用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇小朋友弱視o既媽咪分享下
go

[視障] 有冇小朋友弱視o既媽咪分享下 [複製鏈接]

真係晴天霹靂,尋日同亞仔(3)去左polly驗眼,驗到佢右眼有200度散光,左眼有75度散光呀.... 咁都未只,因為佢右眼200,變左佢慣常一路都用左眼望野而令隻右眼弱視呀......佢話如果我唔放心或有懷疑可以去第度再check多次聽取多一個人意見,我都諗住去盲人付導會睇多次,但都預左結果係一樣,真係冇諗過我對眼咁正常個仔對眼會咁,視光師叫我多d同佢""住正常果隻眼,迫佢用多d有問題隻右眼黎睇野,希望從而得到改善,而且仲要配眼鏡呀......所以好想知有冇曾經咁樣情況o既小朋友依家點樣?有冇人可以講我知我個仔係咪以後都係四眼仔呀…..
   0    0    0    0

回覆 #1 子峰mama 的文章

200度散光唔算嚴重, 因為你個小朋友兩隻眼度數有差異, 所以會叫你用遮眼方法幫佢練番另一隻眼的視力, 避免有lazy眼, 而且8歲前發現的弱視係可以有辦法改善的, 至於係唔係要戴一世就係未知之數.  我亞囝有700幾度遠視, 4歲開始戴眼鏡, 佢就註定要做四眼仔!!!
但願吾兒愚且魯, 無憂無患到公卿! :-P

子峰mama

你仔有冇斜視眼出現過呀?

原文章由 healthykat 於 07-11-7 10:26 硐表
200度散光唔算嚴重, 因為你個小朋友兩隻眼度數有差異, 所以會叫你用遮眼方法幫佢練番另一隻眼的視力, 避免有lazy眼, 而且8歲前發現的弱視係可以有辦法改善的, 至於係唔係要戴一世就係未知之數.  我亞囝有700幾度遠視 ...

係呀?200度唔算深架?依家我已開始同佢o係屋企遮眼,但返學就冇遮,唔知咁有冇用呢?因為我驚佢返學比人笑呀,但我知道係應該全日遮的(除瞓覺),真係好想連返學都同佢遮但過唔到自己....

原文章由 maybaby 於 07-11-7 15:10 硐表
子峰mama

你仔有冇斜視眼出現過呀?

佢冇斜視,只係2隻眼o既屈光度數差好遠而導致弱視:cry:

我都係幼稚園見過遮眼的小朋友,好似遮了一年多便不用遮了.我又唔覺同學會笑佢,我相信係家長同老師都好正面咁接受同解釋俾小朋友&同學知.其實既然遮眼會對佢好d,就好趁細個同佢遮,一來趁隻眼仲可改變,二來小朋友細d,心理無咁複雜,容易接受&被接受.否則愈大所需的時間愈耐,亦愈易唔開心

原文章由 子峰mama 於 07-11-5 12:33 硐表
真係晴天霹靂,尋日同亞仔(3歲)去左polly驗眼,驗到佢右眼有200度散光,左眼有75度散光呀.... 咁都未只,因為佢右眼200度,變左佢慣常一路都用左眼望野而令隻右眼弱視呀......佢話如果我唔放心或有懷疑可以去第度再che ...

你好呀!請放心。
我小朋友只有十三個月大已用了眼鏡近八個月了,他起初是re-600c&le-400c遠視到玩在他有雙眼200c的近視&200散光,他在過去的七個月都有"姐"眼,所以佢都算叫做減少lazy eye的情況。
我自己覺得理工大學的驗眼中心的視光師好好(我囝囝都在理工配眼鏡的),請放心,努力鼓勵小朋友帶眼鏡!

原文章由 Nail 於 07-11-8 16:02 硐表
我都係幼稚園見過遮眼的小朋友,好似遮了一年多便不用遮了.我又唔覺同學會笑佢,我相信係家長同老師都好正面咁接受同解釋俾小朋友&同學知.其實既然遮眼會對佢好d,就好趁細個同佢遮,一來趁隻眼仲可改變,二來小朋友細d, ...

