用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 我個女考到了!保良局陸慶濤小學
樓主: 嵐祈爸爸
go

我個女考到了!保良局陸慶濤小學 [複製鏈接]

原文章由 corliss_yu 於 07-11-20 20:11 硐表
991129 :
我還沒有最後的決定,因為我的 first choice 是 GT。
若果你的 first choice 是 St. Joseph,我覺得你應該寫信給校長,表示你仍希望入讀,最緊要是為子女,盡了自己的最大的努力。

...

corliss_yu,

Understood your status.  When you can get the final result of GT?

In my case, yes, St. Joseph is also one of my targets but frankly speaking, St. Jospeh may not be suitable for my son since this is a traditional English primary school and also one of main points that I choose LHT is the students can 直升保良局羅氏基金中學 in future; however, no "through-train" for the students of St. Joseph to its secondary school

我看妳已經選擇好了,是不是一定陸慶濤小學?

corliss

努力呀!我估到6月一定有好多位在外邊再選擇呀!

原文章由 corliss_yu 於 07-11-22 13:50 發表
991129:
其實,因為我阿囡只係 waiting list ,都未必等到,灰到顛!!
其實,我想阿囡入讀優才,除了方面接送外,亦因為在優才讀書真的好開心,讀書無壓力,老師勁有愛心,加上無分精英班,又無排名次,學到 o野又無壓力下讀書,是我一直想我 ...

原文章由 Yukmama 於 07-11-28 10:29 發表

我看妳已經選擇好了,是不是一定陸慶濤小學?

corliss

努力呀!我估到6月一定有好多位在外邊再選擇呀!

Yukmama,

Yes, you are right.  How about you?  Have you made the final decision?

睇見tko比較好既小學好似宣基,馮睛..etc都full哂,就算王余家滐都一樣. 在自行收生階段收盡50%. 其實係得番50%位比我哩d5分家長. 真係要感恩可以入倒LHT. 唔係都幾煩.

原文章由 cfpa 於 07-11-28 11:44 發表
睇見tko比較好既小學好似宣基,馮睛..etc都full哂,就算王余家滐都一樣. 在自行收生階段收盡50%. 其實係得番50%位比我哩d5分家長. 真係要感恩可以入倒LHT. 唔係都幾煩. ...

我都係咁話, 星期一收到馮晴的信話因為太多人所以REJECTED左小女,我想應該因為只有5分的關係:tongue: 好彩LHT收咗如果唔係都唔知點算

cfpa & DAYDAYCHENG,

Don't think too much and I think we have selected a good school for our kids.  Frankly speaking, I also have no luck to win in the lucky draw.  Hope they will enjoy the school life later.  Excited to wait for the 小一新生會 in May 2008

回覆 #46 DAYDAYCHENG 的文章

之前仲幻想可博一博, 唔相信會用哂30%quota,但..事實...

回覆 #47 991129 的文章

你講得岩, 唔諗咁多la,期待5月08新生會

原文章由 cfpa 於 07-11-28 17:34 發表
之前仲幻想可博一博, 唔相信會用哂30%quota,但..事實...

我之前入紙抽信義會都不成功.....
直資及私校就有LHT & 九龍塘小學收, 但已放棄九龍塘小學, 因離家太遠, 及沒有直資中學做backup....

原文章由 cfpa 於 07-11-28 17:39 發表
你講得岩, 唔諗咁多la,期待5月08新生會

Yes, see you soon....

原文章由 991129 於 07-11-29 09:07 發表

Yes, see you soon....

Hi 991129 & cfpa.

Yes, see you soon.

我個仔都是考到九龍塘小學,所以都未諗定,我都好辛惱??

原文章由 991129 於 07-11-28 11:03 發表

Yukmama,

Yes, you are right.  How about you?  Have you made the final decision?

Dear all
我囡囡都報咗呢間學校已錄取,一早已交註冊學費,但N.C.E(保良局羅富國)現在又收我,我都唔知點取捨??!! 點取捨好呢???請給一些意見.
學懂愛才會快樂

嘉倩-YUKI

其實首先妳在那裡居住,如果TKO,我會讀LHT,因兩間都是PLK & 直資,而且LHT有一條龍中學,不用6年後又找過學校,如果妳有個細仔/女,還可以跟著一起,所以都很好...

我其實都是未決定到的原因都是這個,因我現在是九龍塘小學 & LHT,因我都是有個細女,而且我又是住TKO,但個個朋友都叫我九龍塘小學先,唔得才轉回TKO學校,所以我都好煩

原文章由 嘉倩-YUKI 於 07-11-30 12:19 發表
Dear all
我囡囡都報咗呢間學校已錄取,一早已交註冊學費,但N.C.E(保良局羅富國)現在又收我,我都唔知點取捨??!! 點取捨好呢???請給一些意見.

Dear Yukmama
我有位朋友住係大埔康樂園,佢自己本身係九龍塘讀幼稚園.小&中學,所以佢都叫佢囡囡去又九龍塘的母校讀,但該校長的見解就係:[以一時車程返學,倒不如讓小朋友睡多一陣啦,因小朋友要6年風雨不改咁返,會好影響小朋友學習...]後來我朋友決定安排返佢囡囡在大埔返學.所以我都不願囡囡返學太遠.
其實我住油塘,TKO來回車程都幾遠, 聽聞坐校車要1小時,若自己接送都要35-45分鍾,你話頭唔頭痛呀??不過,好彩有位朋友佢嘅囝囝現在係LHT讀P1,佢會帮我接送哦

原文章由 Yukmama 於 07-11-30 13:22 發表
嘉倩-YUKI

其實首先妳在那裡居住,如果TKO,我會讀LHT,因兩間都是PLK & 直資,而且LHT有一條龍中學,不用6年後又找過學校,如果妳有個細仔/女,還可以跟著一起,所以都很好...

我其實都是未決定到的原因都是這個,因我現在是九龍塘 ...
學懂愛才會快樂

原文章由 Yukmama 於 07-11-30 12:14 發表

我個仔都是考到九龍塘小學,所以都未諗定,我都好辛惱??

Really?  It's so great...
But KTS is so far away for me because I live in Sai Kung;therefore, I will select LHT....

原文章由 Yukmama 於 07-11-30 13:22 發表
嘉倩-YUKI

我其實都是未決定到的原因都是這個,因我現在是九龍塘 ...

但個個朋友都叫我九龍塘小學先,唔得才轉回TKO學校...

Yukmama,

What do you mean?

你手握兩張入場劵,遲早都要放棄其中一間,早些做決定,備取生家長會十分感激你。

我個女考到了!保良局陸慶濤小學

各位家長好,小兒今年讀緊PLK的幼稚園,希望明年可以考到陸慶濤小學,但唔知今年面試情況係點,同埋收生要求呢?

希望你哋可以分享一下,謝謝!:
‹ 上一主題|下一主題