用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信學校 德信幼稚園
樓主: qooqoofans
go

德信幼稚園 [複製鏈接]

benben

絕大部份的家長把小朋友放在德幼,都是想孩子入德小, 就正如入培正幼也是心繫培正小學, 當然就近屋企也是考慮之列。

我沒有讀德幼的孩子而考私小的情況和資料,不過考私小和直資吾一定要考筆試, 政府也不鼓勵考筆試, 你可以問下你心目中的小學須否用筆試, 其實要五歲小朋友考筆試太殘酷了。我當年跟大女兒考德望也不須用筆試, 只是畫了一幅畫呢!

若然只須考口試, 讀那幼稚園也沒所為, 校方很多只考慮小朋友醒吾醒, 有沒有禮貌, 收拾玩具, 家長對小朋友的承擔, 家庭關係, ... 等等。

今年認識了一位讀德幼的家長, 他沒有為孩子考私校和直資, 他有15分, 巳經知道德小收了他的孩子了。

Marians

原文章由 benben 於 07-11-26 17:48 發表
Marians

thanks for yr reply!!

仲有野想問. 關於考私小 back up 時. 你知唔知德幼考到私小情況, 有幾大機會, 有無例子考到 bin d 私小. 有英華, St. Jo, St. Francis 成功例子嗎?

星期 6 有野學下都 ...

ppchow

當年小兒入K1時, 校長曾話過若然第一、二輪都入吾到, 會幫我們叩門, 所以不太擔心, 我相信除非你兒那年有很多適齡學童, 如果吾系, 學校會盡量幫忙的。

Marians

原文章由 ppchow 於 07-11-27 23:30 發表
我的囝囝收了上午K1,但你哋知唔知到德信小學係津小要靠自行計分或大抽獎才可進入,唔同培幼可100%直升培小.我的囝囝在家排亞三完全冇分可計在第一輪實冇份,但在德信小學網裡亦唔見提及到讀德幼一定直升或承諾實收入讀 ...

原文章由 Marians 於 07-11-28 15:27 發表
ppchow

當年小兒入K1時, 校長曾話過若然第一、二輪都入吾到, 會幫我們叩門, 所以不太擔心, 我相信除非你兒那年有很多適齡學童, 如果吾系, 學校會盡量幫忙的。

Marians

...

小兒08年才入德幼K1,但本人並非住在油尖旺區,又怎能入讀德小呢?除非德小是私或直資小學

ppchow

interview 時, 我都有問過老師. . . .佢話想讀德小, 可向小學部登記, 都好大機會收番.

我都係 2008 K1.
不過, 仲未決定 take Tak Sun or Kentville. 心大心細.

Marians

若然只須考口試, 讀那幼稚園也沒所為, 校方很多只考慮小朋友醒吾醒, 有沒有禮貌, 收拾玩具, 家長對小朋友的承擔, 家庭關係, ... 等等。

I only worry Tak Sun too simple. . . .私小唔考慮德幼男孩.

今年認識了一位讀德幼的家長, 他沒有為孩子考私校和直資, 他有15分, 巳經知道德小收了他的孩子了。

但我個細仔, 只有 10 分!!

你有比個仔外出再學些什麼嗎?
e.g. Putonghua, Phonics, English. . . .

回覆 #10 benben 的文章

Benben

德信同根德園, 你決定成點?
我兩間都會交咗留位費先. 我個人會喜歡德信, 但老公又鍾意根德園 .
我個囝比較坐唔定, 我擔心根德園佢會難過適應, 但如果考直資小學, kv的確比較優勝.
你有咩見解, 分享吓好嗎?

qooqoofans
u realy similar situation of me.

finally i chose KV!! paid. But no show to Tak Sun application lar.

Tak Sun . . 有免費小學. .. 真係好吸引!! 仲可以用 edu. voucher. 3 yrs can save over HK$30K.
不過, 都係怕佢太 easy, 小學難 adapt. 想 try 下考 d 私小 back up 都幾難!!

有一日, met a K3 tak Sun mami. . she also asked me to choose KV wow!!

根德園 - yr active boy, I think so many cases happend on KV before. Experienced Teachers must know how to handle it. My fd's gal, very active and talkative, also can do well @ KV K2 now!!

That is only my choice & comment for your ref. only.  Pls also tell what is yr final decision.