有你咁講我都好認同,其實遮眼黎講對小朋友真係冇咩,佢仲覺得好好o玩tim好似o玩緊變身咁,只係家長覺得唔好受,我諗我應該都要退下火線去比佢嘗試返學遮眼,只要真係對佢有幫助,就無謂果少少個人自尊影響佢一生.....
另,請問你曾經見過遮眼個小朋友係用咩黎遮眼?用紗布眼貼還是咩呢?

[ 本文章最後由 子峰mama 於 07-11-9 12:18 編輯 ]

原文章由 ronna1209 於 07-11-8 17:15 硐表

你好呀!請放心。
我小朋友只有十三個月大已用了眼鏡近八個月了,他起初是re-600c&le-400c遠視到玩在他有雙眼200c的近視&200散光,他在過去的七個月都有"姐"眼,所以佢都算叫做減少lazy eye的情況。
我自己覺得理工大學的 ...

你小朋友咁細個就同佢驗眼喇....即係佢5個月大就帶眼鏡?乜唔係全部初生冇耐o既bb都係大近視咩?點解咁細同佢驗呢?
我有一個疑問,視光帥話因為慣常用左度數淺果隻眼睇野,而導致另一隻眼弱視,要遮住好果隻眼黎比佢睇野,我以遮一年o既時間黎講,咁正常果隻眼o係長期被遮之下,會唔會到時輪到變左弱視呢?諗到呢點有少少擔心....

回覆 #6 子峰mama 的文章

愈早同埋愈長時間的遮眼可以愈快改善問題, 可以告知校方請老師幫忙一齊鼓勵小朋友, 效果會好d.  我當時都係咁做!!
但願吾兒愚且魯, 無憂無患到公卿! :-P

原文章由 子峰mama 於 07-11-9 09:33 硐表

你小朋友咁細個就同佢驗眼喇....即係佢5個月大就帶眼鏡?乜唔係全部初生冇耐o既bb都係大近視咩?點解咁細同佢驗呢?
我有一個疑問,視光帥話因為慣常用左度數淺果隻眼睇野,而導致另一隻眼弱視,要遮住好果隻眼黎比佢睇野 ...

因诙我自己好細就有弱視的問題,所以bb出世我就要求醫生轉介去兒科的眼科度跟進,所以在佢五個月就癹現要用眼鏡。,我之前都問過醫生逾早找出問題,又盡快解決問題,就是一個對bb最好的。
現在,都多了好多d媽媽會帶bb去見眼科醫生。我每兩個月都會同bb覆診,每次都會見到孚多bb

[ 本文章最後由 ronna1209 於 07-11-12 13:13 編輯 ]

Hello!
我囡囡現在三歲 ~ 佢就沒有弱視, 但散光就有250度:cry: :cry: 當初知道都唔開心 唯有叫囡囡帶眼鏡 好彩囡囡都接受到, 可能因為我和老公都需要帶眼鏡
大家努力!: :
Don't worry!Be happy![/color purple]

原文章由 chingbb 於 07-11-15 12:23 硐表
Hello!
我囡囡現在三歲 ~ 佢就沒有弱視, 但散光就有250度:cry: :cry: 當初知道都唔開心 唯有叫囡囡帶眼鏡 好彩囡囡都接受到, 可能因為我和老公都需要帶眼鏡
大家努力!: : ...

咁你囡囡2隻眼都係250度?我情願亞仔2隻眼一樣度數好過依家咁,以我所知,所有5歲樓下o既小朋友都會有散光,大大下會逐漸減退

原文章由 ronna1209 於 07-11-12 13:11 硐表

因诙我自己好細就有弱視的問題,所以bb出世我就要求醫生轉介去兒科的眼科度跟進,所以在佢五個月就癹現要用眼鏡。,我之前都問過醫生逾早找出問題,又盡快解決問題,就是一個對bb最好的。
現在,都多了好多d媽媽會帶bb去見眼科 ...

係呀,d人成日以為點解依家d小朋友個個對眼都有事咁o既....其實只不過係因為現今o既家長都好重視佢地小朋友雙眼,好多都襯佢地細細個就盡早作出檢查,有咩事都可補救到,亦因為以前果代d家長都唔多理呢樣野所以比人錯覺以前冇咁多呢d野.....:-|

子峰mama,
您好。我仔仔接近三歲,剛驗到雙眼看得麻麻,需要做蓋眼運動。恰恰是考幼稚園時候,我心有點難過,是否不適合考名幼稚園?會否眼睛問題影響學校,而需要放棄考名幼稚園的機會?

