用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荃灣浸信會幼稚園 荃灣浸信會幼稚園2008-2009年度家長小天地 ...
樓主: HelloKitty*
go

荃灣浸信會幼稚園2008-2009年度家長小天地 [複製鏈接]

家長們去左邊呢?

原文章由 HelloKitty* 於 08-5-3 14:22 發表
大家今日都註左冊、買左校服,同埋影左相。今日我同囡囡去註冊時,佢都好鍾意呢間幼稚園,仲當自己今日係返學。不過,佢影影吓相唔肯影,好彩之前都影到張好o既,否則就煩啦!

我希望能認識到一班同幼稚園的爸爸媽媽!:lov ...
"我們愛,因為神先愛我們。"

我囡囡都係來年度既K1上午班學生. 你地好嗎~~

My son is K1 in 2008/09, nice to meet u all

原文章由 mamacpy 於 08-5-6 12:20 發表
我囡囡都係來年度既K1上午班學生. 你地好嗎~~

hi,

我囡囡都係上午班。

原文章由 sukiwk 於 08-5-6 17:12 發表
My son is K1 in 2008/09, nice to meet u all

各位好

我仔仔都係上午班!

mamacpy ,sukiwk ,eva928 & oiyingdaddy :

我囡囡係讀上午班! nice to meet you all! 盼望大家日後能多多分享吧!

保持聯絡!!!

原文章由 HelloKitty* 於 08-5-7 12:47 發表
mamacpy ,sukiwk ,eva928 & oiyingdaddy :

我囡囡係讀上午班! nice to meet you all! 盼望大家日後能多多分享吧!

好呀!

原文章由 sukiwk 於 08-5-9 13:44 發表
保持聯絡!!!

不如大家談談大家的小朋友的發展狀況好嗎?

原文章由 HelloKitty* 於 08-5-9 19:10 發表
不如大家談談大家的小朋友的發展狀況好嗎?

唔好意思, 我想問下...我地3/5 註冊後...係唔係到12/7先會再返學校交學費?

通告上面寫着:

12/7(星期六) 上午9:30至12:00舉行幼兒班家長會及繳交有關資料。

注意事項:

a. 繳交學券証明書、九月份學費餘額及辦理自動轉賬手
    續。

b. 幼兒班新生家長講座,當天請避免攜帶兒童出席。

c. 有關資料將於六月底發信通告。

原文章由 TszHin_Jim 於 08-5-10 15:51 發表

唔好意思, 我想問下...我地3/5 註冊後...係唔係到12/7先會再返學校交學費?

[ 本文章最後由 HelloKitty* 於 08-5-10 18:05 編輯 ]

原文章由 HelloKitty* 於 08-5-10 18:04 發表
通告上面寫着:

12/7(星期六) 上午9:30至12:00舉行幼兒班家長會及繳交有關資料。

注意事項:

a. 繳交學券証明書、九月份學費餘額及辦理自動轉賬手
    續。

b. 幼兒班新生家長講座,當天請避免攜帶兒童出席。

c. 有 ...

thanks...其實我自己係通告都咁見到....3/5之後就到12/7先再要返...但我在另一個話題見到有家長話10/5都要返, 所以我自己就好worry, 唔通10/5都要返, 而我自已唔知???
唔好意思...長氣問多句...即是3/5之後...就到12/7先要再返學校(其間沒有通告要返學校?)
thanks

原來係一個誤會! 我諗如果要返,幼稚園一定會寄通告俾我地,您可以放心!

原文章由 TszHin_Jim 於 08-5-11 17:53 發表

thanks...其實我自己係通告都咁見到....3/5之後就到12/7先再要返...但我在另一個話題見到有家長話10/5都要返, 所以我自己就好worry, 唔通10/5都要返, 而我自已唔知???
唔好意思...長氣問多句...即是3/5之後...就 ...

[ 本文章最後由 HelloKitty* 於 08-5-12 12:04 編輯 ]

原文章由 HelloKitty* 於 08-5-12 12:03 發表
原來係一個誤會! 我諗如果要返,幼稚園一定會寄通告俾我地,您可以放心!

THANKS

您不用客氣!

原文章由 TszHin_Jim 於 08-5-12 18:50 發表

THANKS

請問您地有沒有係註冊日訂label呀? 您地收到label未呀?

其實,佢仲有其他產品,當中有種鞋貼o既label , 我都幾有興趣。唔知有冇人用過呢? 好唔好用呢?

HelloKitty,

我個囡讀 NURSURY 時,已在網上訂過架啦! 好好用,又抵用,因為仲有存貨,所以今次冇訂到。

原文章由 HelloKitty* 於 08-5-15 07:51 發表
請問您地有沒有係註冊日訂label呀? 您地收到label未呀?

其實,佢仲有其他產品,當中有種鞋貼o既label , 我都幾有興趣。唔知有冇人用過呢? 好唔好用呢? ...

我收到d貨啦! 唔知佢係咪送多兩個俾我呢? 我有26個。我諗住遲d幫大囝整番d,佢就黎讀小學啦!

原文章由 ev928 於 08-5-15 13:30 發表
HelloKitty,

我個囡讀 NURSURY 時,已在網上訂過架啦! 好好用,又抵用,因為仲有存貨,所以今次冇訂到。

My daught is the K1 PM student in the coming Sep. Would like to know the speaking ability of your children.  My daught can not speak a whole sentence.  She can speak 2 or 3 words every time.  Just worry whether she can comunicate with other student.

hi, 您好!

我諗您只有囡囡一個,right? 其實,每個小朋友的發展也不同,這她的成長環境或者某些個人因素而異。您不用太擔心,俾d時間佢成長吧!

請問您平時多唔多同囡囡傾偈呀? 這也很重要啊! 我地大人就係佢o既模仿對象,所以多d同佢傾偈,當佢係大人咁傾,記住要用完整句子,不可以再係只用單字啊! 囡囡平日有冇同d同齡或其他小朋友玩呀? 您要製造一d機會俾囡囡去學習啊!

我囡囡好早已經識講好多嘢,佢可以講到完整句子外,亦可以講埋d連接詞。上次面試時,老師問囡囡鍾意食咩食物。囡囡回答: 我鍾意食魚魚。我見到老師都好驚訝! 可能因為佢係第二個小朋友,平日有哥哥同佢玩,俾佢有好多機會去學習同練習,而且我地都成日同佢地傾偈,無當過佢地係bb,而同佢地講bb話。其實,囡囡係我個肚時,我就開始成日同佢講嘢。佢一出世我就同佢傾偈,我無擔心過佢唔明白,反而發現佢地好叻,好細過已經知道人地講咩。

結論︰

多點跟孩子說話是幫助他們成長的好辦法啊!

當然如果情況到了入學後仍未有改善,就可以跟老師談談,讓她們給多您一點意見及提供援助!

加油呀!

原文章由 JamieChan8888 於 08-6-4 19:14 發表
My daught is the K1 PM student in the coming Sep. Would like to know the speaking ability of your children.  My daught can not speak a whole sentence.  She can speak 2 or 3 words every time.  Just wor ...

[ 本文章最後由 HelloKitty* 於 08-6-9 19:35 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題