回覆 #1 benben 的文章

benben  
有決定再update你.
你小朋友kv派咗am定pm? Kent Rd 定 Dorset Rd.
我個囝係am/ Kent Rd, 唔知會唔會做到同學仔呢?

qooqoofans

really? me too. . .Kent AM.
I posted the $ to KV last week.

真係有機會做同學仔 bor!!

siulili

How is your decision? tak sun is also good ga!!
Applied any other kinder & got accepted?

原文章由 siulili 於 07-12-5 22:30 發表
你地個個都唔讀呀   

我的姨是個不懂英文的師奶, 佢有4個仔全是由德信幼稚園到小學, 佢地當年中學派何文田官立, 信義, 最細的現在仍讀緊大角咀的聖方濟中學中六

約四年前兩個大哥已在科大畢業, 三哥在理工畢業, 佢地四個的中文及英文level也不錯

我的小侄兒也跟著他們考了入德信幼稚園, 現在是小三學生, 我覺得佢地教得d學生好好, 至少培養到小朋友讀書的興趣, 同埋呢間學校一向比較低調

當然仲要小朋友本身及家長的配合

以上資料只供參考

[ 本文章最後由 wongkaka 於 08-7-15 20:03 編輯 ]

原文章由 wongkaka 於 08-7-15 19:55 發表
我的姨是個不懂英文的師奶, 佢有4個仔全是由德信幼稚園到小學, 佢地當年中學派何文田官立, 信義, 最細的現在仍讀緊大角咀的聖方濟中學中六

約四年前兩個大哥已在科大畢業, 三哥在理工畢業, 佢地四個的中文及英文lev ...

請問幼稚園和小學部的男孩是否都很頑皮?因為聽不少人說德信d學生都比其他男校的學生調皮
8-)

我只見我的侄兒, 所以不可給意見

給大家參考

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1626831&extra=page%3D1

[ 本文章最後由 wongkaka 於 08-7-18 17:23 編輯 ]

Just wonder if you have girl will you send her to tak shuen for nursery and kindergarten?  if girl where can go after tak shuen nursery or kindergarten?

原帖由 domsdoms 於 09-4-11 02:00 發表
Just wonder if you have girl will you send her to tak shuen for nursery and kindergarten?  if girl where can go after tak shuen nursery or kindergarten?

我的兩個女兒便是德幼畢業的,現已派了進St. Mary,據我所知德幼每年的派位也能在St. Mary佔幾席位。
還有的是我的兒子現在也在德幼就讀,我覺得他們的老師很照顧小朋友。

Dear Ualacinom,

Hmm but St. Mary's is public school wor .. how can graduates of Tak Shun kindergarten reserve some places leh?  Isnt it point system?

How can get reservation of places?  Hmm where also do other graduate girls of tak shun kindergarten go if they cant get into St. mary's?

Sorry to trouble you with so many questions.

Thx..

原帖由 ualacinom 於 09-4-13 21:40 發表

我的兩個女兒便是德幼畢業的,現已派了進St. Mary,據我所知德幼每年的派位也能在St. Mary佔幾席位。
還有的是我的兒子現在也在德幼就讀,我覺得他們的老師很照顧小朋友。 ...

簽名被屏蔽

小兒9月讀k1喇! 請問有冇舊德信幼稚園校服送出,冬、夏季都可以,有就pm給我! 謝
8-)

小兒今年k3畢業, 德幼的課程不會太深, k3下學期開始有文字遊戲 (即默書), k1 寫單字, k2 寫詞語, k3 寫句子, 中文字比較深, 如果你不是一心要報考超級學校, 應該上小一無問題的。老師好有愛心, 阿姐都細心的.

小兒因15分, 第一輪不入德小, 不過他一些同學仔同是15分是 bingo 的; 第二輪我兒也不入, 因我家不是31綱, 抽得好後志願, 現在等 德小 interview.

不過, 兒子的同學仔中有4 個女仔同學成功入了 st. mary's 全是第二輪抽獎中(31綱)

希望幫到大家

Marians

原帖由 Beantwins 於 09-4-24 16:46 發表

我先生都係德信出來..今年阿女都考到德信k1, 不過我自己不太熟悉這間幼稚園(先生多年都沒有印象,有沒有媽媽可以分享下德信幼稚園課程之類.

‹ 上一主題|下一主題