用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾神父教會學校(小學部) 你地覺得瑪記而家點呀
go

你地覺得瑪記而家點呀 [複製鏈接]

各位家長,我小,中學都係喺瑪記讀.我岩岩生左個囡,都希望佢第時喺個度讀呀.你地覺得瑪記而家點呀
   1    0    0    0

Hello nancy0411,
我都想比個女將來入瑪小,希望有舊生可分享親身感受,如教學,校風,功課...等等方面,不知是否很難入(會是幾多人中競爭一個位??)
有勞.

原文章由 nancy0411 於 07-11-15 13:28 硐表
各位家長,我小,中學都係喺瑪記讀.我岩岩生左個囡,都希望佢第時喺個度讀呀.你地覺得瑪記而家點呀

啊,我衣個舊生已經係十幾廿年前喇.所以想知而家update d 嘅資料.我地以前就偏向保守.唔多課外活動,只係讀書.但聽講而家唔同哂喇.校風開放左好多,唔會只係死讀書.我比較鍾意咁樣.同埋D老師都好儘責.但至於收生情形就唔太清楚喇.

原文章由 JESSTIFF 於 07-11-16 12:21 硐表
Hello nancy0411,
我都想比個女將來入瑪小,希望有舊生可分享親身感受,如教學,校風,功課...等等方面,不知是否很難入(會是幾多人中競爭一個位??)
有勞.

...

Same with me, I want to know more information, pls let met know.

Tks./Carol.

Hi 各位媽咪,

我囡囡現就讀瑪小二年班,功課不算太多,每個星期中、英默各一次,每個學期有一次測驗一次默書。係囡囡未入瑪小時,感覺上老師都係好傳统好嚴肅,但原來老師們都很有耐性同愛心,學校亦定期舉辦很多活動,如普通話週、英語週(學校上上下下如校長、老師、校工ee都要參與)、嘉年華等,好讓學生在輕鬆環境學習。而學校亦有不少課外活動提供,佢地嘅口風琴隊每年都會出外表演同比賽,另外仲有語言同體藝班等。而對於初初由幼稚園升小一的小朋友,都有一段時間幫助佢地適應,又有高班嘅小老師幫手照顧,所以家長們都不用太担心。瑪小將會係2008年搬到海麗邨嘅新校舍,到時會轉為全日制小學,學生們會有一個更完善嘅學習環境,希望資料能夠令你們對瑪小認識多D。:

原文章由 CandiceMaMi 於 07-11-21 13:19 發表
Same with me, I want to know more information, pls let met know.

Tks./Carol.

Demaso << Same with me too, kindly pls let us know more info about school and 有沒有外籍老師/普通話母語老師?

回覆 #1 demaso 的文章

各位,今日終於最後一日考試,可以鬆口氣 ,但呢個禮拜我返工唔係請假早走就係準時鬆人唔肯OT,公司積壓左好多野呀,全部呢個月要清,真係

有關瑪小

natnatma

請問你會否知道搬去新校舍後學額會否增加,提高機會入讀?另外,(新)油天跟瑪小比,是否瑪小更多功課?更傳統教育?

有勞.

原文章由 natnatma 於 07-12-8 18:48 發表
Hi 各位媽咪,

我囡囡現就讀瑪小二年班,功課不算太多,每個星期中、英默各一次,每個學期有一次測驗一次默書。係囡囡未入瑪小時,感覺上老師都係好傳统好嚴肅,但原來老師們都很有耐性同愛心,學校亦定期舉辦很多活動,如普通話週、 ...

邊個話瑪小會搬架,我都係係果度畢業架,好多年前啦~不過聽從依家又建左新校舍啊~而且我覺得瑪記唔錯架,係入學好選擇

原文章由 JESSTIFF 於 08-2-20 17:07 發表
natnatma

請問你會否知道搬去新校舍後學額會否增加,提高機會入讀?另外,(新)油天跟瑪小比,是否瑪小更多功課?更傳統教育?

有勞.

