用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 HK真光 or HKUGA??
go

HK真光 or HKUGA?? [複製鏈接]

Help, Help, Help I don't know which one is better as I have to choose one for my daughter.

[ 本文章最後由 bill9191 於 07-11-18 22:11 編輯 ]
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

你心目中理想學生係點先.........?
原文章由 bill9191 於 07-11-18 10:06 PM 硐表
Help, Help, Help I don't know which one is better as I have to choose one for my daughter.

原文章由 Charlotte_mom 於 07-11-19 09:36 硐表

Charlotte_mom,
有事請教, 本人很認同hkuga的教學理念, 而且hkuga收咗小兒, 不過仍然有小小疑問, hkuga放棄行IB, 它會否要因應EMB的要求在課程及教學模式上有所改變呢? 我擔心學校因此而改變原先的理念!  謝謝!

Your cup of tea?

很同意Charlotte_mom說的,全視乎你要求甚麼?基本上學校沒有哪間好些,最重要你是否認同她的教學理念和實際執行時能否貫徹始終。先想想你要甚麼,有空再談。

原文章由 bill9191 於 07-11-18 22:06 硐表

有無人可以講多啲資料關於HKUGA??

多謝Charlotte_mom的回覆. 其實我有啲予盾,因為我知道HKUGA對acadamic的要求不高,但我又想我女兒在這方面不太差.基於我哋住柴湾同埋聽聞這学校啲学生讀得好開心,所以我就試吓囉,点知收咗.另外報埋真光(大坑)又收埋,所以我咪要作出决擇.其實我以前曾經聽過HKUGA成日轉老師,這個是真的嗎?因為這樣会好影響啲小朋友嗰喎,希望有人能提供多些資料給我

原文章由 Charlotte_mom 於 07-11-19 09:36 硐表

多謝Charlotte_mom的回覆. 其實我有啲予盾,因為我知道HKUGA對acadamic的要求不高,但我又想我女兒在這方面不太差.基於我哋住柴湾同埋聽聞這学校啲学生讀得好開心,所以我就試吓囉,点知收咗.另外報埋真光(大坑)又收埋,所以我咪要作出决擇.其實我以前曾經聽過HKUGA成日轉老師,這個是真的嗎?因為這樣会好影響啲小朋友嗰喎,希望有人能提供多些資料給我

bill9191,

你好。我仔仔都係2008年HKUGA的小一學生, 我有朋友的兩個女兒都係HKUGA讀緊P2 & P5, 我又唔覺得HKUGA對學術要求不高喎, 因為我朋友的女兒真的讀得開心, 自學能力高, 兩文三語都不錯。朋友說細女係P2的功課都明顯比大女以前深了, 應該學校都有要求的。坦白講直資學校老師流動量大是事實, 不是單單發生在HKUGA的, 其他直資學校都有這情況, 但HKUGA同樣都有教得久的老師。我同老公都很同意HKUGA的教學理念, 很適合我仔仔, 我不是說HKUGA是最好的學校, 是適合我仔仔學習的學校。

最近見到334學制的廣告, 覺得334的理念同HKUGA好相近。

我住TKO的, 下年要出區外讀書, 可能辛苦些, 但只要仔仔開心便好了。

iwff

原文章由 iwff 於 07-11-20 11:19 硐表
bill9191,

你好。我仔仔都係2008年HKUGA的小一學生,

iwff,
多口問句, 其實334制係理念上跟現在嘅制度有何不同? 與HKUGA那方面相似? 請指點吓! 因為我要在HKUGA和另一間學校之中, 二擇其一! 謝謝!

