用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Causeway Bay St Paul vs Kiangsu & Chekiang
go

Causeway Bay St Paul vs Kiangsu & Chekiang [複製鏈接]

Hello!

3 yrs old Girl - Which school is better ?  St.Paul or Kiangsu & Chekiang  

Thank you !
   0    0    0    0

3年前, 我都同你一樣, 不過我選了spk 比我女, 因為一個原因, 就係spk 一條龍, 只要個女唔好讀得太差, 就可以無憂小學同中學...

spk 同kiangsu, 2者係完全唔同, spk 係無國語既, 亦沒希外籍老師, 更加沒有咩特別課外活動, 佢既賣點只係開心.... 而中小學就全英文

kiangsu 就唔駛講, 國語一流, 又有外藉老師.... 睇你想要咩啦... kiangsu 小學好, 不過無中學... 因為佢本身既中學係band 5...

我個人來講, for 女仔, 一定係spk 好...

heee.. 因為我女都係spk 讀.....

原文章由 mayto 於 07-11-18 14:25 硐表
Hello!

3 yrs old Girl - Which school is better ?  St.Paul or Kiangsu & Chekiang  

Thank you !

THANK YOU

原文章由 erikalo 於 07-11-19 14:53 硐表
3年前, 我都同你一樣, 不過我選了spk 比我女, 因為一個原因, 就係spk 一條龍, 只要個女唔好讀得太差, 就可以無憂小學同中學...

spk 同kiangsu, 2者係完全唔同, spk 係無國語既, 亦沒希外籍老師, 更加沒有咩特別課 ...

HELLO ! THANK YOU FOR YOUR REPLY.   
KIANGSU - ACCEPTED MY DAUGHTER IN PM SCHOOL.
ST. PAUL  - I WILL GOING TO GIVE AN APPLICATION.
                  Hope they will accept her.

Can we keep in touch ?

May

SPK, 係一條龍嗎 ?  我仲有d懷疑...

近2年, 的確spk 唔係人人都入番spc, 不過百分比好細, 而且最終waiting 既學生, 都可以入番spc 既...

mayto,

我細仔都係來年入蘇浙k1下午班呀, 睇下你女做了我女既小師妹, 還是跟我仔一起係蘇浙做同學仔啦....

不過我唔會同個仔考spk 啦.. 因為太多女仔... 哈...哈...

當然你有問題.. 我樂意分享啦...

原文章由 mayto 於 07-11-20 14:19 硐表

HELLO ! THANK YOU FOR YOUR REPLY.   
KIANGSU - ACCEPTED MY DAUGHTER IN PM SCHOOL.
ST. PAUL  - I WILL GOING TO GIVE AN APPLICATION.
                  Hope they will accept her.

Can we keep in touc ...

Hi, erikalo

Last Year, my daughter was rejected by St Paul.  She born in Sept 2004.  If this year I apply K1 for her, is it common in St Paul that with so big girls.  Beacuse I think is a waste for my daughter to repeat K1.  Please give me some advice.

Thanks

原文章由 erikalo 於 07-11-20 15:32 硐表
近2年, 的確spk 唔係人人都入番spc, 不過百分比好細, 而且最終waiting 既學生, 都可以入番spc 既...

mayto,

我細仔都係來年入蘇浙k1下午班呀, 睇下你女做了我女既小師妹, 還是跟我仔一起係蘇浙做同學仔啦....

...

I know of many girls who failed in the first year got a place when they interview again. I think they prefer big girls.

好可能會白白浪費一年, 聽人講小朋友3-6吸收力最好...  咁係呢黃金3年, 用左2年讀(玩)一模一樣既野...   會唔會真係唔係咁好呀....

原文章由 erikalo 於 07-11-20 15:32 硐表

mayto,

...

You have two kids.  You are very .  After my daugther has a news from St. Paul ,I will let you know.

原文章由 AugSun 於 07-11-20 23:03 硐表
Hi, erikalo

Last Year, my daughter was rejected by St Paul.  She born in Sept 2004.  If this year I apply K1 for her, is it common in St Paul that with so big girls.  Beacuse I think is a waste for m ...

Hello! I saw you msg.  I also like this school very much.
If I will you,I will not let my daughter apply K1 again.
It is not good to spend 4 yrs.

hi erikalo

請問蘇浙同靈糧堂, 邊間好d呀?? 我都報了spk同聖心, 睇下有可機會喇, 我個囡是05 12月出細的..

原文章由 erikalo 於 07-11-20 15:32 發表

mayto,

...

Hello ! Doranwong

靈糧堂 - This school is very fee and no much homework.  Because not much homework,it is a bit difficult for the
kids goto Primary school.   But they will love this
school.      

