用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 22個月大既小朋友,究竟識dセ
go

22個月大既小朋友,究竟識dセ [複製鏈接]

小女係2005年12月出世,亦有考慮做大或細女疑惑 ,請大家可否交換意見 ,因我的家人成日讚佢叻,但我本人覺得現今孩子是進化了,家人看自己的孩子會有偏袒 ;尤其她每天叫我一起讀書時,大部份都只可讀出單音,只有少部份可讀清楚雙音 ......而且亦不能專心,時常搖搖擺擺, 要恐嚇唔同佢讀先肯留心......又或是我要求太高呢?有時恐嚇完佢,自己都有d慚愧,唉......
   0    0    0    0

My son 24 mths already, but he only can say some simple words (e.g. A-Z, colours, body, mummy, baba.....), but he cannot say a sentence or sing a song.  :cry:

我仔仔都係05年12月出世, 即係同你女咁大, 我仔只係識講單音, 偶一會彈句雙音出來, 不過唔多, 學字都係當games 咁同佢玩, 佢colours 都未識分, 不過你問佢野, 佢咩都識, 亦有自己原則, 佢講no 時, 你都幾難令佢yes, 但都係未識唱歌... 我覺得我仔只係一般, 不過個個bb 都唔同既... 我仔去interview 幼稚園時, 一同d 大仔比.... 差好遠架lu... 不過我仔既大小肌肉就唔錯, 可能佢係家中第2名, 我都無咁理佢, 所以佢好多危險動作, 都train 唔少了... heee...

原文章由 wanlucky 於 07-11-4 21:53 硐表
My son 24 mths already, but he only can say some simple words (e.g. A-Z, colours, body, mummy, baba.....), but he cannot say a sentence or sing a song.  :cry:

咁其實都係差不多 ,女女都淨係識背A-Z(M、N、S會漏),1-10,one to ten, 認sharps, 讀colours, 看圖識字(即我讀佢指)就頗多:一般家庭用品、電器、文具、食物、動作、運動、遊戲、動物、家禽......
不過佢識唱少少歌 : abcd(4个音) happy birthday個birthday,睇佘詩曼唱小長金會學跳舞,睇中國國歌會指揮:D
體能反而麻麻,去公園玩完返嚟要我"練"pat pat位:( ,但手力就幾好,可玩一陣單槓:loveliness: ,(我曾見過有個2歲零男孩可用雙手打6磅保齡球,勁! )小肌肉亦ok,3個多月前己可揸筆好好,但仍只識寫1字同畫粒咖啡豆 佢最叻係打筋斗
因之前睇過有d經驗mama話幼稚園要考筆試 ,所以有d疑惑點去考,我估細仔女考都會蝕底少少,不過亦好彩唔掂可出年試過
人哋話女仔早熟d,講嘢會早d,但我見佢咁耐都唔係講得好多嘢,先有此問,謝謝你們的回應

原文章由 yau2012 於 07-11-5 01:28 硐表
咁其實都係差不多 ,女女都淨係識背A-Z(M、N、S會漏),1-10,one to ten, 認sharps, 讀colours, 看圖識字(即我讀佢指)就頗多:一般家庭用品、電器、文具、食物、動作、運動、遊戲、動物、家禽......
不過佢識 ...

相信BB係獨特
我女女都係0512
好多野都唔肯定佢識唔識
不過記性好好,說話能力都好好
已經可以講完整句子
如:媽媽(任何認識GE人),我要食XX(玩XX)(睇XX)(去XX);媽媽(任何認識GE人),電話响;爸爸返工,嫲嫲返工....
Glenda 2歲半啦!仲超愛媽媽奶='v'=

原文章由 basilmama 於 07-11-5 15:16 硐表

相信BB係獨特
我女女都係0512
好多野都唔肯定佢識唔識
不過記性好好,說話能力都好好
已經可以講完整句子
如:媽媽(任何認識GE人),我要食XX(玩XX)(睇XX)(去XX);媽媽(任何認識GE人),電話响;爸爸返工,嫲嫲返工.... ...

你女女講嘢好叻呀!
其實我女都幾早開始學講嘢:D ,大約7-8個月己講到:阿咪、阿哋、姨姨、飽飽......但直至現在都講唔到成句 ,重係唔太鍾意講嘢,淨係用手指或叫人抱高自己取:( ;不過我都知唔急得既:) ......
咁你打算比佢讀08-09K1嗎?相信佢一定較易考到 ,我希望盡量今個月教佢講多d嘢啦,可以的話,我想比佢做細女

原文章由 yau2012 於 07-11-6 01:14 硐表

你女女講嘢好叻呀!
其實我女都幾早開始學講嘢:D ,大約7-8個月己講到:阿咪、阿哋、姨姨、飽飽......但直至現在都講唔到成句 ,重係唔太鍾意講嘢,淨係用手指或叫人抱高自己取:( ;不過我都知唔急得既:) ..... ...