醒目開學勳章 王國長老

首先唔好誤解一樣野, 活動教學唔等於academic要求唔高
雖然hkuga功課較少, 不過由於要用腦, 花既時間唔少架, 我同一班2年班家長, 最近都覺得用多左時間做功課, 因為好多野唸啊!! 例如一年班, 正常由單位加數開始, 一般學校就係幾十張工作紙計餐飽, 而hkuga有見於好多學生學過公文等等, 計數已經唔駛用腦, 就專登用"特別"既方法去計數, 例如合十法 (即3+8, 要將8拆成7同1, 3+7可以合成10, 仲剩1於是答案係11喇), 或者其他組合方法
所以可能同是一張工作紙, hkuga既學生係需要多d時間去完成, 希望你明白呢個比喻
hkuga老師轉得多, 係事實, 因為要用特別方法去教學生, 老師工作上都會特別辛苦 (無論準備上, 實行上, 評估上), 教書都係一份工作, 為辛苦要轉工, 我地無奈亦好明白, 留得o係度既staff, 都係超強, 我試過夜晚返學校攪d function, 夜晚11點仲見到校長!!
另外學校有樣野我覺得好犀利, 就係小朋友d普通話! hkuga用普通話教中文, 即係日日都有堂, 本身收埋d學生又唔怕羞夠膽試(呢樣係學校大力promote既, 俾空間小朋友去錯, 至會學識成長, 所以學校主張positive reinforcement, 唔會郁d又記過又缺點咁), 一年之間, 學生都可以好流行咁運用普通話, 呢樣係我同好多家長都喜出望外既
原文章由 bill9191 於 07-11-20 11:03 AM 硐表

多謝Charlotte_mom的回覆. 其實我有啲予盾,因為我知道HKUGA對acadamic的要求不高,但我又想我女兒在這方面不太差.基於我哋住柴湾同埋聽聞這学校啲学生讀得好開心,所以我就試吓囉,点知收咗.另外報埋真光(大坑)又收埋, ...

TSLiu,

Agreed with Charlotte_mom, please check pm.

iwff

原文章由 TSLiu 於 07-11-21 09:45 硐表

iwff,
多口問句, 其實334制係理念上跟現在嘅制度有何不同? 與HKUGA那方面相似? 請指點吓! 因為我要在HKUGA和另一間學校之中, 二擇其一! 謝謝!

回覆 #2 Charlotte_mom 的文章

我想請問HKUGA畢業生多數會升邊d中學呢???

Do you still want to participate in 2nd round lucky draw?

If you accept HKUGA, you cannot join 2nd round.
If you join TL and if there policy is same as last year, one can still join 2nd round.

真光有乜好

哈,碰巧HKTL上星期考試,不知明年新生已放榜,今天才有空說說我的看法。我有兩個孩子,大的小五,細的小一。兩個都是在TL幼稚園直升,所以沒有適應的問題。

先談教學理念。我想大家也會在她的網頁看過了(http://www.tlmshkps.edu.hk/ => click 關於真光 => click 真光簡史及辦學宗旨),再抄一次:
辦學宗旨 真光以耶穌基督之名「真光」命名,以「為神樹人」為教育宗旨,實行基督犧牲愛人之真理,為社會培育人才。以基督化全人教育,使學生能有克己、求全、服務、愛人、信主、愛神的完美人格,切實履行校訓「爾乃世之光」的使命。

講當然不難,實施情況又如何吧?全人教育的意思是讓孩子很平衡的全面發展。先談大家最關心的學術。不要以為真光成績不高,其實她是恰當的、由淺入深和循序漸進,而非催谷填鴨式的一年級讀二年級課程!有多輕鬆?一年分三學期,三測三考。很多家長一聽就話,乜咁多架!其實大有好處,測驗通常已經溫了考試範圍的三份之二,到了考試就真的輕輕鬆鬆。每天只考一科(中英數常),十點放學。孩子其實很開心早放學可以多D時間玩(比阿媽逼溫書例外)。考試是在1136月中,聖誕和復活我們便可狂歡,不用坐困愁城溫習!最重要的是考試範圍次次清,即只考當學期所教的(當然數學和一些語文基礎例外)。其它科目如普通話音樂體育視覺藝術(美勞)宗教只在課堂考核,有些科目在高年級才有簡單的筆試。還有低年級中默是不計分的。

小一默書是讀默,第一學期有二次,每次約10個詞語。測驗考試老師會「唱卷」,即會慢慢讀出所有題目。很容易是嗎?不錯,成績不是A都有B;我相信是希望正面的鼓勵、培養孩子的信心;起碼不會讓他們害怕讀書考試!一二年級是蜜月期,孩子在愉快的環境下學習,吸收容易,到了三年級後全給應用出來,就變成得心應手。當然,說是輕鬆,但也要付出一些努力(當然不是大力鞭策)。放心,你看到他們升中派位的統計,就不用質疑他們的能力。最要緊的是他們將會擁有持續的學習能力、對學習抱有積極進取的態度,這樣才能確保他們日後的競爭力。但如你相信一起步便要登峰造極,出類拔萃;sorry, TL does not suit you

