用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 仔仔剛升上小一, 第一次考試就衰咗~~~
go

仔仔剛升上小一, 第一次考試就衰咗~~~ [複製鏈接]

剛派回試卷,
對我黎講只有 挫敗 無奈 4個字,
但仔仔對分數完全無感覺
無諗過分數會咁低, 中文唔合格,
都唔知點教佢好, 仔仔本身唔鍾意
睇書, 識嘅字唔多, 又要考填充,作句,
重組句子, 閱讀理解 .上學期老師仲會
讀題目, 下學期就唔會啦

唉...... 頭痛
以前自己讀小學真係唔辛苦,
中,英,數測驗考試都唔係好洗溫,
只係靠平時吸收, 媽媽淨係同我
默下書 , 好易應付.
(我唔係讀書好叻嘅人)

到底係我仔唔夠醒, 定係程度深咗
剛升小一嘅媽咪, 第一次測驗考試
你哋小朋友點呀?

[ 本文章最後由 @小魔怪@ 於 07-11-10 13:46 編輯 ]
   0    0    0    0

原文章由 @小魔怪@ 於 07-11-10 00:56 硐表
剛派回試卷,
但仔仔對分數完全無感覺
重組句子, 閱讀理解 .上學期 ...

唔好唔開心啦! 都係第一次考試, 以後仲有漫漫長路.

家陣知道學校考d咩嘢/要求d咩嘢, 咪開始同佢執返囉! 小朋友仲咁細, 千祈唔好灰心呀!

加油! 加油!

小一第一次測驗老師會解題的, 而且出題的類型同佢d功課都係差唔多, 如果平時有做功課都應該知道溫d 咩, 不過小一生的中文會比較差,因為佢地仲未好理解d字的意思, 就算比佢照炒都炒錯.

原文章由 chunwai_315 於 07-11-10 07:26 硐表

唔好唔開心啦! 都係第一次考試, 以後仲有漫漫長路.

家陣知道學校考d咩嘢/要求d咩嘢, 咪開始同佢執返囉! 小朋友仲咁細, 千祈唔好灰心呀!

加油! 加油! ...

唔好咁灰心, 你仔仔嘅情況同好多小一生一樣,
千萬不要以為自已個仔特別差, 如果連你都灰心,
仲有邊個幫佢支持佢呢 ?

話你知, 我囝囝今年小三, 剛升上小一時係完全唔適應,
第一次考試成績係......全級165人考121 ,
我當時心情係同你一樣咁down, 但後來佢開始適應,
慢慢有進步, 跟住d考試每次都進步約10~20名, 到
下學期已經165人考70幾, 跟住升上二年班到宜家就
keep住全級162人考50~60, 我都等緊佢下星期五
派成績表, 但我已預左佢今次考得麻麻地, 因為英文
第一次係唔合格(58分), 但宜家只係上學期第一次
考試啫, 只要努力, 一定可以追番上嚟架 !

原文章由 @小魔怪@ 於 07-11-10 00:56 硐表
剛派回試卷,
但仔仔對分數完全無感覺

醒目開學勳章

我囝剛相反,他小一第一次考試中.英.數.常都有92分以上,全級18X幾人考30幾,當時我以為囝囝讀書無問題,但他的班主任同我講囝囝有小聰明,但小聰明只可以應付小一.二的課程,到小三無唔努力就退步.
囝在小一.二時成績都幾好,每次考試平均分有90分以上,仲試過全班考第三.
到小三他開始心散而課程又愈來愈深,考試一次此一次退步
今年小四 上次測驗英文仲唔合格 ,月尾大考啦.....唉.....,有乜方法令囝比心機讀書呢

NIC 媽咪,

是否功課深了很多令他有壓力? 還是學校的課程比較悶 ? 有沒有試過去找補習班可能有幫助.

原文章由 NIC媽咪 於 07-11-10 11:19 硐表
我囝剛相反,他小一第一次考試中.英.數.常都有92分以上,全級18X幾人考30幾,當時我以為囝囝讀書無問題,但他的班主任同我講囝囝有小聰明,但小聰明只可以應付小一.二的課程,到小三無唔努力就退步.
囝在小一.二時成績都幾 ...

醒目開學勳章

原文章由 shingshing1223 於 07-11-10 11:49 硐表
NIC 媽咪,

是否功課深了很多令他有壓力? 還是學校的課程比較悶 ? 有沒有試過去找補習班可能有幫助.

課程係深左,但係他學校不算好深,只是我囝愈來愈心散,個心成日諗住玩,講玩的他多多都記得.仲有他做功課or測驗到現在都成日錯大意.
現他有學公文英已半年,希望能有幫助.

我個囡咪差唔多,今年又係小一, 剛剛測完第一次,英文有80, 中文 65,(差) 數學 70 幾, 常識 80,係喺日月無光:cry: 嘅日子同佢溫架,我以為好好架啦 ,,因我都有讚佢架,點知有日同佢班主任閒聊中,才知她的成績只是一般 ,,老師仲要我加緊努力,聽完真係人都癲 ,我已經好努力架啦,大佬呀,我要返工,放工都得半條人命,而家晚晚冇 11 點:time: 都唔瞓得 ( 個囡), 我不在話下,(冇1 點都唔瞓得)

剛派回試卷,
但仔仔對分數完全無感覺

所有小朋友都係咁,玩就記得,做就咩都唔記得,無計la,依家D小學課程又多又深,唯有俾多D耐性同愛心倍小朋友溫書囉...

before i am a same case after i bring our daguhter to the tutor centre so i will not more pressure . but give the time to yr daughter may be next time will better than

hiloue
y

原文章由 shirley1509 於 07-11-10 12:28 硐表
我個囡咪差唔多,今年又係小一, 剛剛測完第一次,英文有80, 中文 65,(差) 數學 70 幾, 常識 80,係喺日月無光:cry: 嘅日子同佢溫架,我以為好好架啦 ,,因我都有讚佢架,點知有日同佢班主任閒聊中,才知她的成績只是一般 ,,老 ...

