用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅男女小學下星期放榜
go

聖保羅男女小學下星期放榜 [複製鏈接]

去完second in,校長話下星期尾會有結果。
原先準備左D答案諗住校長會問,點知入到去,校長例牌恭喜完小朋友入選左第二輪後,話2nd in主要係等家長理解學校多D,掉轉問我又乜野問佢,校長就冇問問題,真係估佢唔到!
有去過2nd in的家長係米都係咁呢?
   1    0    0    0

可能佢已經收了你的小朋友, 只不過照例和你傾下計, 你見左幾耐?  我見左20MIN, 問左我幾條問題, 不過佢真係好NICE.

原文章由 巴菲特 於 07-11-11 23:50 硐表
原先準備左D答案諗住校長會問,點知入到去,校長例牌恭喜完小朋友入選左第二輪後,話2nd in主要係等家長理解學校多D,掉轉問我又乜野問佢,校長就冇問問題,真係估佢唔到!
有去過2nd in的 ...

校長就冇問問題.....

are you Bxxx as well? According to the thread,she will talk more if your kid is the one they are looking for.If not , you will have to talk more.As for us, same as you. she did not ask question as well.

我都是B gr,既然大人同小朋友都盡左力,惟有等佢選。
不過校長有讚我小朋友話坐得定,等了成兩個鐘先入去見,之後又傾多二十分鐘,對小朋友來說係大考驗!

我見那天都等了2小時, 但見到個個小朋友都好定, 沒有走來走去, 入到200名的小朋友個個都有番咁上下.

原文章由 巴菲特 於 07-11-12 10:04 硐表
不過校長有讚我小朋友話坐得定,等了成兩個鐘先入去見,之後又傾多二十分鐘,對小朋友來說係大考驗! ...

下星期係咪即係16.11.2007前知結果呀?
校長都無特別問我地問題喎!有D失望添!
當時諗無問題問係咪代表校長無興趣同我地傾計呢?
不過而家已平常心,因為起碼完成任務。

原文章由 巴菲特 於 07-11-12 10:04 硐表
不過校長有讚我小朋友話坐得定,等了成兩個鐘先入去見,之後又傾多二十分鐘,對小朋友來說係大考驗! ...

that means everybody have to wait two hour before going to see the principle, right? Yes , you are right. It's almost impossible for child to seat still after 2 hour waiting outside.My girl really feel so so tired and yawn during the interview

正如校長自己講,此安排想睇小朋友淡唔淡定,係有計畫的部署
而我有朋友去年給校長問好多問題,最後反而waiting,佢仲係old boy添,希望問少d係好la!
當天如果佢問有冇野問而我答冇的話,三分鐘可出番來

原文章由 vvwawa 於 07-11-12 10:15 硐表

that means everybody have to wait two hour before going to see the principle, right? Yes , you are right. It's almost impossible for child to seat still after 2 hour waiting outside.My girl really f ...

大家其實可以放心,或者遲d係煩要揀邊間呢?我估大家報了ST PAUL之餘,都有報DBS/DGS對嗎?如兩間都收會點揀?
原文章由 tcmom 於 07-11-12 10:13 硐表

下星期係咪即係16.11.2007前知結果呀?
校長都無特別問我地問題喎!有D失望添!
當時諗無問題問係咪代表校長無興趣同我地傾計呢?
不過而家已平常心,因為起碼完成任務。 ...

希望掂啦!!共勉之!!

我都係B1XXX, 排到好後!等左兩個小時才有得見,真係好考小朋友/家長的耐性,我個仔入到去坐坐下,又唔問佢問題,都開始東歪西倒,校長話要加多5分比亞仔,因為真的等得好耐!!
校長講解得好清楚其教學理念,我覺得佢幾好人,好強調怎樣訓練學生成leader type, 又話好注重未來普通話訓練!!
希望掂啦!!共勉之!!
如果收到SPCC信,一定會讀啦!:tongue: :tongue:
你講得啱,報SPCC 同報DBS/DGS,應該都係同一班小朋友!至於DBS,而家都未有聲氣,就算收,都未必會讀,因番學比較遠!!

