用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Learning Habitat
go

Learning Habitat [複製鏈接]

請問有無家長俾小朋友讀過learning habitat, ok 嘛, 有咩comment?
   0    0    0    0
14/5/2006: 3.30kg (birth)14/6/2006: 4.34kg (1 month)20/7/2006: 5.58kg (2 month)25/8/2006: 6.41kg (3 month)16/11/2006: 7.5kg (6 month)

我個囡係凱凡薈嗰間分校讀緊nursery,讀得超開心!我覺得哩間學校好好,老師好有愛心.放心比你個小朋友去哩間學校讀啦.

Carrie, 我到個凱凡薈嗰間分校visit, 老師話一班nursery會有28小朋友.你覺得擠逼嗎?我主要担心係,如果有小朋友病咗,係唔多小朋友一班的情況下會否容易互相感染?

SmallMommy:
其實佢一班都真係好多人,我初頭都好擔心阿囡會成日病,不過見佢讀咁開心同埋真係有學到嘢,都唔洗擔心咁多啦.就算你唔比佢讀
nursery都會比佢返吓playgroup,咁多小朋友一齊玩可能都會病啦.所以唔好擔心咁多啦!如果有小朋友病,老師都會盡量同家長講最好留係屋企,好多家長都好合作o家!我個囡都咳咗好耐啦,返到學校老師會比口罩佢帶住,老師話佢好乖咁帶住口罩上堂同埋玩遊戲囉.(因為老師會打電話比我跟進佢係學校的情況.)所以我明白小朋友係要比人教至乖o家.我都有唸過,如果其他in過的幼稚園唔收阿囡,我會比佢繼續係學之園讀K1囉.

原文章由 SmallMommy 於 07-11-20 22:18 硐表
Carrie, 我到個凱凡薈嗰間分校visit, 老師話一班nursery會有28小朋友.你覺得擠逼嗎?我主要担心係,如果有小朋友病咗,係唔多小朋友一班的情況下會否容易互相感染? ...

一班有成28人都好多喎, 咁有幾多老師照顧佢? 我打算俾我小朋友讀海逸哥間, 有無媽咪可以share下....

原文章由 Carrie_Yip 於 07-11-21 12:50 硐表
SmallMommy:
其實佢一班都真係好多人,我初頭都好擔心阿囡會成日病,不過見佢讀咁開心同埋真係有學到嘢,都唔洗擔心咁多啦.就算你唔比佢讀
nursery都會比佢返吓playgroup,咁多小朋友一齊玩可能都會病啦.所以唔好擔心咁 ...
14/5/2006: 3.30kg (birth)14/6/2006: 4.34kg (1 month)20/7/2006: 5.58kg (2 month)25/8/2006: 6.41kg (3 month)16/11/2006: 7.5kg (6 month)

我個囡嗰班人數約22人,有2 個班主任(一個是外籍老師,一個是中國籍老師)再加1個助教老師.一班有3位老師照顧小朋友.
原文章由 carriechan 於 07-11-21 13:53 硐表
一班有成28人都好多喎, 咁有幾多老師照顧佢? 我打算俾我小朋友讀海逸哥間, 有無媽咪可以share下....

3 teachers (1 NET) for 27 kids.

原文章由 carriechan 於 07-11-21 13:53 硐表

me too !
My little girl is in PNA.

原文章由 Carrie_Yip 於 07-11-20 16:30 硐表
我個囡係凱凡薈嗰間分校讀緊nursery,讀得超開心!我覺得哩間學校好好,老師好有愛心.放心比你個小朋友去哩間學校讀啦.

原文章由 Carrie_Yip 於 07-11-21 15:20 硐表
我個囡嗰班人數約22人,有2 個班主任(一個是外籍老師,一個是中國籍老師)再加1個助教老師.一班有3位老師照顧小朋友.

which school?

亞囡讀海逸pn class, 返左差不多兩個月, 佢讀得好開心, 又學到野,  昨晚仲唱國語歌(只係唱到四五個字).  已經好好成績.  相比哥哥幾年前係另一間讀0麥都學唔到.

亞囡返下午, 人數不多, 老師照顧得好好!

elizatyy: 我個囡係在 大角咀 凱凡薈 學之園幼稚園

siumanmama: 我個囡都係讀下午班 PNC. 阿囡每日都好開心,成日都唱歌仔,仲成日提起佢2個班主任,黃老師同Ms.Durn.

我仔仔都報咗08年海逸pn class, 請問一班多唔多人, 有幾多老師照顧 ?

龍塘間啓思已收咗仔仔讀下午班, LH收,我都鐘意,至少唔馬史搭校巴,又係雙語,但我仔仔都好扭計吓,所以我都好關注老師是否夠耐性 (otherwise仔仔一定比人閙到飛起),師生比例會唔會好高.  吾知可否share 下呢方面呢 ?

