用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學及常識網上練習
go

數學及常識網上練習 [複製鏈接]

小女讀1D, 昨天收到自費網上數學及常識練習通告, 家長們可否告知這些是否有用及值得參與, 明天是最後限期交通告, 多謝回覆。急 !
   0    0    0    0

我想家長要考慮的是小朋友是否有充裕的時間, 因為中英文分別已有每日一篇, 小一那年囝囝每天上4個網站做功課, 狀態好的話還可以, 否則都幾辛苦. 而且小朋友又介意排名, 有時會帶來不必要的挫敗感和不開心(係唔知為乜要咁追法), 連外出旅行都要帶手提電腦, 俾錢上網去做, 以保持排名..........., 其實佢o地真係需要有玩的時間, 真係要做, 到坊間書局買一兩本, 成效唔會差太遠, 而且可以比較出版社, 睇過至買, 但網上的要先付款, 貨不對辦都無得退, 過來人身份會勸家長唔好付費, 小朋友真的跟唔到才出外買"好"的補充, 因為出版社五花八門, 有的真係好"求其", 我會主張比較過才買, 還有10多年要花這些不知是否"必要"的錢呢, 真係要"停一停, 諗一諗"!

原文章由 tswmum 於 07-11-1 11:57 硐表
小女讀1D, 昨天收到自費網上數學及常識練習通告, 家長們可否告知這些是否有用及值得參與, 明天是最後限期交通告, 多謝回覆。急 !

回覆 #1 tswmum 的文章

是很用得著,是值得的!

醒目開學勳章

我仔仔也收到這張通告,不過唔考慮了,因為怕沒時間做,我已習慣買書局的補充練習給仔仔做,而且又可以選內容貼近學校的教材,時間又可以自己安排,比較有彈性。
是否值得及需要,都好視乎家長及小朋友的能力及時間安排。
‹ 上一主題|下一主題