蘇浙 - I think a bit High Levels.l Teacher will the
kids.  Old Trandsion School.

SPK - 我大女之前讀SPK, 係好淺, 不過英文幾好, 中文唔得,要自己補. 其實都差不多上晒小學, 個時好似有十個Waiting, 但最後都會收番, 因為會有人放棄學位, 所以除非你自己走或表現非常差, 如果唔係都可以上小學.

都見過幾個細女第一年考唔到, 第二年REPEAT K1 入左, 如果細到十一十二月我覺得值得, 但九月大左小小, 唔值, 但如果你非常想入ST PAUL 小學, 就一定要係幼稚園入手, 因為小學更加難考, 大部份係INTERVIEW 機會都冇.

蘇浙 - 小兒k1時的學校太開心, 所以有d不受控制, 故K2轉去蘇浙, 不論行為同普通話都有進步, 所以睇你小朋友性格. 不過蘇浙一班有成40個人, 雖然有三個老師 (一主兩副), 但始終有時會幾亂, 無跟得咁貼, 但係冇話 小朋友, 我個仔都好開心. 反而有D鬼仔就會 小朋友,你知佢地幾OPEN啦, 當小朋友玩玩下, 冇符. :cry:

我家姐個仔當時k2又係因為細仔所以repeat左一年k2, 但而家小三由中小轉到英小, 個仔由第一變中下, 佢話總之當初唔repeat k2 留番Quota, 所以真係好難講.

[ 本文章最後由 twu_hk 於 07-12-11 00:26 編輯 ]

twu_hk,

請問你個仔讀蘇浙讀得開唔開心呀 ? 蘇浙個優點, 除左普通話之外, 仲有冇其他可取之處呀 ?

原文章由 twu_hk 於 07-12-11 00:08 發表
SPK - 我大女之前讀SPK, 係好淺, 不過英文幾好, 中文唔得,要自己補. 其實都差不多上晒小學, 個時好似有十個Waiting, 但最後都會收番, 因為會有人放棄學位, 所以除非你自己走或表現非常差, 如果唔係都可以上小學.

...

請問你個仔讀蘇浙讀得開唔開心呀 ?
因為我個仔好樂觀同埋好識逗人開心架, 同埋聽D家長講呢個班主任好好的, 所以我個仔都好開心. 不過我見其他小朋友都好開心. D老師都好nice, 周之前聽話會 係兩回事.

蘇浙個優點, 除左普通話之外, 仲有冇其他可取之處呀 ?
如果要比現時的幼稚園, 真係唔識講, 不過普通話其實真係一個最主要同好重要的原因, 就算你肯比錢學, 都唔可以一日對三個鍾頭咁活學活用. 我個仔D普通話係進步得好快, 佢又一個星期有兩堂NET, 淨係呢兩樣都可取.

[/quote]

twu_hk,

多謝你回覆 ..
一星期只得2堂NET ? 我以為每日都有25分鐘添 ..

原文章由 twu_hk 於 07-12-11 21:37 發表
請問你個仔讀蘇浙讀得開唔開心呀 ?
因為我個仔好樂觀同埋好識逗人開心架, 同埋聽D家長講呢個班主任好好的, 所以我個仔都好開心. 不過我見其他小朋友都好開心. D老師都好nice, 周之前聽話會 係兩回事.

蘇浙 ...

我問過學校k1每日有30分鐘net wor.....我個仔而家讀緊n班就每日25分鐘net.

原文章由 mimi1102 於 07-12-11 22:57 發表
twu_hk,

多謝你回覆 ..
一星期只得2堂NET ? 我以為每日都有25分鐘添 ..

Oh thank you !

原文章由 ypoons 於 07-12-12 01:15 發表
我問過學校k1每日有30分鐘net wor.....我個仔而家讀緊n班就每日25分鐘net.

I do know " 但九月大左小小, 唔值" but if you think deeply.  St Paul like to accept child who are from, e.g. Jan 2005 to May 2005 for 2008 to 2009 school year.  If my daughter born at the end of Sept 2004.  It means that she is only 3 months older than the one who is born in Jan 2005 and 7 months older that the one who is born in May 2005.  Just half years older.  It is not really a waste.  But the one my daugher studying now is also very well-known and very good.  That's is why I am still considering.  But just try first,  I will decide if they accept my daugher first.

原文章由 twu_hk 於 07-12-11 00:08 發表

...

原文章由 erikalo 於 07-11-20 15:32 發表

mayto,

...

Hello!  Just want to 818 .  
St.Paul - Rejected my daughter .

So she will go to 蘇浙k1下午班呀 (Sep 08).

I really hope 蘇浙k1 is a good school.

How about you kid?
‹ 上一主題|下一主題