用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請幫手,我女英文測驗好低分
go

請幫手,我女英文測驗好低分 [複製鏈接]

我女中一英文測驗好低分,英中唔想留班,有冇有愛心,有辦法,我想搵女性補習老師介紹,一星期三堂左右,1hr30min.
但真係好先好介紹比我,唔該,我住葵青區
   0    0    0    0

Reading story book can improve English.  My daughter likes reading, so you can encourage her. Buy the story books she likes..
原文章由 kkwwpig 於 07-11-8 12:23 硐表
我女中一英文測驗好低分,英中唔想留班,有冇有愛心,有辦法,我想搵女性補習老師介紹,一星期三堂左右,1hr30min.
但真係好先好介紹比我,唔該,我住葵青區 ...

你同 d 老師溝通下先啦, 有時低分只不過因為份卷太深, 有時是小朋友未習慣中學的測驗形式, 未必要咁快揾補習喎.
講真, 有補習, 小朋友可能會仲倚賴.

原文章由 kkwwpig 於 07-11-8 12:23 硐表

回覆 #3 kkwwpig 的文章

呢個係第一個TEST不用太緊張首先了解左情況同問題所坐先,如果你間學校係程度較深你要比D時間小朋友可能佢都好唔開心:cry: 關心一下佢啦: 如果真係要留班都唔係壞事打好基楚對佢張來都有幫助 唔好比太大壓力小朋友反而仲好

其實只是  F1 第1次 test, 比D時間小朋友去識應, 因為小學叻的小朋友, 派到去比較 Top 的學校, 因為全部小朋友都是叻的, 所以可能成績都會有些失望, 要多鼓勵小朋友, 不要太快下定論.

我相信可能老師是出1份比較深的試卷, test 下他們的能力, 因才施教. (可能成班都有很多同學都唔合格, 上到中學沒有好似小學咁, 有成80-90分咁高, 所以無論你和你小朋友都要明白這個計分方法)

小兒也是讀比較Top 英中, 英文 test / exam 的試卷都是比較一般學校深, 但他們學校會用 test 去分開比較低分的20個學生左右,
用小班教學, 因材施教, 到學期尾, 這班同學成績全部都有大進步.

另, 中文/英文科, 都沒有 - 快速增值法, 如他能現在開始多看書, 增添多些興趣, 要小朋友明白自己有什麼不足, 再尋求方法.

因為如果平時小朋友讀學校書本知識都吃不消, 可能比較多科目, 你再點加補習, 小朋友都吸收唔到, 到時未免 - 弄巧反拙.

其實, 最重要是要小朋友明白自己有什麼不足問題, 家長再出手幫忙.

Hope this can help you.

事實上份卷又的確幾深,我真係希望校方會做d嘢,幫吓d小朋友。

原文章由 kkwwpig 於 07-11-9 09:48 硐表
事實上份卷又的確幾深,我真係希望校方會做d嘢,幫吓d小朋友。

呀~~~突然諗起...你知學校有'大姐姐計劃'嗎???

我知道,點知原先一早報咗第二d課程,叫佢問吓可唔可以轉其他時間,佢話唔得,我唸或者佢唔敢問,所以咪

原文章由 tkkmama 於 07-11-9 14:37 硐表

呀~~~突然諗起...你知學校有'大姐姐計劃'嗎???

打好基礎非常重要,佢第一次測驗就衰咗其實亦係好事,等佢知道自己唔係咁叻,肯用心D去讀去溫習........記住家長千萬不要罵,勿講埋D :又蠢又懶......點解人進步你退步.......之類打擊佢自尊ge說話

如果負擔得起,請個私人導師比讀補習班好,再報讀坊間oral 班,雙管齊下,用愛心 + 鼓勵.......

點樣低分法, 其實去到中一, 好難好似小學咁高分啦
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

原文章由 kkwwpig 於 07-11-12 08:15 硐表
我知道,點知原先一早報咗第二d課程,叫佢問吓可唔可以轉其他時間,佢話唔得,我唸或者佢唔敢問,所以咪

kkw  你女讀女校? 我估同我囡囡同一間學校
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

邊間a
原文章由 sorlo 於 07-11-12 12:18 硐表

kkw  你女讀女校? 我估同我囡囡同一間學校

原文章由 kkwwpig 於 07-11-12 12:30 硐表
邊間a

山頂個間~~~

原文章由 sorlo 於 07-11-12 12:45 硐表

山頂個間~~~

大家相認啦...

原文章由 kkwwpig 於 07-11-12 08:15 硐表

仲有一個:我唔記得名稱啦(如sorlo 記得提一提我)係家長教師會攪, 係在舊生中請一d已升上大學既師姐, 同小朋友單對單補習, 學費比出面大學生平, 時間係雙方面定.(我d女未試過 )不過根據同學媽咪講, 佢位大姐姐教佢小朋友都幾用心, 都令佢適應到初頭兩年啦...都ok啦.

原文章由 tkkmama 於 07-11-12 13:51 硐表

仲有一個:我唔記得名稱啦(如sorlo 記得提一提我)係家長教師會攪, 係在舊生中請一d已升上大學既師姐, 同小朋友單對單補習, 學費比出面大學生平, 時間係雙方面定.(我d女未試過 )不過根據同學媽咪講, 佢位大姐姐教佢 ...

都係單對單補習呀, 呀囡話今年個尖子生好多人book,   另外學校會對成績太差既學生作出支援

原文章由 sorlo 於 07-11-12 14:07 硐表

都係單對單補習呀, 呀囡話今年個尖子生好多人book,   另外學校會對成績太差既學生作出支援

噢...米即係要出左成績表先有支援... 急親亞媽乍...

原文章由 tkkmama 於 07-11-12 14:15 硐表

噢...米即係要出左成績表先有支援... 急親亞媽乍...

仲係要太差先肯支援, 中中定定個時唔得呀

原文章由 sorlo 於 07-11-12 14:17 硐表

仲係要太差先肯支援, 中中定定個時唔得呀

係啦, 你女適應未呀?? 中幾啦??

我亞二尋日都有d坐立不安... 因為今日應該會派多幾科卷啦...

原文章由 tkkmama 於 07-11-12 14:34 硐表

係啦, 你女適應未呀?? 中幾啦??

我亞二尋日都有d坐立不安... 因為今日應該會派多幾科卷啦...

今年先係中二, 十分之SIK 應, 但依家無乜心机讀書.......只顧玩
‹ 上一主題|下一主題