用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信學校 德信幼稚園
樓主: qooqoofans
go

德信幼稚園 [複製鏈接]

男仔可上德小. . . .女仔, 真係唔知bor!! 你有無 call 下學校, 問下, d staff 都好nice, 我有一日打過去, 佢都好肯答!!

hello~  咁多位媽咪~
我報o左下午班, 今晚返去 check o下信箱先, interview 果日, 我都覺得好少人 in 呀...

babyQ113

re : 好少人 in?

佢分了幾個星期 in. . . .你幾號 見架?
my son in @ 10 Nov. . .都幾多人!!

IQ_mama

德幼也有女孩子讀, 不過比男孩子少。上小學, 第一輪是計分制, 第二輪是分地區大抽獎, 所以唔關讀那一間幼稚園事。學校好吾好?你可參巧我上面留言, 只是個人意見, 未必一定滿足到所有家長的要求, 不妨睇下有沒有其他有經驗的家長報料。

Marians

原文章由 IQ_mama 於 07-11-22 14:42 硐表
德信已收小女上午班, 我都好想知道這間學校好唔好? 如果係女仔第派什麼小學?

分幾日咩    可能我睇漏 :
我個仔 in 10 Nov 12:00 果批, in 完見 d 嬸嬸開始收埋 d 摺櫈...
原文章由 benben 於 07-11-22 16:45 硐表
babyQ113

re : 好少人 in?

佢分了幾個星期 in. . . .你幾號 見架?
my son in @ 10 Nov. . .都幾多人!!

我都幾鍾意呢間, 我有兩個姨甥仔依家讀緊 K2, 一個姨甥女以前都係讀呢間幼稚園
原文章由 qooqoofans 於 07-11-20 11:51 硐表
我都好想囝囝可以成為"德信仔" 雖然呢間學校名氣唔夠KV, St Cat, 培正, 然而這是我最心儀的. 因眼見我認識的2個小朋友都讀得好開心. 我"兒生"畢業2年啦, interview個日都有部我囝囝去, 因為佢掛住學校同老師.

真係 ...

我都收到信喇, 讀下午班..

babyQ113

兩個姨甥仔now K2. . .學緊咩. . . 程度不會太 easy ma?
I only worry about this. as for Interivew of P1. for back up!!

分幾日. . .你無睇漏!! 係過了 10/11. . .仲有朋友 call sch. and ask for interview!!

原文章由 BaByQ113 於 07-11-23 10:27 硐表
分幾日咩    可能我睇漏 :
我個仔 in 10 Nov 12:00 果批, in 完見 d 嬸嬸開始收埋 d 摺櫈...

依家學緊寫簡單o既字, e.g. 上, 下, 天....
原文章由 benben 於 07-11-23 11:19 硐表
babyQ113

兩個姨甥仔now K2. . .學緊咩. . . 程度不會太 easy ma?
I only worry about this. as for Interivew of P1. for back up!!

分幾日. . .你無睇漏!! 係過了 10/11. . .仲有朋友 call sch. and ask for i ...

醒目開學勳章

Marians

Thanks for yr reply!

原文章由 Marians 於 07-11-22 17:04 硐表
IQ_mama

德幼也有女孩子讀, 不過比男孩子少。上小學, 第一輪是計分制, 第二輪是分地區大抽獎, 所以唔關讀那一間幼稚園事。學校好吾好?你可參巧我上面留言, 只是個人意見, 未必一定滿足到所有家長的要求, 不妨睇下有 ...

德信同根德園, 你哋會點楝?

qooqoofans

I am also have the same Question now!!

原文章由 qooqoofans 於 07-11-24 23:29 硐表
德信同根德園, 你哋會點楝?

德信教 d 野淺好多, 同根德園完全唔同...

德信有小學, 就算第曰考唔到心水的直資小學都唔洗3年後又"博"1次.

讀根德園我要考慮的地方是如果考唔到心水的直資小學, 要參加"大抽獎",我都唔知將軍澳有咩好學校??

其實暫時決定如果好彩入到培正, 好大可能放棄前2間, 但要等明年1月15曰.

唔好意思, 我唔係好明 --> [就算第曰考唔到心水的直資小學都唔洗3年後又"博"1次]
我揀德信都係因為佢有小學, 不過好似唔係收晒...
我個仔都有 in 培正, 如果入到, 都應該會揀培正...

原文章由 qooqoofans 於 07-11-25 16:12 硐表
德信有小學, 就算第曰考唔到心水的直資小學都唔洗3年後又"博"1次.

讀根德園我要考慮的地方是如果考唔到心水的直資小學, 要參加"大抽獎",我都唔知將軍澳有咩好學校??

其實暫時決定如果好彩入到培正, 好大可能放棄前2 ...

Qooqoofans and BabyQ

我都有報培正, 下個星期 6 見, 不過, 唔去了. 我 e+ 只係 Tak Sun and 根德之選!!

Tak Sun - 好大機會入番其津貼小學, 但只怕程度考不到一些心儀私小作 back up!!

KV - 程度高 d, 考私小時好少少, 但亦唔一定得. 抽津小無 jetso!!

回覆 #2 BaByQ113 的文章

hi babyq113
我的意思係3年後考唔到心水的直資小學, 唔需要去等派位 (大抽獎).
以我知道如果你首志願係tak shun, 如果1st round派唔到, 2ndround 學校會收番.

[ 本文章最後由 qooqoofans 於 07-11-26 12:11 編輯 ]

benben

德幼會隔3星期派一通告話你知小朋友在課堂學了什麼, 每日的功課要check 書包有什麼功課薄便知道做什麼功課。

課外活動逢星期六, 有唱歌, 有手鈴隊, 自衛武術, English with Mr Hyam (English native teacher), 畫班, 兒童EQ班 (與明愛社工合作搞) ... 等, 因時間不同, 沒有校車安排。

常規課程內, 普通話的確是比較少, 多是唱童謠, 不過純粹個人意見, 小朋友學會中文英文巳經好好, 上了小學, 普通話有排學啦。

Marians

原文章由 benben 於 07-11-22 12:35 硐表
Marians
有甘多留言. . .因為大家都係昨日收到信!!

(K2, 2003 SARS). . . .Oh. . .remember ar!!
下年又可一齊傾考小一了.

家課冊 . . . .u mean daily HW list?
甘有無 weekly hand book 先?

我大女 K2 都係 ...

Marians

thanks for yr reply!!

仲有野想問. 關於考私小 back up 時. 你知唔知德幼考到私小情況, 有幾大機會, 有無例子考到 bin d 私小. 有英華, St. Jo, St. Francis 成功例子嗎?

星期 6 有野學下都不錯. 唔使出去找.

德幼與德小見解

我的囝囝收了上午K1,但你哋知唔知到德信小學係津小要靠自行計分或大抽獎才可進入,唔同培幼可100%直升培小.我的囝囝在家排亞三完全冇分可計在第一輪實冇份,但在德信小學網裡亦唔見提及到讀德幼一定直升或承諾實收入讀德小,所以大家唔好咁擔啶以為讀德幼可直升德小
‹ 上一主題|下一主題