用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 根德園取錄信
樓主: rosactf9999
go

根德園取錄信 [複製鏈接]

Vianca got accepted in AM class, Doset Campus.

根德園個男女生申請個比例差好遠, 女生超額好多, 所以其實男生比較著數.

我有朋友個仔, interview時完全唔講野, 老師問題唔答, 歌亦冇唱. 但算係大仔, 07年4月. 又話讀pm都冇所謂 (因為佢原本冇乜心想入), 所以學校安排左佢讀pm.

不過聽講, 呢位家長唔打算去交留位費.

原文章由 rosactf9999 於 07-11-27 13:27 硐表
根德園個男女生申請個比例差好遠, 女生超額好多, 所以其實男生比較著數.

我有朋友個仔, interview時完全唔講野, 老師問題唔答, 歌亦冇唱. 但算係大仔, 07年4月. 又話讀pm都冇所謂 (因為佢原本冇乜心想入), 所以學 ...

但係我有個朋友,都係男仔,又係大仔,佢in果陣佢話都考得幾好,有肯入pm,但都係waiting list喎,我估學校收生係睇好多因素,唔單止係答問題!例如佢地要做puzzle,又或者係睇下佢係唔係一個容易教既人,聽唔聽話,同埋家長係唔係肯合作!

回覆 #1 yu_baby 的文章

咁 KV 收生係咪 exactly 一半男一半女呢?
咁分班又係咪每班都一半男一半女呢?

我相信好難男女各一半, 因為始終女多男少, 所以應該係收女生多d.

每年總有人話自己個仔女interview時表現幾好幾好但唔收,跟住又話間學校不公平乜乜物物。

但永遠冇人提當仔女in緊時,父母都同時被第二位老師in緊。你表現又點呀?會唔會畀學校覺得你對仔女的關心、認知唔夠,又或者被認為第日好難同學校合作的家長?

有冇人諗過係自己的表現影響了間學校唔收個小朋友?

問題未必在閣下仔女或學校身上,反省下自己先!免得第日D名小學2nd interview見埋父母時再抽自己聰明醒目的仔女後腳!

如有冒犯,請諒!

Every teacher will have his/her own preference in choosing student & parent. Don't be upset if not be selected in this kinder. Maybe other kinder(s) value you a lot!
Just like my girl, fail in 崇真, accepted in KV.....others.....still waiting result.
Good luck to all kids finding the one suitable for him/her!
Sorry for those not accept my girl, maybe not my cup of tea!
原文章由 jeremyphlam 於 07-11-28 09:34 發表
每年總有人話自己個仔女interview時表現幾好幾好但唔收,跟住又話間學校不公平乜乜物物。

但永遠冇人提當仔女in緊時,父母都同時被第二位老師in緊。你表現又點呀?會唔會畀學校覺得你對仔女的關心、認知唔夠,又或者被認為 ...

想問吓York喺唔喺好少人讀﹖點解好少reject人﹖對York有無任何意見呀﹖

原文章由 雙子媽媽 於 07-11-26 16:32 發表
worst come to worst, 如果真係唔收, 我估可以試吓考York, 啟思或迦南. 聽聞呢d學校好小reject 人. 我有朋友大安指意, 舊年miss晒d deadline先同小朋友報學校. 佢12月先去york報, 都收左佢過女. 不果妳都係睇埋呢1-2 ...

以前york的確好出名, 英文唔錯架!! 我原本都想報....

不過近年聽講, 英文程度下降, 好果d老師都去左國際學校, 所以水準大不如前, 因此會少左人報.

報名旺季前, 我都四出打聽過, 好唔好報約克, 朋友們都叫我唔好報!!!

另外, 想問下大家, 係咪過左第一輪交留位費日期?

有冇人收到根德園電話, 話比你waiting list 補上, 叫你去交留位費?

Yes, 1st round on Dec 8.
Hope u have gd news soon!
原文章由 rosactf9999 於 07-12-9 13:50 發表
另外, 想問下大家, 係咪過左第一輪交留位費日期?

有冇人收到根德園電話, 話比你waiting list 補上, 叫你去交留位費?

is there anyone hear from kentville yet?

i called kentville for information. they keep telling me that they haven't organized the information.

原文章由 fatkk 於 07-12-9 18:37 發表
Yes, 1st round on Dec 8.
Hope u have gd news soon!

琴日同根德園同事傾過... 有位小姐話, 應該12月尾會有消息.... 如果今次冇, 就要等到4月, 然後6月.....

咁大家都可以做個參考......

都想聽聽大家意見, 其實係咪試下考york都好呢?

rosactf9999,

我囝囝同你囡囡都係0504bb.

我都有報york. 不是因為kv收了. 所以唔考慮york. 其實如果你試. 都要預佢收. 不如你諗o下想唔想讀先會好d. 你囡囡除了kv. 有無其他好d選擇?

我有朋友囝囝讀緊york. 佢話係平版耀中. 課程都算深. 不過成日要比錢. 雖然話樣樣好似optional. 但......我之前都問過讀完york d家長. 如果只focus on英文. york都比到. 不過其他如中數要跟貼d. 所以到細女時都選擇kv.

