用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 學校推蔫信
go

學校推蔫信 [複製鏈接]

學校推蔫信有必要嗎?小學請有需要的家長以書面及証明文件交學校申請,我女兒考全級十多名,有需要嗎?
   0    0    0    0

其實每間學校收生準則都各有不同
有些會各樣都佔分,例如:成績x%,操行x%,學校推蔫信x%等等,有學校推蔫信當然好些
另我想問下,如果學校無問學生需唔需要/是否優異學生才有,那麼我可唔可以叫學校寫封?定係同班主任講呢?
thx

回覆 #2 ^曾小姐^ 的文章

聽已畢業的師姐媽咪講,學校推蔫信是班主任寫的,再由學校蓋印,因班主任較了解學生。你試吓同班主任講啦!

原文章由 MrsYim 於 07-11-22 11:25 硐表
聽已畢業的師姐媽咪講,學校推蔫信是班主任寫的,再由學校蓋印,因班主任較了解學生。你試吓同班主任講啦!

有些中學要求推蔫信一定要是校長寫的, 班主任寫的推蔫信未必當係學校推蔫信, 要留意

原文章由 MrsYim 於 07-11-12 16:00 硐表
學校推蔫信有必要嗎?小學請有需要的家長以書面及証明文件交學校申請,我女兒考全級十多名,有需要嗎?

當然, 有好過無
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

同意

原文章由 sorlo 於 07-11-22 13:45 硐表

當然, 有好過無

Hi
我剛剛睇到你地講需要推蔫信,**有好過無**
小兒今年升F.1.剛剛經歷完選學階段,推蔫信連直資學挍都話要,
何況其他學校,有D學校推蔫信5%-10%.
好多學校現寫推蔫信都係班主任寫完比校長簽署.同時有D學校
只寫全級1-20名,其他免問.:tongue:
總之人地有你冇米好蝕底

但以上年數間直資學校都沒有特別要求

St. Paul Co-ed   只有中學要求小學校長填寫証明是全級十名以內的表格,沒有要求推薦信

St Paul Convent  完全沒有要求推薦信

DGS   完全沒有要求推薦信

根本學校一看學生的資料已知學生是否傑出,如果學生操行C級BAND3學生有校長推薦信有沒有學校收?有學生沒有推薦信,但成績全級3名內,中學會怎看?我有一名同事的女,沒有推薦信,但在名小學全級第3名, 瑪利諾亦收了.

如果係校長推荐信, 其實 "只寫名比一間學校"  不是band 1生應該未必可以攞到校長推荐信

所以我 意見係,"有好過無"
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

原文章由 cherry1995 於 07-11-23 15:42 硐表
但以上年數間直資學校都沒有特別要求

St. Paul Co-ed   只有中學要求小學校長填寫証明是全級十名以內的表格,沒有要求推薦信

St Paul Convent  完全沒有要求推薦信

DGS   完全沒有要求推薦信

根本學校一看學生的 ...

我知有學校冇話要推薦信,但我知呈報名表去校務處時,
佢地都會睇下資料齊唔齊,睇、問下有冇學校推薦信.
同時學校都唔會亂咁發推薦信給學生,只有名列前矛先有,
但BAND 3學校如果亂發我就唔清楚,SORRY
如亂發推薦信米冇晒意義.

小兒都是考直資,學校連家長都要面試,間學校都冇話要推薦信,
但我IN我地果個主任睇緊小兒呈比學校資料時,
都有睇封推薦信.用老師寫話題問我地.
成績緊係重要,但操行、品行、老師對學生評語都很重要,
推薦信就可以寫晒出黎.
我冇話有推薦信一定會收,只係話,**有好過無**

上年聽DBS升中講坐,D家長都問過校長這個問題,
校長都話如有你地都可以連同成績表一齊呈黎.

不要太介意有沒有學校推薦信,囡囡申請時沒有學校推薦信或自薦信,只是交了學校的申請表與portfolio,幸運地,St. Paul Co-ed與德望也取錄她。

Your daughter must be in top ten of the primary six students, otherwise, St.Paul may not consider.

原文章由 ilovenunu 於 07-11-23 19:10 硐表
不要太介意有沒有學校推薦信,囡囡申請時沒有學校推薦信或自薦信,只是交了學校的申請表與portfolio,幸運地,St. Paul Co-ed與德望也取錄她。

原文章由 ilovenunu 於 07-11-23 19:10 硐表

面試會考甚麽? 成績又要怎樣?
請比多D知料。

請問自薦信什樣寫

升中一用
My email : [email protected]

原文章由 MrsYim 於 07-11-12 16:00 發表

早兩年小女升中,因為心儀一間直資,而直資係比津校早deadline,所以我係全級第1個家長用書面要求推薦信,同時一次過要求3間學校既推薦信,校長亦寫得好詳盡,小女只係band 1尾學生,我相信封信有作用.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

我想問推薦信的台頭係唔係一定要寫中學校長?   因為仲未決定選什麼中學,  但學校已經要我們提出申請, 唔知點算?

原文章由 xmanman 於 07-12-12 09:16 發表
我想問推薦信的台頭係唔係一定要寫中學校長?   因為仲未決定選什麼中學,  但學校已經要我們提出申請, 唔知點算?

枱頭係致心儀中學校長. 其實呢個時候要盡快決定架喇 !
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

St Paul Co-ed收生準則:

中一自行分配學位收生準則及比重 :面試表現、教育局提供的學生成績次第、學業成績、非學業表現、領袖才能/服務精神、兩文三語能力及校長推薦信等。

原文章由 加菲貓 於 07-12-12 16:41 發表
St Paul Co-ed收生準則:

中一自行分配學位收生準則及比重 :面試表現、教育局提供的學生成績次第、學業成績、非學業表現、領袖才能/服務精神、兩文三語能力及校長推薦信等。 ...
St Paul Co-ed 我個仔都有入form, 不過冇請校長寫推薦信, 我地用學校推薦份form申請(已有校長評語), 係咪唔使推薦信架?

回覆 #8 cherry1995 的文章

Dear cherry 1995,

可否分享瑪利諾 & St. Paul Convent 收生條件及面試要求同準備?

Thanks!
‹ 上一主題|下一主題