用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一讀書真係苦囉!
樓主: qqwong
go

小一讀書真係苦囉! [複製鏈接]

原文章由 alicetong 於 07-11-17 11:53 硐表
妳們簡直將我心聲講晒出0黎....
我個仲係細女...上了小一我要學會接受低分同唔合格
只知道有好大的改善空間呀..:) 考試測驗但求合格已經
好滿意了.. 相信剛上小一家長同小朋友都要有適應期..
慢慢 ...

agree..我都覺得當初對阿女要求好高,但係越迫得太緊,佢啲成績反而退步...因此,我將對她的要求稍為降低,只是開學沒多久,她能吸收有幾多就得幾多,無謂勉強再給予更多壓力.正如你所講,合格就算吧!唔合格就會話佢知錯係邊度...自己又勞氣,她的成績又唔會好,平常心吧!

原文章由 亞水 於 07-11-17 12:07 硐表
咁係咪即係非洲無書讀果D小朋友最happy呀???

學校有得你揀呱??

學校無得揀??課程唔會天南地北呀??間間都差唔多,咪睇下你要求佢幾多囉。你要佢獨佔鰲頭、讀名校,唔該自已搞掂;亞駝行路,唔使幾辛苦呱;求其是但,又使要你幾辛苦呀 ...

食得咸魚抵得渴!唔可以怪晒制度

原文章由 qqwong 於 07-11-18 16:42 硐表

agree..我都覺得當初對阿女要求好高,但係越迫得太緊,佢啲成績反而退步...因此,我將對她的要求稍為降低,只是開學沒多久,她能吸收有幾多就得幾多,無謂勉強再給予更多壓力.正如你所講,合格就算吧!唔合格就會話佢知錯係邊度...自己又 ...

qqwong,

其實我相信每個家長都知道,迫係對個小朋友會覺得反感,但有時當其他同學都爭取嘅時候,你就會容易落後,到時你唔想迫都無辦法 ,同埋真係小朋友係受硬唔受軟

是否真的沒有選擇

這星期考試,昨天在圖書館溫習。坐在對面的是三年級,正在溫常識。這位媽媽開始抱怨了:常識要刨課本,還要考問答(長答、短答都要),結果溫書要溫埋所有生字。她還說常識還好可以讀課文,中英文就書都唔駛溫,因全部考課外。學校擺明要父母在家催谷。是哪間?是XX官小。
我細個讀一年級,常識只有選擇題、配對、是非、填圖、供詞填充;簡直是易過借火。就算再高D班(我大的讀五年級)都最多是填充,唔駛成條問答咁考!雖然係私校,學費都是$2XXX。這位Auntie話佢D補習費都唔只呢個數啦!
咁我同佢玩吓讀吓咁又一日。你可能話我唔長進,第日點算?升中派位就知死!我點睇?下次再傾……

原文章由 701003 於 07-11-18 17:29 硐表

食得咸魚抵得渴!唔可以怪晒制度

現今家長要求係90分合格,100分满分

簽名被屏蔽

學校名?

其實視乎你想唔想講。而有興趣想知的可以用PM問當事人;答唔答PM就等當事人決定囉。

原文章由 丁丁* 於 07-11-18 11:16 硐表
唔好意思, 剛剛有媽咪提我, 話原來唔可以係度講學校名

好似無話唔講得,除非涉及誹謗、欺詐…等是版規不容許的。
如果是事實,又怕乜。但我們中國人都是敦厚為本,自己衡量應不應講啦!
又可以考下你創作,用D別名但又可以讓我地估到個隻呢。

原文章由 reneeleung 於 07-11-19 22:28 硐表
點解唔講得名? 我都想知.  
仲有我都有d例子想講,但又唔話得校名, 點算?

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題