫我安排佢上堂,而家15、16唔知點算,同埋記憶班收費如何?可否advice?

...

據我了解,其實個記憶班分幾部份,我覺得它教如何去理解課文和做筆記是有用的,當小朋友完成筆記,等如將書中精華提煉,印象一定會深刻o的.同埋起碼有o的實質既野証明佢溫咗書,唔係得把口應你.至於怎樣去記就未必可以好似佢教既方法.個記憶班二千多元上四堂,唔知算係平定貴,不過我覺得幫到個女都算值得既.

我個仔派咗成績啦!全部合格但唔係好高分,平均分C,OK嗎?我緊係唔係咁OK啦!以前次次都A,e家好似差咗好多咁,唔知我係咪要調整下我d心態呢?排名係全級一半左右。:cry:

原文章由 eeyore0511 於 07-11-21 19:13 硐表
我個仔派咗成績啦!全部合格但唔係好高分,平均分C,OK嗎?我緊係唔係咁OK啦!以前次次都A,e家好似差咗好多咁,唔知我係咪要調整下我d心態呢?排名係全級一半左右。:cry: ...

如果是他自己溫習出來成績, 已經好好, 如果他入Band One 學校, 個個都是Band One仔, 未必可以科科 A.  OK喇!

原文章由 朱仔媽咪 於 07-11-21 22:32 硐表

如果是他自己溫習出來成績, 已經好好, 如果他入Band One 學校, 個個都是Band One仔, 未必可以科科 A.  OK喇!

Hi!朱仔媽咪,

咁佢又真係自己溫習出來,無補習班、無揾我問。不過,硬係覺得欠dd咁囉!可能我對佢要求高啦!

原文章由 eeyore0511 於 07-11-21 23:19 硐表

Hi!朱仔媽咪,

咁佢又真係自己溫習出來,無補習班、無揾我問。不過,硬係覺得欠dd咁囉!可能我對佢要求高啦!

好難得喇 , 唔好比壓力佢 , 鼓勵佢話佢有能力下次再好d .

亞仔小學時都係成績好好,升上中學後,不斷的QUIZ,DICTATION,UNIFORM TEST,成績好似一落千丈咁,上星期才完了UNIFORM TEST, 昨晚又再收到 中期考試的通告了,亞仔的反應是不想返學啦!很辛苦啊!你們有無好提議,我應該如何面對.

原文章由 ANDYMA22 於 07-11-22 10:55 硐表
亞仔小學時都係成績好好,升上中學後,不斷的QUIZ,DICTATION,UNIFORM TEST,成績好似一落千丈咁,上星期才完了UNIFORM TEST, 昨晚又再收到 中期考試的通告了,亞仔的反應是不想返學啦!很辛苦啊!你們有無好提議,我應該如何 ...

可能平時太多quiz , test , dictation .......
跟住又到exam....
咁樣學習邊有興趣ar , 好無奈
我亞囡的反應是又不想返學啦!

回覆 #14 khmama 的文章

hi, khmama,

Can u pm me the information & tele ?

thanks a lot

原文章由 ruby2004 於 07-11-22 11:54 硐表

可能平時太多quiz , test , dictation .......
跟住又到exam....
咁樣學習邊有興趣ar , 好無奈
我亞囡的反應是又不想返學啦!

我仔仔就不是拒絕返學, 但太多quiz , test , dictation .....根本溫唔晒, 結果估吓/讀吓, 現在未打好基礎就去, 將來更艱難.  現在讀書比之前煩得多, 又要讀得好, 又要有課外活動...唉!
‹ 上一主題|下一主題