用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

祟真課程深唔深? [複製鏈接]

我仔仔是崇真幼稚園學生, 崇真小學已收仔仔入讀和已留位.
請問小學各家長, 崇真小學數學是否很淺? 其他科深唔深?
學校有沒有田徑活動, 田徑和數學比賽? 因我知道崇真的語言學習環境幾好, 不知道其他方面如何?   
   0    0    0    0

原文章由 demaso 於 07-11-8 16:23 硐表
學校有沒有田徑活動, 田徑和數學比賽? 因我知道崇真的語言學習環境幾好, 不知道其他方面如何?    ...

祟真課程和淺字扯不上關係 ,和幼稚園是2回事,祟幼不太谷,程度適中,

原文章由 demaso 於 07-11-8 16:23 發表
學校有沒有田徑活動, 田徑和數學比賽? 因我知道崇真的語言學習環境幾好, 不知道其他方面如何?    ...

我覺得崇小是一間不錯的小學, 我亦去過家長視學, 跟校長, 主任和學生傾談過. 佢地d課程不是很淺.

校長亦跟我講學校有很多課外活動讓同學自由參與, 都有田徑, 乒乓球, 籃球, 珠心算/數學等等....都有出去比賽的.

佢地普通話和英文好強, 這方面我好欣賞, 所以, 今年9月我仔仔亦會入讀這間小學.
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原文章由 200012 於 07-11-8 19:43 發表

祟真課程和淺字扯不上關係 ,和幼稚園是2回事,祟幼不太谷,程度適中,

下????? 祟幼我已經覺得好谷啦!!!!!!

好難忘k2下學期試過週末帶左9樣功課返屋企呀!!!!

今日帶仔仔去政府做評估, 醫生睇到佢本手冊上面教既寫, 問我覺唔覺呢d應該係小學既課程呀.....我話有個朋友仔讀天水圍幼稚園都深過佢, 但大部份讀"名"幼稚園既小朋友都冇佢地學得咁難呀!而且k2就"聽寫練習" (好好聽既默書代名詞).....我都覺得"中左計"........因為我係一個very lazy mum

原文章由 silvia_ng 於 08-6-5 02:38 發表

下????? 祟幼我已經覺得好谷啦!!!!!!

今日帶仔仔去政府做評估, 醫生睇到佢本手冊上面教既寫, 問我覺唔覺呢d應該係小學既課程呀.....我話有個朋友 ...

祟小會較祟幼吃力,kv仲深啦 ,祟幼中度啦,但真係小朋友要有些英文底子,我覺得佢進程去得太快

原文章由 200012 於 08-6-5 11:22 發表

祟小會較祟幼吃力,kv仲深啦 ,祟幼中度啦,但真係小朋友要有些英文底子,我覺得佢進程去得太快

我覺得中文真係好深呢.....k2咁快就寫"假日", "節目".....

原文章由 silvia_ng 於 08-6-5 12:17 發表

我覺得中文真係好深呢.....k2咁快就寫"假日", "節目".....

吾係第日上小一就好慘啦

今日中文評估.....我覺得好鬼深.....

改正錯別字:
無蟲, 爸士, 朋有, 青洗
畫圖:
玩具, 大象, 皮球, 青蛙
填色:
電視機, 烏龜, 紙張, 罐子, 衣服, 小貓
做句子:
白兔, 節目, 手偶, 垃圾
連線配相反詞:
天 - 地, 上 - 下, 左 - 右

不竟現在返學是考你識吾識,吾係返去學,返學只是學習群體生活,主力屋企教

原文章由 200012 於 08-6-13 07:34 發表
不竟現在返學是考你識吾識,吾係返去學,返學只是學習群體生活,主力屋企教

所以我要求+人工, 阿媽, 老婆, 工人, 阿四, 補習老師......  一人數職.   人地政府助理都13萬, 我起碼都要20萬......

講真我當初真係有想過留佢地係屋企自己教, 又唔使比錢.  不過群體生活真係自己教唔到.  另外又唔想自己英年早逝, 都係比錢人.....  (我既仔好多英文作業明明做錯, 都tick 對, 又冇答案, 真係要自己從上小學.  阿女d英文字, 好難得只有佢老師明, 中間少左幾個字母, 老師都估到, @_@)

原文章由 風琴 於 08-6-13 10:24 發表

所以我要求+人工, 阿媽, 老婆, 工人, 阿四, 補習老師......  一人數職.   人地政府助理都13萬, 我起碼都要20萬......

講真我當初真係有想過留佢地係屋企自己教, 又唔使比錢.  不過群體生活真係自己教唔到.  另外 ...

學校沒白收你學費 自呀仔上p.1後,先發覺自己甘有利用價值

回覆 #1 200012 的文章

200012,

想請教有關主流課程

1)中文係咪用普通話教, 一星期有幾多堂
2)英文堂有無外籍老師教, 一星期有幾多堂
3)除英文堂外, 仲有勿野堂係用英文教.

原文章由 鴨鴨媽媽 於 08-6-20 21:00 發表
200012,

想請教有關主流課程

1)中文係咪用普通話教, 一星期有幾多堂(9堂包括1堂默書)
2)英文堂有無外籍老師教, 一星期有幾多堂(9堂包括1堂默書,reading,oral是外籍老師教,另ge是竹昇)

3)除英文堂外, 仲有勿野堂係用英文教. ...
(gs常識,maths其中英數,)普通話美術,音樂一半半,廣東話,宗教,pe,演藝傳意

回覆 #13 200012 的文章

200012,

多謝妳的幫忙.

請問國際班的gs和maths是否比主流班淺很多? thx

Hi silvia_ng,

請問政府評估的費用是多少? 及可否告知網址或電話?

Thanks a lot...

原帖由 silvia_ng 於 08-6-5 02:38 AM 發表

下????? 祟幼我已經覺得好谷啦!!!!!!mouth:" />

今日帶仔仔去政府做評估, 醫生睇到佢本手冊上面教既寫, 問我覺唔覺呢d應該係小學既課程呀.....我話有個朋友 ...

我囡囡今年k3, 祟小收了她讀明年p1國際班. 我們已決定入讀.現在想請教一下,國際班的gs和maths是否比主流班淺? 如是, 我想自己買主流班的課本教個女. thx

原帖由 pangpuiyee 於 08-10-12 23:42 發表
我囡囡今年k3, 祟小收了她讀明年p1國際班. 我們已決定入讀.現在想請教一下,國際班的gs和maths是否比主流班淺? 如是, 我想自己買主流班的課本教個女. thx

校方是否話國際班是行 ib和主流 ?

是.
不過佢地d職員時時答的都不同, 我要搵日去學校問淸楚!

原帖由 200012 於 08-10-13 10:44 發表

校方是否話國際班是行 ib和主流 ?

原帖由 pangpuiyee 於 08-10-15 01:23 發表
是.
不過佢地d職員時時答的都不同, 我要搵日去學校問淸楚!

我都好奇,因之前有媽咪讀緊國際部,但話吾知佢行咩制
‹ 上一主題|下一主題