用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV 根德園 Interview Sharing
樓主: fatkk
go

KV 根德園 Interview Sharing [複製鏈接]

今日in, 感覺一般, 我個仔的表現 ok, 肯唱歌, 但真係幾嘈, 我一路答 miss 的提問, 到最後, 原來另一個 miss 要亞仔唱歌.....我以為係我個仔無端端唱歌添...@_@

但我最唔like, 係個 "老"師 問我仔仔識唔識自己去廁所. 我以為佢問戒左片未, 我話響屋企 ok, 後來佢好強調係 "自己除褲如廁"

我覺得佢咁問, 某程度上係想揀 d 易 handle 既學生來收.

全校的遊樂設施很小, 唔太似一間會讀得 "開心"的幼稚園.
anyway, 佢咁多人報, 收都未到我仔仔喇. 因為我仔仔唔識自己如廁........

今日我個女都見左,所有問題都識答,不過,全程都無望個老師﹗
佢仲一路唱歌一路踢張枱來打拍子﹗我就stop佢,隻腳腳唔好亂郁啦﹗
跟住老師送禮物俾佢,佢一手接過,不但無say thank you!仲攞來大力"亨"左張枱一吓﹗

唉!!表現得咁無家教,(雖然我真係有教佢),但我怕都係凍過水﹗

所以,奉勸各位家長,要教識小朋友禮貌!!!!

醒目開學勳章

我唔係好熟路,剛好2.15到即指定時間,係門口巳經好多人同1個外型好古老既公園,有d 小朋友玩,因我太趕,所以見門口寫住2.15公既指示就沖去登記,d 老師都好有禮貌,好有笑容,一大班家長坐係
chair 度等,好快個嬸嬸曾叫去某張枱in.d嬸嬸都好禮貌,好有笑容2個老師,1個問仔仔,1個問家長,首先曾問小朋友叫咩名,ar 仔無答,跟住問家長平時邊個照顧小朋友,曾食d 咩,又真係好嘈.好快咁拎本故事書,問d 圖畫係咩,好快又拎d ........又叫ar 仔唱歌,last 老師我問佢?唔答咩名,好快咁叫我可以離開.無得睇校舍,無介紹學校,全個interview 都係快,到走時有洗手間都係好舊,但都係清潔既.林走又有個公園仔都係好舊,無咩colourful,全程within 15mins.
呢間學校比我既感覺,一定係香港人開辦,好有效率,好快.

回覆 #2 bb123321 的文章

bb123321 請問你朋友人工係未唔錯.8下,d miss 既dia 好閃下....

原文章由 kacary 於 07-11-12 01:13 硐表
我唔係好熟路,剛好2.15到即指定時間,係門口巳經好多人同1個外型好古老既公園,有d 小朋友玩,因我太趕,所以見門口寫住2.15公既指示就沖去登記,d 老師都好有禮貌,好有笑容,一大班家長坐係
chair 度等,好快個嬸嬸曾叫去 ...

The teacher not ask my son to sing a song, is it means
no chance ?

原文章由 kacary 於 07-11-12 01:13 硐表
chair 度等,好快個嬸嬸曾叫去 ...

Hi,

The teacher not ask my son to sing a song, is it means
no chance ??

對根德園的interview, 我有少許不滿, 一是環境太嘈, 二是老帥欠缺耐性. 我一入到課室見個嬸嬸指我去邊張枱就知死啦, d老師年紀比較成熟有可能會冇咁有心機, 我女兒本身比較shy, 亦都唔會主動同陌生人講, 所以我都預了她的表現不會太好, 但老師也有問題, 好似一坐低, 就好似審犯咁, 語氣也不友善問我個女叫乜名, 見我個女唔答叫咩名, 就不停push 佢, 一定要佢講, 隔離個老師就比較有耐性, 不過佢就問我同各位家長問的問題差唔多, 都係邊個take care my daughter, 女女鐘意食乜, 戒了片未, 我有留意不太友善的那位老師就好刻意睇我個大仔讀邊間幼稚園, 最後叫我個女唱歌, 我的女兒就只望着她們, 隔離位的那位老師就氹我個女, 我見我個女都有同她微笑, 但不太友善的那位竟說, 唔唱就油佢啦, 我聽後都覺得有少許過份, 最後我個女就同她們講bye-bye.

我in完後就問我女女, 點解唔唱歌比老師聽, 我個女就好清楚講話唔唱, 唔鐘意佢哋, 咁我就知道小朋友的感覺好真, 佢覺得個位審佢的老師唔好, 就唔會聽佢指令做. 所以我都相信這間幼稚園必會很嚴.

入唔到都唔覺好大損失

我尋日早上10:00見, 我9:50左右去到. 見仲係安排緊9:45分的小朋友入去in. 可能已經有interview的經驗(之前in 左3間),亞囝in kv係最好表現的. 老師亦係咁多間最nice的, 好好笑容. 我in時又唔係好嘈喎. 老師都有問亞囝識唔識自己去廁所, 我答識叫, 但唔識自己除褲. 至於唱歌, 老師開頭同亞囝講不如唱隻歌比狗仔聽好唔好. 佢答好, 老師又問, 妳想唱咩歌呢, 亞囝答abc. 如是老師數1,2,3, 然後一齊同佢唱. 跟住大家越唱越細聲, 淨返亞囝自己唱晒成首歌. 唱完2個老師同我大力拍手, 叫好野. 亞囝不知幾開心.

