用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道vs聖三一
go

培道vs聖三一

兩間都收了囡囡, 我唔想hold住兩個位, 希望交留位費之前決定, 請問兩間各有咩優點/缺點? 大家會選邊間?

原文章由 AAma 於 07-11-15 10:32 硐表
兩間都收了囡囡, 我唔想hold住兩個位, 希望交留位費之前決定, 請問兩間各有咩優點/缺點? 大家會選邊間?

聖三一kum快知結果既 我囡3/11個日因為出水豆唔可以去
interview,所以聖三一改左尋日見,但過程只係5分鐘,請問妳小朋友係點見既呢?

恭喜您﹗兩間都收左您囡囡, 其實培道我都喜歡, 但錯過左報名日期, 所以冇考, 兩間我都鐘意, 如果要我選, 我會選聖三一, 因為轉為英文教學, 您有沒有參加自行分配呢?因聖三一是在29/11先開始註冊, 而培道我就唔知, 如您可等埋26/11 自行結果, 到時再考慮啦﹗

[ 本文章最後由 Uran 於 07-11-15 10:44 編輯 ]

佢地一班小朋友去另一個課室, 跟住一個一個見老師, 有問英文同普通話, 全程約30分鐘.

原文章由 SandyWu 於 07-11-15 10:36 硐表

聖三一kum快知結果既 我囡3/11個日因為出水豆唔可以去
interview,所以聖三一改左尋日見,但過程只係5分鐘,請問妳小朋友係點見既呢?

原文章由 AAma 於 07-11-15 10:49 硐表
佢地一班小朋友去另一個課室, 跟住一個一個見老師, 有問英文同普通話, 全程約30分鐘.

PLEASE CHECK PM

PLEASE CHECK PM

uran,

你有無考聖三一? 轉英小, 唔知會唔會好深呢?
我覺得兩間差不多, 所以都唔知點選好.

原文章由 Uran 於 07-11-15 10:42 硐表
恭喜您﹗兩間都收左您囡囡, 其實培道我都喜歡, 但錯過左報名日期, 所以冇考, 兩間我都鐘意, 如果要我選, 我會選聖三一, 因為轉為英文教學, 您有沒有參加自行分配呢?因聖三一是在29/11先開始註冊, 而培道我就唔知, 如您 ...

AAma,

please check PM 

Hi AAma,

你同我既情況完全一樣, 我都係唔知點揀好.
但因為我仲等埋禮賢既結果至決定留位係邊間. 到時再交流意見呀!

另外, 你可以等埋本月26日政府第一輪小學既派位結果, 然後至決定讀唔讀呢兩間私校呀.

祝好運 ... :

saui,

咁你多我一間啦, he he, 兩間都難選, 三間咪好煩?
希望大家第一round入到, 咁就安樂晒.

原文章由 saui 於 07-11-15 11:11 硐表
Hi AAma,

你同我既情況完全一樣, 我都係唔知點揀好.
但因為我仲等埋禮賢既結果至決定留位係邊間. 到時再交流意見呀!

另外, 你可以等埋本月26日政府第一輪小學既派位結果, 然後至決定讀唔讀呢兩間私校呀.

祝好運 . ...

我有同事的姪女讀聖三一堂, 功課多都幾"谷"的。但培道小班教學,相信學習比較輕鬆愉快, 睇下你想小朋友要什麼小學生活了。

iwff

我有考, 同您個 CASE 一樣, 但我要等埋11月26日的自行結果才決定。另上次 IN. 個時學校已把書本放在操場上給家長看, 數學科全是以英文教授的, 深唔深都唔係好 DETAIL, 因為當時只是 FOCUS 係小朋友的 INTERVIEW。

原文章由 AAma 於 07-11-15 10:54 硐表
uran,

你有無考聖三一? 轉英小, 唔知會唔會好深呢?
我覺得兩間差不多, 所以都唔知點選好.

係呀﹗我囝說有問英文, 普通話, 畫圖。所以要35分鐘。

我都係這兩間收了我囡囡, 我都認同iwff的講法, 多數會選培道.

原文章由 iwff 於 07-11-15 11:39 硐表
我有同事的姪女讀聖三一堂, 功課多都幾"谷"的。但培道小班教學,相信學習比較輕鬆愉快, 睇下你想小朋友要什麼小學生活了。

iwff

回覆 #14 dleelm 的文章

但從以往升中派位去睇, 聖三一好過培道喎 ...

我知培道有5x%上英中, 咁聖三一有幾多呢?

原文章由 saui 於 07-11-15 14:43 硐表
但從以往升中派位去睇, 聖三一好過培道喎 ...

iwff,dleelm,

聖三一好谷? 但面試時,問d老師又話唔太多功課喎.

原文章由 dleelm 於 07-11-15 12:09 硐表
我都係這兩間收了我囡囡, 我都認同iwff的講法, 多數會選培道.

AAma,

老師更係咁講啦, 但好睇家長會否配合學校的教學方面, 有些家長覺得多功課, 可能有些又會冇問題的。但聖三一堂的中學派位不錯的。

iwff

原文章由 AAma 於 07-11-15 15:17 硐表
iwff,dleelm,

聖三一好谷? 但面試時,問d老師又話唔太多功課喎.

iwff,

Thank you.

咁兩間學校的老師&校風如何呢?

原文章由 iwff 於 07-11-15 16:54 硐表
AAma,

老師更係咁講啦, 但好睇家長會否配合學校的教學方面, 有些家長覺得多功課, 可能有些又會冇問題的。但聖三一堂的中學派位不錯的。

iwff

AAma,

我不大清楚。如果要選擇我會選培道, 覺得它校風純樸些, 只是個人感覺。你再想清楚吧!

iwff

原文章由 AAma 於 07-11-16 14:32 硐表
iwff,

Thank you.

咁兩間學校的老師&校風如何呢?