油天我唔清楚,瑪小可以答你,我個仔讀緊,我又係校友。
搬新校後只會開4班,現在上/下午各有2班,即學額不會增加。
瑪小是傳統天主教學校,功課普通多啦,比起我當年(當然係好多年前),我覺得已經少咗 (但深咗)。
也許是大勢所趨,教學方式上已沒有當年的古板。我個仔有學障,成績很差,如果生於我那個年代,絕對會被標纖為無心向學(不過佢都冇可能考得入,他是因為我是校友才入到的)。但他現在返學很開心,老師的包容與體諒是出乎我意料之外的。
瑪小的考試成績不是頂級,算是中上,視乎你的要求,校風淳樸是其中一個優點,還有直屬英文中學(大概八成學生可以直升)。

醒目開學勳章

hello,

想請問你知唔知道白色底+藍間邊是否瑪中既運動服??
thanks!
原文章由 carolyschan 於 08-4-13 22:35 發表

油天我唔清楚,瑪小可以答你,我個仔讀緊,我又係校友。
搬新校後只會開4班,現在上/下午各有2班,即學額不會增加。
瑪小是傳統天主教學校,功課普通多啦,比起我當年(當然係好多年前),我覺得已經少咗 (但深咗)。
也許是大勢所趨, ...

請問各位,

我女兒6月便放榜,我首選就是瑪小,若抽不到獎,此校叩門有機會嗎?有甚麼功夫要做?請指教!

原文章由 Lauyl 於 08-4-23 12:01 發表
請問各位,

我女兒6月便放榜,我首選就是瑪小,若抽不到獎,此校叩門有機會嗎?有甚麼功夫要做?請指教!

放榜之後,開始留意學校網頁,應該在全港official 註冊日之後,會有報名表格可以download,亦有講報名的安排,表格都好似可以在學校取。填好表格連portfolio交回學校,就等消息面試了。去年面試大概有20小朋友,係大概10個男仔10個女仔。
準備工夫就是準備小朋友要面試、準備portfolio,etc。

舊生

我都係舊生, 都係廿幾年前喇, 小學中學都係, 以前校風真係好好, 而家真係唔知, 但相信OK, don't worry.

If you like a co-ed school, MFS is good choice.

As I know Primary will move, but Secondary will stay maybe expand and renovate also, because MSF is over 50 years.

我都係廿幾年前喇, 87年中五畢業. 我都相信母校應該keep 住幾好. 希望第時亞囡可以入到. 我都知小學會搬, 不過唔知幾時.

原帖由 ManKeimama 於 08-9-26 14:11 發表
我都係舊生, 都係廿幾年前喇, 小學中學都係, 以前校風真係好好, 而家真係唔知, 但相信OK, don't worry.

If you like a co-ed school, MFS is good choice.

As I know Primary will move, but Secondary will stay  ...

原帖由 nancy0411 於 08-10-3 16:37 發表
我都係廿幾年前喇, 87年中五畢業. 我都相信母校應該keep 住幾好. 希望第時亞囡可以入到. 我都知小學會搬, 不過唔知幾時.

我係86年中五畢業, but I went to UK in Form 3, 中學not graduate at 母校. 我知小學會係 early 2009 搬.

原帖由 nancy0411 於 08-10-3 16:37 發表
How old is your 囡囡? My daughter only in K1.

有冇人可以幫我解答疑問

我個仔今年讀小一,但係成績好差,想知瑪小有冇叫小朋友自動退學或留班ga.thank you...

瑪小係幾好但瑪中近年差左好多由band1變左band2(我上網睇到)
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

原帖由 easonkinki 於 08-11-1 19:56 發表
瑪小係幾好但瑪中近年差左好多由band1變左band2(我上網睇到)

邊度可以睇得到D學校係band 1定 brand 2呀??
有冇link呀, 我都想知呀. 唔該!!
[size=large]我家有隻百厭貓[img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/25/logo_copy2.jpg[/img]
‹ 上一主題|下一主題