佢好早已經考左間有n1~k3 ge幼(兒)稚園(1/2/08插班n1),如無意外都係做細女(9/08 k1)
其實佢3/11都考左入(天水圍)天瑞"佳寶",因為我地會搬出美孚住貪有分校,點知考完想俾註冊費時,個校長話雖然同一機構但財政獨立,呢間俾唔可以for果邊:-| :-|
最後同老公傾完話搬左先搵學校

[ 本文章最後由 basilmama 於 07-11-6 13:07 編輯 ]

我個仔都係0512架, 仲係12月尾架, 我剛剛都同佢面試左一間, 之前都諗住比佢做大仔, 遲一年先讀, 但呢排我見佢進步左好多, 學得好快呀
所以咪諗住比佢試下囉, 如果唔得咪等多年囉,
上次面試前, 我都問左佢好多次, 佢叫咩名呀, 你坐咩車黎架, 邊個同你黎架等等, 咁佢都識答哂我, 而佢面試時又冇唔出聲呀, 有問必答嗰隻.其實我覺得可以選擇心儀學校, 如果唔收, 咪等多年

我個仔而家識講sharing , moon, star,
one to ten, A-Z, twinkle twinkle little star....唱ABC song , 呢排仲識唱歡樂今宵, 哈哈..好攪笑...

我仔仔早講野, 佢歲半起已經識讀晒 A-Z, 1-10 & 好多英文生字.

而家26個月, 岩岩背到全首唐詩 & 超多生字. 另外, 開始唔睇圖串字再讀埋個生字係乜!

人人唔同啦, 但要花心思教

我囡囡11月19日05年出世,佢現在識講句子(短的),如:媽咪你食吖,玩多一陣先,未得吞咗先......等等,佢都冇乜耐性,做每件事,如玩玩具,睇書,睇電視......等大慨只維持10-15mins,我惗我要揾d訓練耐性嘅玩具or方法去訓練佢先得!(但小朋友要有幾多分鐘or個鐘耐性,先至算正常呢 )

以我觀察, 個仔鍾意既野, 佢會好有耐性, 但佢比人的感覺係 "ACTIVE".......

原文章由 basilmama 於 07-11-6 13:04 硐表

佢好早已經考左間有n1~k3 ge幼(兒)稚園(1/2/08插班n1),如無意外都係做細女(9/08 k1)
其實佢3/11都考左入(天水圍)天瑞"佳寶",因為我地會搬出美孚住貪有分校,點知考完想俾註冊費時,個校長話雖然同一機構但財政獨立,呢 ...

真係"橋"啦!我住喺美孚嫁 !不過美孚間佳寶比較細間,有時間睇多幾間參考吓啦: !

原文章由 yau2012 於 07-11-7 00:43 硐表

真係"橋"啦!我住喺美孚嫁 !不過美孚間佳寶比較細間,有時間睇多幾間參考吓啦: !

OH~~~您女女會讀邊間or有無心儀學校?

原文章由 sugizo828 於 07-11-6 16:36 硐表
我個仔都係0512架, 仲係12月尾架, 我剛剛都同佢面試左一間, 之前都諗住比佢做大仔, 遲一年先讀, 但呢排我見佢進步左好多, 學得好快呀
所以咪諗住比佢試下囉, 如果唔得咪等多年囉,
上次面試前, 我都問左佢好多次, 佢 ...

你個仔都好叻呀 !好少男仔咁早講到咁多嘢!可能我個女唔鍾意睇TV(連for baby d DVD都唔睇),所以學講嘢會慢d啦!:(
我同你心態上都有d相同,所以今年報d心儀既,唔得就比佢玩多年 ,出年再試;咁你今年報咗邊間呀?

原文章由 moonychan 於 07-11-6 16:52 硐表
我仔仔早講野, 佢歲半起已經識讀晒 A-Z, 1-10 & 好多英文生字.

而家26個月, 岩岩背到全首唐詩 & 超多生字. 另外, 開始唔睇圖串字再讀埋個生字係乜!

人人唔同啦, 但要花心思教 ...

我諗你真係比咗好多心機教佢,自問冇セ耐性較小朋友 ,不過阿女都識成50個左右中文生字同10個倒英文生字(唔使睇圖),但係我又未想過教佢背唐詩喎,會對記憶力有幫助嗎

原文章由 winkyc 於 07-11-6 17:29 硐表
我囡囡11月19日05年出世,佢現在識講句子(短的),如:媽咪你食吖,玩多一陣先,未得吞咗先......等等,佢都冇乜耐性,做每件事,如玩玩具,睇書,睇電視......等大慨只維持10-15mins,我惗我要揾d訓練耐性嘅玩具or方法去訓練佢 ...

我個女同印姊一齊就好定,成朝都好乖好靜 (07:30-12:00),但一見我起身出廳開始就變馬騮......

原文章由 basilmama 於 07-11-7 00:49 硐表

OH~~~您女女會讀邊間or有無心儀學校?

打算考5間:
1. 協恩
2. 宣道
3. 聖羅撒
4. 創價
5. 民生
1-3 機會好微,博吓4、5收唔收......
‹ 上一主題|下一主題