用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一讀書真係苦囉!
樓主: qqwong
go

小一讀書真係苦囉! [複製鏈接]

如果你要返工既, 就真係要諗清楚呀.  如果你係全職媽媽, 咁就好d, 可以好多事情上都跟足d.  不過就會辛苦你啦.
原文章由 SandyWu 於 07-11-12 17:04 硐表

聽到好 tim,而家都15/16同阿囡搵私小既標準,太催谷既,我實死梗

我個仔讀果間已經唔係d 咩名校, 我從來都無諗過要迫佢日讀夜讀, 我都已經係一個好鬆既亞媽, 但係亞仔未習慣到呢d 密集式既上學模式.
我又無錢送佢去d無咁多功課既直資學校度讀, 所以唯有大家一齊辛苦.
原文章由 Putongren 於 07-11-13 11:18 硐表
不是說風涼話,如果咁辛苦,點解唔搵間淺D轉校?我覺得為了讀書傷了親子關係絕對唔值得!第日個囝囝囡囡做了CEO,但眼尾都唔望吓你,咁又如何呢?
我大的五年級,小的一年級。也是忙碌,但不至於要叫救命。大家認真想想,終極目標是甚麼, ...

回覆 #22 銘銘媽 的文章

有感而發啫,發下up風,請勿見怪。家家有本難唸的經,大家一齊努力!

唔要緊, 我相信你也是一位好媽媽, 而我都只係講出我身處的立場, 也多謝你的提點.
原文章由 Putongren 於 07-11-13 11:34 硐表
有感而發啫,發下up風,請勿見怪。家家有本難唸的經,大家一齊努力!

有空看看這個分享,很有啟發
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1178509&extra=&page=1

原文章由 銘銘媽 於 07-11-13 11:20 硐表
如果你要返工既, 就真係要諗清楚呀.  如果你係全職媽媽, 咁就好d, 可以好多事情上都跟足d.  不過就會辛苦你啦.

鉻鉻媽,

我要返工架,所以真係要搵d唔好太深既學校先得,but又怕阿囡唔夠競爭力,而家收到既result,培道收左阿囡,tsl等second in 既result,其他既私小都係約月尾知結果,所以e個月好擔心

醒目開學勳章

我同大家做父母的心情一樣,小女今年小一每天6点起身7点上校車下午4点放學,之後休息一會就要吹佢做功課如果唔係佢就 ,日日如事,其實星期六日跟本唔係放假因很多功課還要温定下星期默書,我亞女讀的係官立學校,我想問如果讀名校的小朋友還有沒有時間玩呢

原文章由 whl 於 07-11-13 12:44 硐表
我同大家做父母的心情一樣,小女今年小一每天6点起身7点上校車下午4点放學,之後休息一會就要吹佢做功課如果唔係佢就 ,日日如事,其實星期六日跟本唔係放假因很多功課還要温定下星期默書,我亞女讀的係官立學校,我 ...

whl
我同你一樣, 每朝晨咁早起身, 阿女放學返到屋企也是4時, 睇一陣電視, 等我收工返去幫睇功課, 之後, 吃完晚飯, 溫下星期的中及英默書, 然後上床訓覺...每天也是如此, 好多時阿女話想玩多一陣, 我話明早要起身, 唔夠精神上課老師會責備, 不如, 等到假期才去玩, 咁佢就乖乖地去訓...點知到左假期, 又係一大堆功課, 測驗, 評估要跟, 佢就話我講過唔算數, 唯有抽一陣時間帶佢落公園玩, 佢玩到唔願走, 因為佢知道返到屋企, 又要面對大把功課...而且她們還細, 未明白同儕間的競爭,唯有時間去改變吧!

whl and qqwong

我亞女返學放學時間同你哋差唔多, 但我係全職媽咪, 時間上可能鬆動D, 通常食晚飯前己經可以搞掂哂D功課。但我個人覺得星期日真係要比佢休息吓(test week 就例外啦 )!因為我最怕小朋友感到連星期日都無得玩會唔開心!

我亞女由一間毫無壓力嘅幼稚園到一間傳統小學, 真係好大轉變 (對佢同對我哋作為父母都係), 一年班時真係要好多關心同幫助, 依家二年班啦, 我好慶幸佢可以適應到!比D時間佢地啦!一定OK嘅

putongren,
多謝你的分享. ^^

SandyWu,
其實有時都唔知點競爭, 升中話用以前d 學生既成績黎大抽獎, 其實小學都要讀6年, 我覺得俾佢地愉快學習, 比起辛苦催谷, 更加能學到野.

whl, qqwong & fishmun,
我而家就會叫亞仔星期五同星期六既朝早, 盡量做哂d功課, 而默書就日日都會同佢默, 咁星期六佢本身有d 興趣班, 同埋可以休息吓, 星期日朝早就返教會, 同埋都係自由時間, 咁黃昏就一定要返到屋企, 準備心情, 星期一返學.
我想佢星期六同日可以多d 時間放鬆吓, 當發洩, 自己休息, 都好呀.

