用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點睇2歲半幼兒搭校車返學呀?
go

點睇2歲半幼兒搭校車返學呀?

我幫小朋友報左一間嘅深水埗嘅幼稚園,如果收下年08年9月,我個女2歲8個月就要搭校車由荃灣返學,雖然我好喜歡哩間學校,不過總係好難理解,一個咁細小朋友,點樣可以自己穩車呢?仲要有d校車係無seat belt,touchwood有咩事咪好大鑊?

大家點睇呀?

我個小朋友夠兩歲幾就俾佢撘校車返nusery 喇,問題不大,而且佢好鍾意撘,可能路程不算遠只花十多分鐘.而車上有保母,有安全帶,都OK.但我都見過一D小朋友係車度喊到CC下,不過如果堅持到應該個零月就無問題。有D學校會在初期俾家長一齊跟車,等佢適應的,唔知你果間有冇?

原文章由 homa17 於 07-11-13 14:35 硐表
我個小朋友夠兩歲幾就俾佢撘校車返nusery 喇,問題不大,而且佢好鍾意撘,可能路程不算遠只花十多分鐘.而車上有保母,有安全帶,都OK.但我都見過一D小朋友係車度喊到CC下,不過如果堅持到應該個零月就無問題。有D學校會在 ...

多謝妳回應~!

My girl also taking school bus for returning(2yr 8mths now) from Sep'07 onwards...although it only take around 10mins......she is fine and love to take the bus, as it have lots of kids and have helpers for ensuring the seat belt is fasten!
http://www.babyhome.com.tw/bb/86256 2/26 - 2.8kg, 3/9 - 2.78kg, 3/12 - 2.91kg, 4/1 - 4.13kg, 4/29 - 5.23kg, 6/4 - 6.13kg, 7/9 - 6.6kg, 9/10 - 7.51kg

米水

我個仔應和你個囡一樣大,講下我大囡先,我囡囡兩歲巳坐校車,我就不是太擔心,因我個囡好外向,好鐘意返學及始終架車不是太大,而我個囡咁細,媬姆會多些照顧她,如比佢坐前一些咁,所以是可以的

至於呀仔,都係會足兩歲坐校車,因佢插班,我有少少擔心,因佢好怕醜,好跟我的,我諗佢會喊得好犀利,仲係細仔,所以我都係諗緊比唔比佢坐,定係找一間附近的學校

醒目開學勳章

原文章由 米水 於 07-11-12 23:26 硐表
我幫小朋友報左一間嘅深水埗嘅幼稚園,如果收下年08年9月,我個女2歲8個月就要搭校車由荃灣返學,雖然我好喜歡哩間學校,不過總係好難理解,一個咁細小朋友,點樣可以自己穩車呢?仲要有d校車係無seat belt,touchwood有咩事 ...

我個女今年k.1,都係2歲8個月開始番學,都係搭校車,由北角去中環,架車有司機/一個跟車,有seat belt, so far 都ok,希望一直平安啦!

多謝各位mami俾意見我~!不過我唔明,點解有d會無seat belt呢?因為我朋友個囝,就係讀緊我幫囡囡報果間,佢個小朋友足3歲,架車無seat belt,試過撞損咀角...如果我個囡都讀,咁就係同一間車,所以我好擔心,諗緊好唔好讀

我阿B今年2歲4個月入N1,@日由西貢往九龍塘,來回共2小時.車上有seat belt.佢好開心,未哭過.但許多時回程已大覺睡...........

原文章由 米水 於 07-11-13 23:29 硐表
多謝各位mami俾意見我~!不過我唔明,點解有d會無seat belt呢?因為我朋友個囝,就係讀緊我幫囡囡報果間,佢個小朋友足3歲,架車無seat belt,試過撞損咀角...如果我個囡都讀,咁就係同一間車,所以我好擔心,諗緊好唔好讀op ...

My daughter also goes to school by school bus, I found it without seat belt and complained to her school.  The reply is "the transportation department does not required the 56 seats bus to install seat bell."

Only the small van needs to install seat belt compulsorily.