原文章由 巴菲特 於 07-11-12 10:31 硐表
大家其實可以放心,或者遲d係煩要揀邊間呢?我估大家報了ST PAUL之餘,都有報DBS/DGS對嗎?如兩間都收會點揀?

2ND interview的結果比1st interview的reject letter還早寄出?

我到現在都沒收到任何通知,:tongue:  剛才打電話詢問,  學校話11底通知wor?! 奇怪?!

原文章由 巴菲特 於 07-11-12 10:31 硐表

Do you still keep the information disclosed by the school for the P.1 application procedure this year? I'd like to read and have an idea on it for I may have to go through the process next year. If anyone can share the information, please PM me. Thanks very much! Wish you all to be successful!

原文章由 BillieBug 於 07-11-12 14:47 硐表
我都係B1XXX, 排到好後!等左兩個小時才有得見,真係好考小朋友/家長的耐性,我個仔入到去坐坐下,又唔問佢問題,都開始東歪西倒,校長話要加多5分比亞仔,因為真的等得好耐!!
校長講解得好清楚其教學理念,我覺得佢幾好人,好強調 ...

Oh No! I have no hope la as my son did not sit well...though he requested us to do him a favour such as giving him some books and tissues...After the interview, I assessed his behaviors and I think he felt uncomfortable during that moment.  
Anyway, I am proud of his previous attempt even though we could not get the offer this time.  Good luck.

Never mind the kid's sitting posture coz the principal seemed to have understanding of the very long waiting time. My kid also slided on the chair, put his head on the back of the chair and could not really sit straight.
No worry la! 合眼緣+ 緣份 is the most crucial point in the selection, I think!

原文章由 SEONSE 於 07-11-12 18:58 硐表

Oh No! I have no hope la as my son did not sit well...though he requested us to do him a favour such as giving him some books and tissues...After the interview, I assessed his behaviors and I think  ...

給 巴菲特 的回信

巴菲特:

早晨 ! 由於近日被 BK Password 及提示問題所困擾,好一段時間未能進入BK 網。剛成功取回新 Password,發現原來閣下曾於 11月3日送來過關於 2nd In 的問題,很抱歉沒有機會回信,請諒 !

其實我們 Interview 當天只進行了 10 分鐘左右,與其他小朋友進行了近 30 分鐘相差超過一倍。

究竟面試時間短代表 straight out 還是 straight in ? 此問題困擾我們至今已 10 多天了。現在甚麼也不想了,惟有靜待未來一周的消息吧 !

祝 齊齊收到好消息 !!  

原文章由 巴菲特 於 07-11-11 11:50 PM 硐表

[ 本文章最後由 SheungNgorNO.1 於 07-11-15 02:36 編輯 ]

Hi 嫦娥:

Nice to talk to u again
其實我去面試時,校長介紹一輪之後,就沒有問我野,相反她問我有冇問題問?如果當時我話冇的話,相信會面過程會少過10分鐘
不過等咁耐,當然唔好蝕底(一笑),我就問她一些例牌問題。呢幾日可能有消息了,到時你記得上來報喜!

原文章由 巴菲特 於 07-11-15 10:09 硐表
Hi 嫦娥:

Nice to talk to u again
其實我去面試時,校長介紹一輪之後,就沒有問我野,相反她問我有冇問題問?如果當時我話冇的話,相信會面過程會少過10分鐘
不過等咁耐,當然唔好蝕底(一笑),我就問她一些例牌問題。呢幾日可 ...

巴菲特,你好!
我個情況同你差不多,會面過程都係好短。 唔知係好定唔好......
你話呢幾日知結果,係咪within this case or in the coming week?

校長當時話,月中前會有結果,大約呢幾日la,而且上次完晒 first其實隔幾日已經陸續有人接到 second in的通知了。

原文章由 tcmom 於 07-11-15 11:37 硐表

巴菲特,你好!
我個情況同你差不多,會面過程都係好短。 唔知係好定唔好......
你話呢幾日知結果,係咪within this case or in the coming week?

原文章由 tcmom 於 07-11-15 11:37 硐表

巴菲特,你好!

如果收你的話,會唔會讀定等DB/DG?
‹ 上一主題|下一主題