用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 今年P1的小朋友, 第一次考試考成點呀? 分享下. ...
go

今年P1的小朋友, 第一次考試考成點呀? 分享下. [複製鏈接]

今日派咗中文卷, 我囝囝竟然不合格, 我好不開心呀.

你地小朋友又考成點呀? 分享下.
   0    0    0    0

catbabycat

你唔開心就一定有,但點都要比個機會小朋友啦!話晒都係小一,仲只係返兩個月學,同埋普通話授課,現在,最重要都係同小朋友坐底一齊睇下份卷,教下佢,下次應該要點做。如果你好唔開心,小朋友知道,咁佢壓力一定會好大的!
另外,份試卷都唔係算好易做,如那圖畫排序,我都要好留心睇下,先知佢講物,重有那首詩。小朋友第一次考試,重要係七張紙,嚇都比佢嚇死啦!
返啦!已成事實,下次再努力加油!

[ 本文章最後由 meiki 於 07-11-2 21:26 編輯 ]

Catbabycat:

爸爸給我看了這個主題後,叫我回覆你.

我都是LHT一年級的學生,今天也派了中英文卷,兩科都OK。

其實那份中文卷都幾深啊,由其是那絛小狗的題目都超難做啊!

下次大家一齊努力吧!

KV125 & meiki,

雖然份中文卷不淺, 但你地小朋友都可以考到滿意的成績, 證明不係份卷的問題. 其實平時小測不兒的成績都不錯, 所以接受不到今次不合格.

有時我都不知點幫小朋友溫書, 唉......., 依家為人父母真辛苦.

原文章由 catbabycat 於 07-11-2 15:20 硐表

我是三年級家長,建議你們每週最少看三本中文故事書。因中文考試有一半題目是無得溫習。靠平時閱讀和理解。

Hi catbabycat

Don't worry.  It is the first exam.  Give your kid more time.  I agree that read book is very important.  My kid is ok in the exam.  However, I find that his comprehension is quite weak.  I will let him read more books.

原文章由 catbabycat 於 07-11-2 15:20 硐表

原文章由 樂熙媽媽 於 07-11-5 06:12 發表
Hi catbabycat

Don't worry.  It is the first exam.  Give your kid more time.  I agree that read book is very important.  My kid is ok in the exam.  However, I find that his comprehension is quite weak ...

HI 小一家長

可可分享下讀此校開心嗎 ? 學習方面 中, 英 ,數 ?
有沒有默書 ? WS多嗎 ?
我是另一間小學家長, 因想兒子插班入下年小二
MIHO
‹ 上一主題|下一主題