用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問港大同學會小學和蘇浙小學, 你會讀邊間??? ...
go

請問港大同學會小學和蘇浙小學, 你會讀邊間??? [複製鏈接]

好多人話港同好好, 請問有無人的仔仔女女讀緊港同, 可否分享, 因小女被取為正取生, 正在頭痛註唔註冊, 謝謝.
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

我女讀港同, 2年班, 我自己覺得唔錯, 中英文水平都幾好, 校風自由, 小朋友學識主動去求學問, 勇於思考表達唔怕錯, 呢樣係好多傳統學校offer唔到既
不過我唔熟蘇浙, 唔識比較wor
原文章由 Dedemom 於 07-10-31 02:32 AM 硐表
好多人話港同好好, 請問有無人的仔仔女女讀緊港同, 可否分享, 因小女被取為正取生, 正在頭痛註唔註冊, 謝謝.

原文章由 Dedemom 於 07-10-31 02:32 硐表

兩間style 真係好唔同, 好難比較, 真係要你睇吓個女係屬於邊類型既人~ 蘇淅個校訓都開宗名義: 嚴肅整齊, 佢地既語文水準係肯定既, 而她的中學派位都好好; 而港同就活動教學, 我記得佢地既教長講過, 學術成績不好都有其他發展的機會, 如話劇/舞蹈...都會讀得很開心~所以真係要你好好的睇下自己個女係啱邊種style

martse

請問港大同學會小學和蘇浙小學

Hi Charlotte_mom,

Do you have a younger son and studies in Tinkerbell and
CCKG ?  And you used his photo as the 大頭相 before ? Has he enter P.1 yet ?

sng

原文章由 Charlotte_mom 於 07-10-31 12:40 硐表
我女讀港同, 2年班, 我自己覺得唔錯, 中英文水平都幾好, 校風自由, 小朋友學識主動去求學問, 勇於思考表達唔怕錯, 呢樣係好多傳統學校offer唔到既
不過我唔熟蘇浙, 唔識比較wor
...

兩間吾同野.

我知港大同學會小朋友讀得輕鬆,開心.9X%升返港大同學會中學.

蘇浙小學都幾辛苦,但派位非常好. 小四起英文由外籍老師教,佢地的英文書係教高一級.而普通話真係好勁. 學生在校只可用英文OR普通話講通.
但值得提的是好多功課要家長跟, 因為佢地的功課一般都比人深.還有網上練習.

蘇浙英文是否小一始已讀小二課程

蘇浙英文是否小一始已讀小二課程?還是小四才開始讀高一級?謝謝回覆

應該係讀高半年,K3下學期已經開始讀P1的英文啦!

原文章由 iamnobody 於 07-11-4 00:12 硐表
蘇浙英文是否小一始已讀小二課程?還是小四才開始讀高一級?謝謝回覆

醒目開學勳章 王國長老

EEE? 你記性咁好既?!
我個仔無讀tinkerbell喇, 而家o係基督教服務處讀k1, 佢太bb喇, 希望全日制學校生活會令佢獨立d
至於p1, 而家講仲係太早, 不過睇佢個樣都唔慌係戰鬥格, 揀學校都係要小心d.......
原文章由 sng 於 07-11-1 07:41 PM 硐表
Hi Charlotte_mom,

Do you have a younger son and studies in Tinkerbell and
CCKG ?  And you used his photo as the 大頭相 before ? Has he enter P.1 yet ?

sng

原文章由 SIUBO117 於 07-11-2 09:49 硐表
蘇浙小學都幾辛苦,但派位非常好. 小四起英文由外籍老師教,佢地的英文書係教高一級.而普通話真係好勁. 學生在校只可用英文OR普通話講通.
但值得提的是好多功課要家長跟, 因為佢地的功課一般都比人深.還有網上練習.

蘇浙小學的特色和課程, 似乎同我細個時(廿幾年前)沒有分別!
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

回覆 #6 iamnobody 的文章

自小一始讀小二課程..
每天都要READ、SAY、SPELL,
另外還有oral、grammer、e-homework
功課真的挺多

http://ple.ilongman.com/index.php......本學期的英文課程相關資料,供您可以參考

[ 本文章最後由 allychang 於 07-11-6 14:55 編輯 ]

bbdou, 我地12月考試後還有2個學期,會教Longman Express 1A & 1B. P1起用P2的書.
你會升返蘇小嗎?

原文章由 bbdou 於 07-11-4 10:12 硐表
應該係讀高半年,K3下學期已經開始讀P1的英文啦!

Uncle-DOS,

咁你2個小朋友係咪都讀KCS?
你以前應該未有外籍人教英文,是嗎?

原文章由 Uncle-DOS 於 07-11-4 15:28 硐表
蘇浙小學的特色和課程, 似乎同我細個時(廿幾年前)沒有分別!

我俾左留位費,不過唔會讀返蘇小啦,會讀播道呀,我唔想日日放左工返屋企仲要用晒D時間同佢跟功課同溫習,同埋我唔想個仔讀間咁谷的學校,危害親子感情呀!

原文章由 SIUBO117 於 07-11-6 17:56 硐表
bbdou, 我地12月考試後還有2個學期,會教Longman Express 1A & 1B. P1起用P2的書.
你會升返蘇小嗎?

好彩仲未老人痴x !!!  好 miss 你仔仔張 handsome 相!

原文章由 Charlotte_mom 於 07-11-4 15:17 硐表
EEE? 你記性咁好既?!
我個仔無讀tinkerbell喇, 而家o係基督教服務處讀k1, 佢太bb喇, 希望全日制學校生活會令佢獨立d
至於p1, 而家講仲係太早, 不過睇佢個樣都唔慌係戰鬥格, 揀學校都係要小心d.......
...

醒目開學勳章 王國長老

哎, 品流複雜, post d相出黎好危險呀, 唔lu
原文章由 sng 於 07-11-6 08:28 PM 硐表
好彩仲未老人痴x !!!  好 miss 你仔仔張 handsome 相!
‹ 上一主題|下一主題