用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇小朋友係色盲或色弱既媽咪?
go

[視障] 有冇小朋友係色盲或色弱既媽咪? [複製鏈接]

醒目開學勳章

小朋友係色盲或色弱, 要注意乜野?
   1    0    0    0

Is your baby having this problem ?

原文章由 AA媽媽 於 07-11-11 01:23 發表
小朋友係色盲或色弱, 要注意乜野?

我曾經問過眼科醫生,佢話色盲或色弱係天生或遺傳的,無得醫,也無野可以做.

回覆 #3 pakkyho 的文章

我個仔有色弱, 係紅綠色弱, 但紅綠燈佢分到, 有時泥黃色佢會睇到係綠色, 係無得醫, 無改善的.長大左仲有好多工唔適合做
JC

係米3歲半逈健康院知道架

唔記得了, 但我個仔是在外面驗眼時check 到的.
JC

我小朋友3歲2個月, 學認顏色, 有一半幾會答錯, 答對又唔知佢係咪估啱.........

有時又唔知係咪只係唔記得d顏色名, 所以話唔知...............

咁dd會唔會係色盲呢?

佢識得睇數字未呢?
如果識0既話,去D CHECK 眼0既地方,
佢有本CHECK 色盲0既書… 上面有D 數字唔同顏色0既,BACKGROUND 又係唔同顏色… 如果冇色盲色弱0既問題,就會睇倒D 數字,如果有0既話… 可能睇唔倒GA~~ 你都可以0係網上面0既一D IMAGE 到做下測試… 如果佢睇唔倒0既,就帶佢去做詳細少少0既眼睛檢查啦﹗

網上面有好多GA~
你睇下呢個︰http://rickline.myweb.hinet.net/c2-5.htm

原帖由 恩林 於 09-6-10 01:32 發表
我小朋友3歲2個月, 學認顏色, 有一半幾會答錯, 答對又唔知佢係咪估啱.........

有時又唔知係咪只係唔記得d顏色名, 所以話唔知...............

咁dd會唔會係色盲呢? ...

e~我小朋友見到馬馬同星星, 都見到係綠色的馬馬, 但就話馬馬出面的橙色同隔離圖的紅色一樣.....

係咪都要去check吓呢~??

原帖由 summarian 於 09-6-10 11:08 發表
佢識得睇數字未呢?
如果識0既話,去D CHECK 眼0既地方,
佢有本CHECK 色盲0既書… 上面有D 數字唔同顏色0既,BACKGROUND 又係唔同顏色… 如果冇色盲色弱0既問題,就會睇倒D 數字,如果有0既話… 可能睇唔倒GA~~ 你都可以0係網上 ...

回覆 1# 恩林 的文章

我PM 左你啦… 恩林﹗

My hubbie is severely 色弱...Don't worry...it really doesn't affect life.  He took arts in HKCEE and got A1 ga....

also, in college (MIT), a lot of our friends are 色弱 also...my hubbie thinks that it is a sign that 色弱 people are smarter than the average population!!!!

原帖由 summarian 於 09-6-10 12:27 發表
我PM 左你啦… 恩林﹗

我仔又係咁, 宜家2歲10個月, 有時啱有時錯, 連最常認得的紅色, 佢有時會答我藍色, 初初好唔明, 因為佢認其他動物同物件都認到. 宜家開始懷疑佢有色弱.

唯有等佢再大啲去check.

原帖由 恩林 於 09-6-10 01:32 AM 發表

咁dd會唔會係色盲呢? ...
‹ 上一主題|下一主題