用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數碼琴 及 全統琴 ???
go

數碼琴 及 全統琴 ???

我想買個琴比我仔仔練琴, 他是初級的,  數碼琴比較平, 與 全統琴的彈法或聲是否沒有分別呢 ???
請各位比比意見, 謝!

hi!
我之前亦有此煩惱.同事話我知,數碼琴不能令你感到大小力出大少聲分別,重音要大力垵鍵,我最終買traditional.
hope can help.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

阿女開初學琴時我都係买數碼琴比佢練架, 不過今年就己經買左傳統琴比佢, 因為原來後來琴miss話, 傳統琴有回响, 但係數碼琴無, 而且彈到重音, 部琴都震震地, 呢d感覺係數碼琴代替唔到, 佢話小朋友學琴. 唔洗買部好靚o既琴, 去琴房度學琴都唔見得d琴好好, 買部大陸珠江牌己經ok, 不過香港天氣比較潮濕. 記住加暖管

其實我個人覺得自己笨左..因為之前怕阿女學一陣就放棄, 所以買左數碼琴, 但係唔要部數碼琴時, 賣出去又唔值錢, 反而傳統琴仲值少少呀, 計落價錢可能唔差好遠, 不過有個重要問題, 香港屋比較細. 所以數碼琴就慳位好多.....你考慮下啦

我最近都問過琴老師呢個問題, 因為我本身有傳統鋼琴, 不過最近有人平讓一部數碼琴比我, 令我心動, 數碼琴真係好好玩, 變化多.可惜琴老師叫我唔好換, 因為真係有好大分別, 幾似都係電子音樂, 唔同弦樂. 我最後決定keep住個鋼琴.

但係依家好多數碼琴的手感都好好喎!!!

我兩隻琴都有玩, 依家用緊的係數碼琴(2萬蚊) 係數碼琴中叫貴價琴.

以前有用傳統琴(4萬蚊左右), 但係一年都tone 4次琴(因為我要求都好高, 少少唔合音都唔舒服) 一年就用數千元去保養, 都好貴下.

數碼琴就易打理d, 又唔駛tone 音, 音準d.

不過個個miss 都會建議買傳統琴.  不過以我個人而言(8級情度) 我就冇咩所謂.

老老實實, 其實隻隻牌子的鍵feel 都唔同, 如果唔係考試前都唔駛係考試場度租琴來練啦.

原文章由 sammielee 於 07-10-30 02:37 硐表
阿女開初學琴時我都係买數碼琴比佢練架, 不過今年就己經買左傳統琴比佢, 因為原來後來琴miss話, 傳統琴有回响, 但係數碼琴無, 而且彈到重音, 部琴都震震地, 呢d感覺係數碼琴代替唔到, 佢話小朋友學琴. 唔洗買部好靚o ...

我部4萬多的琴, 揾手收得番$4000咋.