原文章由 rosactf9999 於 07-12-13 10:04 發表
琴日同根德園同事傾過... 有位小姐話, 應該12月尾會有消息.... 如果今次冇, 就要等到4月, 然後6月.....

咁大家都可以做個參考......

都想聽聽大家意見, 其實係咪試下考york都好呢? ...

回覆 #1 wasyinyin 的文章

wasyinyin, 我記得你..... hehe

其實york個口卑一般, 好多人都係咁講... 不過而家根德園只係waiting list, 都唔知有冇機會.... 再加上冇其他學校收, 我先會諗york. 如果有得選梗係讀根啦... 而家唔係丫嘛!

我仲有聖羅撒要in, 個收生率仲低過根德園, 所以先要考慮, 會唔會報york..... 如果聖羅撒收, 或者根有機會, 我地都會放棄york.  但假如真係咁黑仔, 全部學校都唔收, york都要讀, 起碼賺左個英文程度先啦........

[ 本文章最後由 rosactf9999 於 07-12-13 11:47 編輯 ]

如果暫時別無他選. york都可以係一個大後備.

因為一提york. 除了commercial外. 都係英文好. 咁都有個credit啦.

其實我interview時. 見d老師其實唔錯. 又有耐性引導又好笑容. 這點我有加分的. 而且佢地會同其他國家學校有視像活動之類. 都好似幾有趣味性. 如果雜費小d. 其他要比錢地方小d. 可能好好多. 因為我當初以為佢有學劵同無加學費所以報了. 如果唔介意錢同依家大部份學校已經載哂報名日期. york都可以算中規中矩. 不過當然都希望你kv waiting list and st. rosa ok啦.

原文章由 rosactf9999 於 07-12-13 11:24 發表
wasyinyin, 我記得你..... hehe

其實york個口卑一般, 好多人都係咁講... 不過而家根德園只係waiting list, 都唔知有冇機會.... 再加上冇其他學校收, 我先會諗york. 如果有得選梗係讀根啦... 而家唔係丫嘛!

我仲有 ...

wasyinyin, 第一個考慮因素, 係因為佢英文程度良好 (雖然有人話d老師走得七七八八), 但爛船都有三跟釘.

另外, 就係有學券, 扣左條數, 學費都係$1200左右, 就當將個學券條數, 擺番落去個雜費度, 其實總開支可能同根差唔多 (聖羅撒當然仲會平d啦).... 不過我諗過, 佢雜費多都係佢d配套多, 起碼其他學校都唔會有視像學習啦係咪! 加上佢有外籍老師, 根都冇. 呢d羊毛都係出自羊身上.

不過我係怕個口卑太差, 差到比人笑我呢d學校都會去讀姐....

仲有, york 係咪冇報名deadline? 其實佢地係咪真係唔介意, 人地幾時報名, 即使係過左聖羅撒咁遲先報?

下年開始無學劵架. 我都係在簡介會時聽校長講先知. 而且仲加咗學費. 佢話無免費午餐的. 叫家長忘記學劵. 所以你預基本係學費$2750+茶點$290. 好似交11期. 如果搭校車再加車費. 另外其他不同雜費.

怕比人笑......其實york當初收了. 我都無咩開心感覺. 反覆諗都同你一樣. 因為不少人總覺得迫不得已先選擇york咁. 可能比起其他唔出名d幼稚園. 覺得讀york好似更唔知點咁 ops:" /> 所以都好忐忑. 自己諗如果無其他學校收. 係唔係就要讀york呢? 所以急急地都報多間樂基. 後來kv收了. 先無去樂基面試.

照以往留言. 有d家長好多學校因為只係waiting list. 所以成三四月先報stafford或york. 都好快收. 見佢地報名都無截止日期. 可能都隨時有位.

嘩... 咁咪仲貴過根德園? 不過.......冇學校收, 都可能要去試下:cry:

至於校車, 就讀邊間都要搭.

另外, 我而家就係根德園waiting 先咁心急姐... 你知啦, 又唔知要等到幾時先有消息? 分分鐘要到8-9月, last minute 先知!

學費方面. 其實只係根德園特別平. 因為可能無native speaker teacher原故. 不過york方面. 成年條大數就都貴過SC同樂基. 因為佢地無茶點費同交10期. 不過如果比我若真係無學校收. 而在york同依家囝囝讀緊學校比較. 都可能會選york. 因為始終九龍塘區. 而且英文方面都唔錯. 加上都係深得來係活動教學. 我見都有唔少學校活動.

你打算幾時報york? 等埋st. rosa先?

原文章由 rosactf9999 於 07-12-14 17:10 發表
嘩... 咁咪仲貴過根德園? 不過.......冇學校收, 都可能要去試下:cry:

至於校車, 就讀邊間都要搭.

另外, 我而家就係根德園waiting 先咁心急姐... 你知啦, 又唔知要等到幾時先有消息? 分分鐘要到8-9月, last minute  ...
‹ 上一主題|下一主題