用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 決定明年讀york k1
樓主: ivylee313
go

決定明年讀york k1 [複製鏈接]

原文章由 ivylee313 於 07-11-3 02:42 硐表
終於決定個女讀約克,係因為真希望她可以打好基礎,再加上認識左一位係約克教了十幾年既老師,她幫我打左枝強心針,咁就希望我冇
選擇錯,有冇人都同我一樣決定?一齊分享下!: ...

我大囡今年係York讀U3, 至今都讀得好開心, 所以今年都只會幫細囡報York. 11月24日先Interview, 遲咗報名, 因忙於幫大囡報小學. 真希望妹妹可以入讀同一間幼稚園.

原文章由 ivylee313 於 07-11-14 00:55 硐表

hi ching ching,咁其實您可以話我地知,york既什費,
課外係有乜學,而又幾錢?校服?茶點?儉橋又幾時要報?
每期又要幾錢?書簿等等..你知出年冇學卷我地都想知
真正要比幾錢?係咪k3要讀下午班?萬分感激您既解答 ...

Ivylee,
真係冇時間上网, 依家都好夜, 但見你問到, 我祇是略略講吓依家的費用, 並不代表下年, 因據我所知, 下年會加價, 通漲, 哈哈 , 所有學校都加啦.
什費, 第一年一定要買晒, 文具用品啦, 生日會費用, seasonal gifts package, etc. 小朋友收到時好開心嘅, 又唔使自己另外買, 又有每年一本相本, 好有意義, 囡囡成日攞出來, 介紹啲老師, 同學俾我識. 一年都係around $1300;
校服, 冬天大約9百幾, 夏天大約7百幾, 睇你買幾套來替換;
茶點, 一個月2百幾;
書簿同功課, 一年around $1400, 可自己出去買都得;
課外活動, 我就覺得價錢同出邊報相差無幾, 每小時$90~120, 英文有JetSet, Cambridge, etc. 數學有SAT 10, 之後可參加公開考試, 成績唔錯喔.
我覺得俾咁多錢係值得囉, 學校冇, 我都會係出邊讀, 況且有同學仔一起, 佢讀得更開心. 係唔係?
K3係下午班, 囡囡都冇問題, 功課放學後做晒, 朝早9點幾起身食早餐, 玩到11:00食午餐, 12點幾上校車.
聽日要返工, 講住咁多先.
‹ 上一主題|下一主題