用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 教局禁公布Banding捱轟 違規校日後或不獲發資料 (明報) ...
go

教局禁公布Banding捱轟 違規校日後或不獲發資料 (明報) [複製鏈接]

家長不滿削知情權 (明報) 11月 06日 星期二 05:10AM
【明報專訊】中學公布的中一收生派位成績組別(Banding),多年來一直是家長替子女選校的重要參考數據,也是中學會否符合資格成為英文中學的指標。教育局今年三度去信提醒全港中學,嚴禁學校公布收生資料,否則日後不獲發放資料以作懲罰。家長團體狠批當局削弱家長的知情權,令家長選校時無從參考學校收生數據,隨時選錯學校,苦了學生。

不少中學過往透過不同途徑公布學校收生水平,包括取錄Band 1的人數比例,特別是「100%Band 1」中學,供家長參考。除透過學校網頁公布資料的情普遍外,政府建議成立的家庭與學校合作事宜委員會出版的《中學概覽》,亦有至少20所中學刊登Banding資料。

教育局於今年3月、6月和昨天,3次向中學發通告,提醒學校不可向外公布Banding資料﹕「無論如何不得以任何形式向外發放(學生組別資料),以免引起學校之間不健康及不必要的比較或競爭……否則,本局將會保留權利停止在日後向學校發放有關資料。」

家校會主席黃寶財認為教育局應讓學校公布收生Banding,指家長希望了解學校,資訊愈是開放,家長掌握資訊愈多,「如果我有個讀小學的兒子是Band 1,選校時知道哪所學校取錄Band 1較多,就會選它,不會選Band 3」。他支持學校發放相關資料,但發放原則由教育局與學校訂立。香港家長協進會副主席陳小雲也對新安排感遺憾﹕「Banding有助家長認識學校,教育局正削弱家長知情權。家長當然要找一所與子女Banding合適的學校。」

從收生Banding可判斷學校能否符合英中資格,不符合資格的英中需轉為中中,合資格中中亦可申請轉英中,轉車機制於2010年實施。收生100%Band 1的[url=]仁愛堂
[/url]田家炳中學是中中,校長戴希立估計當局禁止學校公布數據,是為減少英中對轉車為中中的恐慌。

校長:學校願意有何不可?

[url=]博愛醫院
[/url]歷屆總理聯誼會梁省德中學過去多年有公布收生成績組別,教育局下了禁令,校長雷其昌表示會跟隨,但他認為數據非常客觀,沒有需要隱藏,「只要學校願意有何不可?」他估計,當局可能隱惡揚善,以免外界根據數據,揣測水平差的英中出現落車為中中的危機。

津中議會主席黃詩麗表示理解新安排,稱學校之間已出現惡性競爭,若利用[url=]升中派位
[/url]成績組別宣傳,會令問題惡化。教聯會主席黃均瑜認為,家長知情權及保護學校兩者之間應取得平衡。

教育局高級官員回應,學生組別本來就不是供家長選校的資料,是讓學校改善教與學,與教學語言政策無關。他指學生組別資料對組別低的學校和教師造成標籤效應,會構成莫大壓力。「家長但求就手,透過這些學生組別的資料,盲目追捧Band 1學校。」

[ 本文章最後由 WYmom 於 07-11-6 07:23 編輯 ]
   0    0    0    0

第時有邊個立法局議員動議執左教育局, 行全面學卷, 一定大受歡迎......
不禁都要罵句~~痴線~~供報俾學校聽收幾多band幾生, 乜唔可以向外界公報喎,??係米可以省回好多功夫呢....叫教育局早執早著罷啦, 等大家一齊摸盲雞好啦...我就唔信家長唔識搵資料.... 班官真真廢....

好事吖...到時升中擲骰子就攪掂...反正都唔知間中學屬band乜band物!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

agree 最好大家唔洗考試tim

原文章由 櫺囹桼 於 07-11-6 21:45 硐表
好事吖...到時升中擲骰子就攪掂...反正都唔知間中學屬band乜band物!

教育局呢d係乜嘢理據嚟架?
家長有知情權有乜問題呀?
你哋呢班所謂教育局嘅高官,
有冇真正喺家長嘅立長睇架,
成日諗埋d冇貢獻嘅屎橋難為家長

教育局呢個政策對英中十分有利,因為大家唔使問都知到差唔多ge Banding同水準。對中中就不利,因為佢地D Banding唔係咁多人清楚。我唸呢次會使家長更加盲目去追求英中,使到貧者愈貧,富者愈富,十分迎合香港一貫ge特色。

原文章由 ccspy 於 07-11-9 01:13 硐表
教育局呢個政策對英中十分有利,因為大家唔使問都知到差唔多ge Banding同水準。對中中就不利,因為佢地D Banding唔係咁多人清楚。我唸呢次會使家長更加盲目去追求英中,使到貧者愈貧,富者愈富,十分迎合香港一貫ge特色。 ...

Totally agreed.

As parents and citizens in HK, we have traditional wisdom to counteract unproductive policies and guidelines.
Educational officers are from Mars and we are from Venus.

Leave us alone!!!!!

所有高官的子女都讀名校啦

教育局高級官員說家長盲目追捧名校,但他們也識選名校給自己子女, 我們就"盲目", 他們的就叫"理智"或"理所當然"?! 正一官字兩個口.   一於起那個高官底,查下佢有冇子女,有的話讀邊間,睇下係吾係真係有那麼高尚人格.

Quote:"教育局高級官員回應.....家長但求就手,透過這些學生組別的資料,盲目追捧Band 1學校。」"

原文章由 JESSTIFF 於 07-11-9 11:52 硐表
教育局高級官員說家長盲目追捧名校,但他們也識選名校給自己子女, 我們就"盲目", 他們的就叫"理智"或"理所當然"?! 正一官字兩個口.   一於起那個高官底,查下佢有冇子女,有的話讀邊間,睇下係吾係真係有那麼高尚人格.

...

高官講通常都口不對心

港大學生會舉辦首場立法會港島區補選的辯論會

"葉劉淑儀首先就通識教育發問陳方安生,指香港的通識教育令到學生「通通不識」。"

如果佢仲係教育局高官,會唔會咁講??

原文章由 JESSTIFF 於 07-11-9 11:52 硐表

...

其實都唔使查,以前常秘羅太D子女全部係外國讀,就算e+ D高官,佢地根本唔使周圍搵資料,因為佢地係行內人最清楚邊間Band幾。但係我地家長就唔清唔楚,多數靠道聽途說搵料,所以我地好煩惱!
‹ 上一主題|下一主題