下次再說其它方面。
原文章由 bill9191 於 07-11-18 22:06 硐表

醒目開學勳章 王國長老

我女女其實以前都係真幼架, 不過我唔想佢入傳統學校, 所以揀左hkuga
真光對學生成長既照顧, 同埋家校合作, 我自己就好滿意, 雖然真光唔係一流名校, 不過overall真的不錯
原文章由 Putongren 於 07-11-26 11:27 AM 硐表
哈,碰巧HKTL上星期考試,不知明年新生已放榜,今天才有空說說我的看法。我有兩個孩子,大的小五,細的小一。兩個都是在TL幼稚園直升,所以沒有適應的問題。

先談教學理念。我想大家也會在她的網頁看過了(http://www.tlmshkps.e ...

原文章由 Putongren 於 07-11-26 11:27 硐表

先談教學理念。我想大家也會在她的網頁看過了(http://www.tlmshkps.e ...

thanks putongren!  可唔可以講下 p.3 開始會點? 會唔會 p.3 突然深好多, 小朋友會難以適應? 現時/可見將來是否仍會大部份可升上真中? 真中成績如何? 另外英文的程度又如何? 是否需要額外再在校外上英文課? thanks!
晴晴媽媽

Hi, 晴晴_媽媽

不用擔心,講明循序漸進,又點會來個措手不及。就算小三有系統性評估,學校的「特別操練」也頂多是在校多做有關的練習。也沒有要求學生在家中再多做。但到了五六年級,很自然的大家都緊張起來(為了升中);當然,全看家長怎樣處理。這更加說明在幼小打好基礎的重要 — 是學習心的基礎、是勤奮好學的基礎、是自我價值的基礎。這幾年,我感覺到真光是在與時並進,對中英文的重視是不會與社會需要脫節的。

有關英文,請看 http://forum.baby-kingdom.com/redirect.php?tid=1212270&goto=lastpost#lastpost (thread #8)。升中的統計可參考 http://www.tlmshkps.edu.hk/award/s1.htm。中學已由6班縮到4班,原因是想提高收生質素。尤其是本校生較多會有利整體的教學。

[ 本文章最後由 Putongren 於 07-11-26 17:15 編輯 ]

putongren, 謝謝你的回覆.  還有些疑慮, 希望也能得到回覆.
關於升中, 真中也是資助/津貼學校, 如何可以確保真小的可以派回真中?  如想升真中, p.5-6時是否需要特別補習/在家操練 或是學校的課程已足夠?
一般真小的學生是否需要在校外補習? 加上其他課程?
我們打算明天去註冊, 根據你的經驗, 是否只是交低註冊費就完成, 會否有什麼表格/事情需要父母即場填寫/決定?
另外除了學費, 學校還有沒有收取其他雜費?
做了問題媽媽, 真抱歉
晴晴媽媽

不用客氣,遲D咪係校友。

無法,升中始終都是講成績。這幾年都有70%左右(淨計女生)可以原校升讀。其實減埋那些 top 10 而不留低,機會更高。聽高年級家長說,成績中等已OK。保險D成績就要中上。如果基礎好,也不要特別操練。但當然無不勞而獲,高小點都無幼小咁舒服,但肯定舒服過傳統名校。還是那句,愉快學習,學會學習,愛上學習。幾年後的事,豈能預計。

因我地由幼稚園直升,有乜手續就唔多清楚。不過你跟通知信做應該OK。最要緊是好好保管收據,以作開學後退款之用。學費以外就只有簿費及美勞用品等,忘了是多少,但該是小數目,通常學期初先交。

原文章由 晴晴_媽媽 於 07-11-27 14:06 硐表
putongren, 謝謝你的回覆.  還有些疑慮, 希望也能得到回覆.
關於升中, 真中也是資助/津貼學校, 如何可以確保真小的可以派回真中?  如想升真中, p.5-6時是否需要特別補習/在家操練 或是學校的課程已足夠?
一般真小的 ...
‹ 上一主題|下一主題