原文章由 子峰mama 於 07-11-16 15:19 硐表

係呀,d人成日以為點解依家d小朋友個個對眼都有事咁o既....其實只不過係因為現今o既家長都好重視佢地小朋友雙眼,好多都襯佢地細細個就盡早作出檢查,有咩事都可補救到,亦因為以前果代d家長都唔多理呢樣野所以比人錯覺 ...

回覆 #5 ronna1209 的文章

ronna1209,

可否介紹你的兒科眼科醫生給我呢, 我囝囝現22個月, 屯門眼科診所check 到他有 500度遠視及500度散光, 建議待bb 3歲才配眼鏡, 我想看多個醫生, 我也曾打過電話去理大話想同bb配眼鏡, 但佢地話bb未識表達睇唔睇到野所以未能為他配, 可否介給你的醫生給我呢? Thanks.

原文章由 oobaby 於 07-11-16 22:30 硐表
子峰mama,
您好。我仔仔接近三歲,剛驗到雙眼看得麻麻,需要做蓋眼運動。恰恰是考幼稚園時候,我心有點難過,是否不適合考名幼稚園?會否眼睛問題影響學校,而需要放棄考名幼稚園的機會?

...

咁你囝囝左右眼o既度數係幾多呀?視光師叫你每日同佢遮眼幾多個鐘?輪流遮2隻眼還是只遮一隻?如果我一心要考名校,我就唔會因呢個問題而放棄,當然梗係唔好遮住隻眼去面試啦,依家我都係個仔放學返黎先同佢遮眼,因為視光師話每日最少要遮6個鐘

囡囡一隻250度散光, 另一隻就200度 ~ 甘可能會容易些去矯正!
我都希望遲些囡囡唔需要帶眼鏡啦

原文章由 子峰mama 於 07-11-16 15:12 硐表

咁你囡囡2隻眼都係250度?我情願亞仔2隻眼一樣度數好過依家咁,以我所知,所有5歲樓下o既小朋友都會有散光,大大下會逐漸減退
Don't worry!Be happy![/color purple]

Dear all,

My daughter (now 5) was diagnosed to have severe Lt. eye far-sightedness + lazy eye at age 3.5.  Her left eye is ~ 700 far-sighted & visual acuity (VA) was just 0.05 (normal is 1.0).  But her right eye is absolutely normal.

I cried for 2 whole weeks.

But luckily we have a very good doctor.   We have eye glass prescribed + daily eye patching.  Need to wear eye glass all the time except sleeping time, but wearing eye patch from 2 hour up to now 6 hr a day (mostly after school).  Her visual aacuity now improved to 0.8 already.  But of course she has to wear eye glass for the rest of her life.

Our Dr. is  specialized in children eye:

Dr. Christopher Yu
2522 3122
In Pedder Street, central

They have very pretty eye patches as well
But of course, quite expensive
Hope it helps!

原文章由 子峰mama 於 07-11-5 12:33 硐表
真係晴天霹靂,尋日同亞仔(3歲)去左polly驗眼,驗到佢右眼有200度散光,左眼有75度散光呀.... 咁都未只,因為佢右眼200度,變左佢慣常一路都用左眼望野而令隻右眼弱視呀......佢話如果我唔放心或有懷疑可以去第度再che ...

尋日去左盲人輔導會再check,個結果同我之前check o既有偏差,左眼散光50度~遠視50度,右眼散光150度遠視又係50度,而且仲話未到弱視水平,暫時無需佩帶眼鏡及遮眼,但要觀察住驚遲d會有機會變弱視,咁即係點好呢?我信邊個好d呢?一個話有事一個話冇事,我係咪應該搵第三間再check呀.....?不過我覺得盲人輔導果度d設備好簡陋呀....咩都冇,連最基本果個托住個下巴然後好似望遠鏡o既野都冇,就話驗出度數都唔知靠唔靠得住,有冇人比意見我呀...
‹ 上一主題|下一主題