用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一讀書真係苦囉!
go

小一讀書真係苦囉! [複製鏈接]

阿女下星期有四科要做評估, 測驗及考試, 到現在功課只有增無減, 根本無時間同佢溫習...電視某節目指出現今小朋友欠缺運動, 所以有很多癡肥型...講真句,日日要應付咁多功課,測驗, 那有時間同佢做運動, 連親子的時間賣少見少喇...現今的教育制度, 真的害苦了她/他們囉...好了,讓我呻完, 謝謝!
   0    0    0    0

qqwong,

我也有同感, 但是也沒有辦法, 祇好在空閒時玩多些, 例如考完試, 測驗過後, 放長假期等, 盡量放鬆玩返下來平衡吧

原文章由 kitbebe 於 07-11-10 11:35 硐表
qqwong,

我也有同感, 但是也沒有辦法, 祇好在空閒時玩多些, 例如考完試, 測驗過後, 放長假期等, 盡量放鬆玩返下來平衡吧

not only kids, even parents are same!
when I go back, after dinner and then study/ checking the homeworks, so on........ and sleeping time
This is HK style education law!!

原文章由 TinaWu 於 07-11-10 12:00 硐表

not only kids, even parents are same!
when I go back, after dinner and then study/ checking the homeworks, so on........ and sleeping time
This is HK style education law!!

係呀.....放假都無哂時間, 要帶小朋友去課外活動, 總之一個字: 忙!!

簽名被屏蔽

原文章由 shirley73a 於 07-11-10 19:42 硐表
其實何止小一吖. 總之一上小學就大人細路都有排忙啦!! 平時放學返嚟都已經冇mug時間剩喇....仲有假期d課外活動都唔少啦!! 唉,.....辛苦....:cry: :cry: :cry:
...

係呀, 真係無哂私人時間. 放工返到屋企要睇功課, check手冊, 跟默書考試, 真係仲辛苦過返工!!

我都好耐無約朋友聚舊, 因實在太忙. 不過見到對仔女一日一日長大, 真係咩都值得啦~~~

就算連看課外書的時間也少了.小朋友根本沒有私人空間.........
測驗考試少D,做練習少D得唔得?

我都覺得每星期要應付中,英默書,對一個小一生巳好累,還有不停評估,測驗,大量功課,對家長都好大壓力,

但我反e覺得d小朋友雖然係辛苦....但佢地好幸福....有我地呢班好媽媽陪佢地一齊去過關....

qqwong

小一係苦, 小二、三、四.....跟住仲苦呀

原文章由 qqwong 於 07-11-10 11:09 硐表
阿女下星期有四科要做評估, 測驗及考試, 到現在功課只有增無減, 根本無時間同佢溫習...電視某節目指出現今小朋友欠缺運動, 所以有很多癡肥型...講真句,日日要應付咁多功課,測驗, 那有時間同佢做運動, 連親子的時間賣 ...

原文章由 fishmum 於 07-11-11 17:33 硐表
qqwong

原文章由 jey 於 07-11-11 16:09 硐表
但我反e覺得d小朋友雖然係辛苦....但佢地好幸福....有我地呢班好媽媽陪佢地一齊去過關....

我出年要開始lu

都未到小六, 小六就真係.........人都癲

原文章由 fishmum 於 07-11-11 17:33 硐表
qqwong

qqwong

我都有同感, 我以前都以為小一好苦, 因我要返工, 重要係經常ot, 好夜才回到家, 亞仔有時都上了床 ! 今年升小四了, 真係重苦, 跟本星期六/ 日邊到都無得去. 因一至五跟本無溫過書, 星期六/ 日就是溫書日(溫默書/ 溫考試), 連踏單車之時間都無! 又無錢供他去外國讀書, 唯有...!

原文章由 bearbearyob 於 07-11-11 12:04 硐表
我都覺得每星期要應付中,英默書,對一個小一生巳好累,還有不停評估,測驗,大量功課,對家長都好大壓力,

唉! 唔知為乜要整咁多野, 佢地以為係work, 但對在職或全職媽咪來說, 簡直百上加斤, 真係得個做字, 還有千萬唔好病, 病左就無人幫佢溫書及做功課....阿女上個星期有點兒傷風感冒, 但為了不會影響默書時的狀態, 唯有犧牲不吃兩次藥, 等佢回家才補吃...我覺得自己好衰, 整整下擔誤了病情,我就是害苦阿女的兇手!

原文章由 Joe媽媽 於 07-11-12 13:37 硐表

我都有同感, 我以前都以為小一好苦, 因我要返工, 重要係經常ot, 好夜才回到家, 亞仔有時都上了床 ! 今年升小四了, 真係重苦, 跟本星期六/ 日邊到都無得去. 因一至五跟本無溫過書, 星期六/ 日就是溫書 ...

對呀!平日真係無乜時間溫書,溫溫下阿女話好累,又唔忍心迫佢繼續溫,真係迫佢溫,佢都未必入腦...所以,每次默或測,老師必定每次送上一句 [請努力呀] [請用心做]等說話...有邊個想會得到此結果,有邊個想母女關係因而變差!唉!

我都覺得亞仔好辛苦, 我又無哂私人時間.
以為帶亞仔去補習班, 咁會好D 啦, 原來都係差無幾, 唔係補習班老師唔好, 而係實在又要做完功課, 又要溫書, 真係唔夠時間用, 亞仔補到7、8點, 然後返到屋企仲要沖涼, 食飯, 然後每日一篇(其實數篇), 之後叫亞仔去瞓, 但係亞仔話:"我未玩過", 唔肯瞓, 唉~~~ "仔呀, 第二日要好早起身既, 你唔早瞓, 第二朝早就會好攰, 唔想起身, 攪到遲到, 好肉酸既啦", 但係亞仔點都唔理, 咁又難怪佢既, 邊個細路唔仲意玩呀, 已經咁大壓力, 仲唔俾佢玩, 發洩吓, 真係好容易人都癲既, 但係真係好唔夠時間呀嘛, 結果第二朝早咪真係遲到收場. 唉~~~

原文章由 銘銘媽 於 07-11-12 15:33 硐表
我都覺得亞仔好辛苦, 我又無哂私人時間.
以為帶亞仔去補習班, 咁會好D 啦, 原來都係差無幾, 唔係補習班老師唔好, 而係實在又要做完功課, 又要溫書, 真係唔夠時間用, 亞仔補到7、8點, 然後返到屋企仲要沖涼, 食飯, 然 ...

聽到好 tim,而家都15/16同阿囡搵私小既標準,太催谷既,我實死梗

回覆 #3 TinaWu 的文章

喂,我地間學校都話辛苦?嘿嘿,係你要求高咋掛?Come on, relax.........  It's only P.1, how many more years have the kids have to study so hard but left with a stuffed brain and unhappy childhood....

If you can identify that there is a problem, seriously think about it and fix it before it's too late and regret!

不是說風涼話,如果咁辛苦,點解唔搵間淺D轉校?我覺得為了讀書傷了親子關係絕對唔值得!第日個囝囝囡囡做了CEO,但眼尾都唔望吓你,咁又如何呢?
我大的五年級,小的一年級。也是忙碌,但不至於要叫救命。大家認真想想,終極目標是甚麼,便因時制宜,順其自然。如果一心甘為入名校、追求高分而捱,就唯有認命,冇得抱怨。但要輕輕鬆鬆,健康快樂成長,總有選擇;事在人為。大家努力罷!
‹ 上一主題|下一主題