用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症傾向經驗分享
樓主: kychu132
go

自閉症傾向經驗分享 [複製鏈接]

政府服務只是提供給age6以下的兒童。在排I位同時,可以先替他報讀其他私人訓練(如協康)。

原文章由 hohomimi 於 08-1-13 00:26 發表
想請問各有經驗媽咪.

我仔由2歲發現,但比評估中心拖到今個月4歲幾, 先評為"自閉症傾向" 并開始排 i 位. 現在讀k2. 排9-12個月跟本到升小學都唔知排唔排到.  2歲-4歲時自己只是覺得仔仔比人慢.. 唉..

請問什樣可排 ...

各位家長:

我的小朋友被CAC評定是自閉症 (智能無問題),CAC醫生建議我們讀兼收位。但是我們現正接受協康的早期訓練,覺得很好,而且所有服務都在一個中心進行。如果讀兼收位,幼兒導師環節多了,但是其他服務要回醫院做,看不到兒童的整體發展。究竟留在早期好定讀兼收位好?各位家長,請問你們有無類似經驗?可否分享一下?謝謝!!

Yammiepang

原文章由 hippomama 於 07-11-21 00:58 發表
我的兒子(也是A仔)也在接受了兩年早期訓練後, 今年入讀了主流小學. 當然也是需要一些小班,沒有功課壓力的學校.

不斷的訓練是對他們很有幫助的.現在沒有了早期訓練(好唔捨得!)我們剛排到公立醫院的職業治療,每兩周一次.自費 ...

我個仔係基教讀兼收位, 這三年來老師都好特別照顧佢。另外,兼收老師每星期都會額外給予功課,主力係訓練小朋友語言,社交及專注等。不過這些功課都係自願性質。

還有基教每兩星期有一次言語治療(大約半小時),家長可以一齊參與。另外每季有職業治療師及物理治療師來學校同阿係做體能評估。

當然最重要係在教導上有任何問題(例如自理,社交,管教等),老師都肯提供意見,甚至家校配合一齊教。

以上好處都係我在這三年兼收位獲得到。

原文章由 yammiepang 於 08-1-22 11:54 發表
各位家長:

我的小朋友被CAC評定是自閉症 (智能無問題),CAC醫生建議我們讀兼收位。但是我們現正接受協康的早期訓練,覺得很好,而且所有服務都在一個中心進行。如果讀兼收位,幼兒導師環節多了,但是其他服務要回醫院做,看不到 ...
‹ 上一主題|下一主題