Compare with St. Cat, KV的校舍比較舊, 好似無咩玩具/設施咁. 但個人對kv的老師印象比St. Cat好. 我鍾意比較'老'的老師, 因為好似有experience d . 仲有太young的老師可能處理自己的情緒都有問題, 對住d太頑劣/坐唔停的小朋友, 太young的老師分分鐘都會發脾氣. 我朋友就prefer young D的, 因可以同小朋友一齊玩. 我諗睇吓妳prefer小朋友去玩定去學野.

KV INTERVIEW

MY DAUGHTER ONLY 2YR(11月生日),基本上 INTERVIEW 時係冇咩返應, 唉, 你地估現在家姐讀緊K2, 你估佢地會唔會奇蹟地收個冇咩返應既妹妹呢

我和你有同一情況, 阿女好似完全不知老師講甚麼, 只是配對及砌圖做好, 一句都沒有講話, 她有2位哥哥在kv讀過或讀緊. 不過, 今天interview人數減了不少, 相比起我2位大少以前interview要排好耐, 我女女15mins連排隊及出來, 相信是學卷制令部份家長流失了

原文章由 pearjadema 於 07-11-12 13:17 硐表
MY DAUGHTER ONLY 2YR(11月生日),基本上 INTERVIEW 時係冇咩返應, 唉, 你地估現在家姐讀緊K2, 你估佢地會唔會奇蹟地收個冇咩返應既妹妹呢

想問點解最後仲有一個MISS坐高枱, 她收FORM同派糖比面試嘅小朋友呢? 有甚麼作用呢?

我都想知, 因為她派完糖後我小朋友講Thank you,我見佢係張
form 到寫左 D 嘢,係咪有意思

聽講最後出去交表攞糖都會計分架喎,所以佢會寫野lor!
我個囝考果陣,另一個老師就問我問題,所以我跟本睇唔到佢有冇做過puzzle或答左d咩,識唔識答,最後我只係睇到佢看圖問問題同叫佢唱歌,點解你地可以知道自己個囡識答晒既,係唔係男仔同女仔係唔同架!

2 teachers? for my son, only 1 teacher...she asked my son to finish the tasks as all of you mentioned, then, asked me questions...

出去交form時, 個老師問亞囝, 請妳食粒糖好唔好? 跟住仲有問, "頭先有無同老師傾計? d玩具好唔好玩?仲有一條唔記得係咩.

yu_baby,

我個囝in 時,另外一位唔係同步一齊問我野. 係亞囝唱晒歌, 做埋matching先開始問我. 另一位老師打開本大書, 開始問亞囝書入面的野時, 另一位老師就開始問我. 所以個part我唔知亞囝有係答錯, 不果聽到佢有問有答.
原文章由 yu_baby 於 07-11-12 14:01 硐表
聽講最後出去交表攞糖都會計分架喎,所以佢會寫野lor!
我個囝考果陣,另一個老師就問我問題,所以我跟本睇唔到佢有冇做過puzzle或答左d咩,識唔識答,最後我只係睇到佢看圖問問題同叫佢唱歌,點解你地可以知道自己個囡識答 ...

Tammy, don't worry, the answer is NO.

My friend (also from BK) told me her daughter in KV K1 now also no need to sing. So, it is not related. Maybe the interviewer think your son is good enough, no need to test him lor!

Ng360

原文章由 Tammy99 於 07-11-12 01:25 硐表

Hi,

no chance ??

我係星期六in的,當時有兩個老師,咁當老師問完我個囝叫咩名,幾多歲,邊個帶佢黎,&我聽到問佢咀咀係邊等,另一個老師已急不及待問我問題,所以我只係聽到佢之前果小小問題係識答,到個老師問完我,都同佢傾左好耐,我再睇下佢地答成點,就已經係最尾看圖同唱歌,其間有沒有做過puzzle,或考左d咩,我完全唔知道!原來你地有d係得1個老師問既,唔怪得咁清楚自己個囝囡考成點啦!

妳誤會左, 我唔係得1個老師問, 都係有2個. 只不果係當1個老師問到咁上下, 另一個老師先開始問我. 所以我知亞囝大部份時間的表現係點. 爭last睇書個part我唔知, 只係無意中聽到亞囝答櫈櫈.

p.s. 老師問我個囝耳仔係邊. In st. cat 時個老師就問我個囝口係邊, 佢一時唔識反應, 因我地多數講咀咀. 後尾個老師再講多次, 亞囝先get 到.

原文章由 yu_baby 於 07-11-12 14:28 硐表
我係星期六in的,當時有兩個老師,咁當老師問完我個囝叫咩名,幾多歲,邊個帶佢黎,&我聽到問佢咀咀係邊等,另一個老師已急不及待問我問題,所以我只係聽到佢之前果小小問題係識答,到個老師問完我,都同佢傾左好耐,我再睇下 ...

雙子媽媽:我係話有d原來係得1個老師考,唔係話你!我見cacatam話佢係得1個老師考,考完個囝,先問佢問題!我應該冇誤會喎!
‹ 上一主題|下一主題