完全同意...我囝都係p2...每日d時間都好趕根本無時間溫書...每晚對完功課最多都只可以溫默書...所有書都留番星期六&星期日朝早先溫...星期日朝早溫完我一定會同佢去街..去公園玩下...大人都需要休息放鬆下自己啦...何況一個咁細o既小朋友...我地放左工可以咩都唔理...但佢地真係唔得...又要做功課又要溫書...有時見到都幾登佢地可憐...但無奈現真就係咁

原文章由 fishmum 於 07-11-14 09:14 硐表
whl and qqwong

我亞女返學放學時間同你哋差唔多, 但我係全職媽咪, 時間上可能鬆動D, 通常食晚飯前己經可以搞掂哂D功課。但我個人覺得星期日真係要比佢休息吓(test week 就例外啦 )!因為我最怕小朋友感到連星期 ...

原文章由 Ivy124 於 07-11-14 12:51 硐表
有時見到都幾登佢地可憐...但無奈現真就係咁

完全同意.

以過來人身份提一提, 小一上學期只是適應期, 下學期功課更深, 另因小三最後個次的成績要呈上教處, 所以由上學期開始應逢星期五除正常要應付之功課+默書溫習外還派TSA卷給小朋友實習定免到時影響學生成績, 當然5同學校給 TSA卷安排上是5同, 我女個間每科一時隔2星期一時個個星期 (中/英分分鐘要作三篇文)派TSA卷, 有時只有1科, 有時2科, 放長假就更加三科一齊來.  大家努力! 有排痛苦!:cry: :cry:

妳們簡直將我心聲講晒出0黎....
我個仲係細女...上了小一我要學會接受低分同唔合格
只知道有好大的改善空間呀..:) 考試測驗但求合格已經
好滿意了.. 相信剛上小一家長同小朋友都要有適應期..
慢慢來啦..陪著小孩子一同進步,首先要放開自己尺度先..
相比之下我大仔5年級,在長久訓練下,0係我心目中已是好
smart0既小朋友了...互勉之..家長和小朋友一齊努力啦:loveliness: :loveliness:

咁係咪即係非洲無書讀果D小朋友最happy呀???

學校有得你揀呱??

學校無得揀??課程唔會天南地北呀??間間都差唔多,咪睇下你要求佢幾多囉。你要佢獨佔鰲頭、讀名校,唔該自已搞掂;亞駝行路,唔使幾辛苦呱;求其是但,又使要你幾辛苦呀?如果連最低要求都做唔到,就要看醫生或者認命,接受孩子不是讀書材料的事實。

我唔係想講風涼話,我只係想講,人總有選擇,唔好將自已選擇歸咎於制度。甚至唔係制度問題,而係社會風氣包括各位家長在內的方向問題。如果社會/家長對我們未來的社會主人翁,在學歷上沒有要求的話,大家仲使唔使讀書讀得咁辛苦?

我報讀了下年P1蘇浙私小,揀了半日班,原因是全日/半日班上課時間係一樣8:00,間學校都幾多功課做,怕冇時間完成。小朋友若疲倦,放學後可以睡一陣。
但我是在識媽媽,放工後一樣要同佢睇功課,默書,沖凉,搵書。變左我更辛苦囉。

[ 本文章最後由 SIUBO117 於 07-11-17 19:28 編輯 ]

醒目開學勳章

我睇見咁多位媽咪既 post, 我就覺得自己真係好舒服. 我都係在職媽咪, 屋企無工人. 我大女讀 p1. 細仔 1 歲多. 我因為知道自己無咩時間專心睇個女d 功課, 而且小女又唔係一個會自動自覺溫書既小朋友. 所以就幫阿女搵咗一間好多人唔多熟識既小學. 返學2 個多月, 阿女日日都好開心. 功課唔算多, 程度唔太深. 例如英文堂是用 story book 教學的, 另外再加它們自製的 worksheet 教學. 好似最近考試, 試題唔太深, 大部份同學都可以取得高分. 小朋友的自信心都增加不少. 好多時又會攪特別節目例如中秋節攤位, halloween 嘩鬼扮相比賽. 我都曾經諗過幫阿女報本區出名既小學, 但自覺自己無時間理佢, 所以就好大轉變幫阿女幫咗現校就讀. 當初都有懷疑自己有否選錯校, 但現在見阿女日日開開心心, 都覺得自己無選擇錯誤. 希望大家的小朋友在求教階段都能開心愉快
hello hello ~~

原文章由 丁丁* 於 07-11-17 21:26 硐表
我睇見咁多位媽咪既 post, 我就覺得自己真係好舒服. 我都係在職媽咪, 屋企無工人. 我大女讀 p1. 細仔 1 歲多. 我因為知道自己無咩時間專心睇個女d 功課, 而且小女又唔係一個會自動自覺溫書既小朋友. 所以就幫阿女搵 ...

你個間係邊間小學?

原文章由 虫虫主人 於 07-11-17 22:06 硐表

你個間係邊間小學?

我都想知

醒目開學勳章

唔好意思, 剛剛有媽咪提我, 話原來唔可以係度講學校名

原文章由 虫虫主人 於 07-11-17 22:06 硐表
你個間係邊間小學?ops:" />

[ 本文章最後由 丁丁* 於 07-11-18 23:08 編輯 ]
hello hello ~~
‹ 上一主題|下一主題