原文章由 NIC媽咪 於 07-11-10 12:17 硐表

課程係深左,但係他學校不算好深,只是我囝愈來愈心散,個心成日諗住玩,講玩的他多多都記得.仲有他做功課or測驗到現在都成日錯大意.
現他有學公文英已半年,希望能有幫助. ...

Hi NIC媽咪,

要小朋友專注, 最重要係唔好睇咁多電視, 因為睇得電視多, 真係會好心散, 同埋冇耐性. 呢個本人經驗之談, 我三姊妹細個時係"超級電視迷", 阿媽唔識教, 由得我哋睇電視. 我一去到中學, 已經係"一盤散沙", 發夢多過食飯. 所以, 千祈唔好睇咁多電視, 睇電視唔多唔少等同於洗腦.

原文章由 chunwai_315 於 07-11-12 07:29 硐表

Hi NIC媽咪,

要小朋友專注, 最重要係唔好睇咁多電視, 因為睇得電視多, 真係會好心散, 同埋冇耐性. 呢個本人經驗之談, 我三姊妹細個時係"超級電視迷", 阿媽唔識教, 由得我哋睇電視. 我一去到中學, 已經係"一盤散 ...

除此之外, 重有最重要係唔好比咁多機佢地打, 打機打得多又係心都散曬

我囡都係小一...11月底就第一次考試....唔多唔少都覺得有d壓力和緊張...平時d功課都ok既....但有時佢貪快...就會好多時出錯..話佢唔識咩...佢又唔係喎..真係擔心

因人而定, 有小朋友可以好快適應, 妳俾d咩題目佢都好容易記到, 但有d就好似遊魂太空, 唔好灰心, 重有漫漫長路.

不如咁樣講啦:阿仔係咪已經發揮到最盡,即係之前有無好好咁樣預備考試呢?如果只係溫幾日貨仔再加上題目係難既,唔合格都好正常,如果題目係好易,又好努力咁溫書,就應該睇下佢份卷錯物野?下次再努力!
我細仔今年小一,平時MON-FRI佢要6:30先番到屋企,8:00先開始做功課,如果快完成的話佢一係打機、一係同阿哥玩,我地在WEEKEND先會溫書(1個SUN MORNING),如在考試月,那個月整個WEEKEND一般都不去街,EACH SUN都溫書,再埋身溫既時間就越長,我盡量張學校既EXERCISE全部SCAN晒比佢做,再自己出題目 + 街外買既EXERCISES,盡量比佢睇多D唔同既野!TOUCH WOOD我打左輸數但佢第一次各科都有95分以上,但我唔無特別開心!因為一次考試好成績唔代表以後次次都係,不過好在比佢自己知道努力係會有好結果!
我大仔已經P5,佢仲麻煩,每次考試都有1-2科之成績有大進步,但又會有1科半科大退步,雖然佢都係KEEP住在三甲內,但也難保到呈分試時會一樣咁好,所以都係要KEEP住努力!
幾次阿仔讀書最辛苦係阿媽,佢得唔得都好,自己盡左力幫佢溫,希望佢見到阿媽咁努力,都一齊努力取得應有的成績,就已開心不過!

我也是在職媽媽, 我囝囝每晚也是差不多成11點先可以瞓, 剛過去的測驗, 我相信囝囝是識的, 每科均有95分以上, 只是錯在比較大意, 我看測驗卷與平時的工作紙差不多, 之前我自己會參照工作紙的形式出過一些練習比佢做, 範圍內的書本(中文書及英文故事書), 佢都要背默, 起碼唔會有字唔識寫, 不過佢今日識串呢個字, 明天可以串唔到, 今次測完驗, 問佢識唔識, 佢都話識, 一定會100分, 結果無, 我也不會太緊張, 因我知道佢有比心機去溫, 我都有幫佢溫習, 我們已努力過啦嘛。
在職媽媽一定辛苦, 而每個小朋友的吸收能力也不同, 只要佢有盡力, 您也有盡力就不要不開心, 有好多嘢急唔嚟!  

原文章由 shirley1509 於 07-11-10 12:28 硐表
我個囡咪差唔多,今年又係小一, 剛剛測完第一次,英文有80, 中文 65,(差) 數學 70 幾, 常識 80,係喺日月無光:cry: 嘅日子同佢溫架,我以為好好架啦 ,,因我都有讚佢架,點知有日同佢班主任閒聊中,才知她的成績只是一般 ,,老 ...

我亞女舊年都係咁,可能小朋友同我哋都未知到老師嘅要求遮!唔洗咁担心啦,第二次測驗會好D架啦!

我女都係剛升小一,佢地測驗老師都吾會讀題目,只係靠佢地理解,而你小朋友有老師讀題目,以經好好.你話佢吾鐘意睇書,這同佢識字少好有關係,根本係惡性循環,所以你要先解決這問題,令外再比多d練習佢做,相信慢慢會有改善,更何況現在只係第一次考試,仲有時間追.努力吧.

剛派回試卷,
但仔仔對分數完全無感覺
‹ 上一主題|下一主題