可否告知你仔仔以前讀边間 ? Thanks.

原文章由 Masako 於 07-11-22 10:54 硐表
亞囡讀海逸pn class, 返左差不多兩個月, 佢讀得好開心, 又學到野,  昨晚仲唱國語歌(只係唱到四五個字).  已經好好成績.  相比哥哥幾年前係另一間讀0麥都學唔到.

亞囡返下午, 人數不多, 老師照顧得好好!

...

learning harbitat (LV)

Well, i also had have a interview in learning Habitat, the interview was really a copy of lesson in the playgroup of Victoria (Homatin), the teaching skill is nearly are the small, but larning habitat is not as famous as Victoria.

for K1

各位媽咪,
我真係唔知learning habitat (LV)佢好唔好, 但係我都有去interview, 我都未收到confirmation, 佢比我覺得我好似番梗維多利亞playgroup咁, 我諗就算佢收我唔會番learning habitat, 但係我得覺得如果你地pick佢都ok, 因為佢地教學同運作都好似何文田維記,但我反而會考慮Kowloon Tong D名校 或者係番何文田維記, 但佢一定唔係我心水

咁你地有冇心水., 有冇人鐘意聖若望英文書院

for K1

for K1
我都唔知道究竟邊間真係好既幼稚園,好似間間都好出名, 所以我都interview

(1)St. Catherine - nut this is not my choice, the campus is too old and my son was not in good shape during  the interview.

(2) kv-
好出名(秩序)

(3) St. Joannes College (d
人話係名校, 但係底調到我唔識佢, 我覺得都好國際化教學 according to the interview,  但係K1 and K2既地圵就好似好唔方便, 同好似幾舊, 尤萁係個playground , 無程程係中間到突出(有去睇campusmom and dad 會知講mud) , d bb 會好容易跌到,

(4)Cannan -
唔洗講, interview 我個多我個仔, 實收.

(5) learning habitat - interview
同係維記上playgroup 一樣

原文章由 Carrie_Yip 於 07-11-22 11:24 硐表
elizatyy: 我個囡係在 大角咀 凱凡薈 學之園幼稚園

siumanmama: 我個囡都係讀下午班 PNC. 阿囡每日都好開心,成日都唱歌仔,仲成日提起佢2個班主任,黃老師同Ms.Durn. ...

Yes, PNA & PNC have the same teachers, Ms Durn, Miss Tse & Miss Wong.  These teachers are good as they care for the kids very much.
My little girl sings many many songs everyday after school and she pretends to teach/talk like her teachers these days.

我唔知何文田維記係咪真係咁好,但係起碼我真係知學之園幾好,因為我個囡讀得好開心.其實佢係咪同維記的教學方式相似都唔係一個問題,最主要係我哋的小朋友讀得開心,而我又放心!其實香港有咁多間幼兒園及幼稚園實有d你buy你唔buy嘅,最主要找一間同你的理念係相同囉.總之,我哋做父母的都係為咗自己的小朋友好.所以我覺得而家我哋哩代的父母,其實辛苦過我哋阿爸阿媽嗰代.以前我哋邊識要求,爸爸媽媽比咩我哋就收咩,邊有而家d細路又要哩樣又要嗰樣,咁又唔好,咁又唔要...真係要滿足到佢哋為止!!

原文章由 JensenMom 於 07-11-22 14:46 硐表
各位媽咪,
我真係唔知learning habitat (LV)佢好唔好, 但係我都有去interview, 我都未收到confirmation, 佢比我覺得我好似番梗維多利亞playgroup咁, 我諗就算佢收我唔會番learning habitat, 但係我得覺得如果你地pic ...

hi all,

I am really interested to transfer my girl to LH, but they can only offer me the afternoon class.

May i know your girl/boy (for those who study afternoon class) daily timetable? As my girl have her PN in another school but on morning class. And she always wake quite early at 7am and need a nap from 3-5pm.

We have an intereview for k1 too, quite like the teachers. So really keen to change school now.

thanks.

回覆 #1 ksktay 的文章

Linus都讀緊 pnc, 都好開心, 我覺得學校同老師都好respect 家長, management 做得好好, 雖然佢係7 點起身, 其實返下午都問題不大, 小朋友係會識得轉自己既 schedule

回覆 #1 maymelody 的文章

Daily schedule:

7am wake up and drink milk
8am eat pasta or bread
830am go outside to have a walk
930am go home to play
11am start lunch
1130 am ready to school
1145am take a nap on baby stroller
1245pm wake in front of school
1pm- 4pm school
4pm have biscuits and milk after school
5pm sometimes take a nap
6pm wake up and take bath
630pm dinner time
8pm fruit and VCD time
9pm - 930pm go to sleep with milk
‹ 上一主題|下一主題