用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 請問是否全英語教學?????
go

請問是否全英語教學????? [複製鏈接]

各位家長,

您好! 想請問瑪利曼家長, 此校是否以全英語教學(上課時已英文為教學語言),那麼小一新生是否很難適應呢???? 如小朋友比較活潑是否不適合選瑪利曼呢???  希望各位家長幫幫忙, 非常感激!!
   0    0    0    0

原文章由 augustgoose 於 07-11-15 17:44 硐表
各位家長,

您好! 想請問瑪利曼家長, 此校是否以全英語教學(上課時已英文為教學語言),那麼小一新生是否很難適應呢???? 如小朋友比較活潑是否不適合選瑪利曼呢???  希望各位家長幫幫忙, 非常感激!! ...

她們盡量以英文為主, 但其實亦會用中文輔助, 正如呀女話初初以為老師唔識講中文, 但現在上堂亦會中英井重, 所以唔會難適應.

而我覺得活潑的小女孩是非常適合入讀此校, 因為她們的學校生活是比較自由, 而我個女都讀得好開心. 但如果你我想搵一間管教深嚴及有紀律的, 此校一定不是你杯茶.

回覆 #1 twu_hk 的文章

多謝您的回覆, 依家先知道原來瑪利曼除了學術上好之外,小朋友亦可以讀得好開心(並不是太嚴厲),我真喺好鍾意呢間學校, 不過我知好難入,希望好似您地咁幸運,小女可以入到啦!! (唔知得20分有冇機會呢???)

原文章由 augustgoose 於 07-11-16 17:49 硐表
多謝您的回覆, 依家先知道原來瑪利曼除了學術上好之外,小朋友亦可以讀得好開心(並不是太嚴厲),我真喺好鍾意呢間學校, 不過我知好難入,希望好似您地咁幸運,小女可以入到啦!! (唔知得20分有冇機會呢???) ...

我都係20分入, 祝你好運.
‹ 上一主題|下一主題