用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? ...
樓主: Hei1204
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? [複製鏈接]

原文章由 fyeung 於 08-1-10 19:08 發表
5354,

嘩,你囡囡好犀利!
我記得之前係其他公文topic,你提及過你囡囡學緊公文中,英,數,仲有自己執野入公文個袋.我已經覺得佢好叻!

我個囡囡只係學緊公文數,今個月開始4A,2個星期前去左懇談會.話4A完左有個test.
平 ...

.....佢依家懶咗,要我叫先去執書包~~

其實佢自己肯做就放手唔好睇.......佢地蝦人架!!

加油呀!! 我女依家K2,升到A60...打緊kick~我有d想死.... ...上星期做咗1hr2mins......比校長丙佢兩頭望......死咪

[ 本文章最後由 5354 於 08-1-10 21:03 編輯 ]

hello!

我仔仔而家k2, 我都想俾佢上公文英, 想佢d英文好d! 但我想問下, 師資係唔係好影響小朋友學習呢, 我屋企附近有2間, 唔知選邊好

5354:
Wa....你女 Maths so great!
我仔2007 Aug. K2 90+/ 1900+準確數字忘了ops:" /> 我估超1年!有銅牌頒發,佢proud到在party tell 晒姨媽姑姐,佢是慢熱的,我估獎勵都幾有助鼓勵孩子!佢同學則有銀牌,他在K1開始。我估愈高級愈難超多年,因深好多了!now已過了3位加數,做緊2位減,亦有英文題!

我仔K1-2都考過Trinity, 考initiail的 solo presentation ,不用綵排, Centre叫你考Drama, dum你bor. 我估你囡可直接考even grade 1.
K2考LCM則可考stage3 to step 1,你有kumon底,加你識教佢,不用考stage1- 2, 扮野果d!
But 我個人覺得,若透過英文試來練presentation會有收穫,當迫自己認真d教仔女,但不是迫小朋友bor. 但若為考cert.報小學則未必有用!
可否介紹你個鬼佬英文老師比我? 我個ABC Miss 因讀書而不來了!阿仔無人私補好耐啦!:cry: :cry: PM me ar,OK?ops:" />
原文章由 5354 於 08-1-10 20:44 發表
阿女依家係English school上緊1:1,係鬼佬(阿女超like him) phonics學到around P.1程度,依家每堂咩都會教d(writing, grammer,spelling, phonics),進度都ok,如果小朋友Vocab+phonics學得咗上下真係要轉' read aloud' ...

[ 本文章最後由 Ansonrubby 於 08-1-11 12:41 編輯 ]

我估係老師有冇心機motivate 小朋友重要d,你要向街坊收下風lar.
原文章由 mandyyuen 於 08-1-11 00:31 發表
hello!

我仔仔而家k2, 我都想俾佢上公文英, 想佢d英文好d! 但我想問下, 師資係唔係好影響小朋友學習呢, 我屋企附近有2間, 唔知選邊好

20012:
我只知公文式不係為補習學校ge野,有同有不同,但學左ge野/能力可補學校不足!不知可否請公文老師列舉多d例子比你呢?
我知不少人都小學先學公文,初頭會超淺,米放棄ar,一年內就可超越學年, 就勁lar,加油!

[ 本文章最後由 Ansonrubby 於 08-1-11 12:32 編輯 ]

Anson,
Pls check pm~

5354:
Thx, Pls check PM .
I've just amend my message belowed. I type too slow.
原文章由 5354 於 08-1-11 12:40 發表
Anson,
Pls check pm~

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-11 12:23 發表
我估係老師有冇心機motivate 小朋友重要d,你要向街坊收下風lar.

20012:
我只知公文式不係為補習學校ge野,有同有不同,但學左ge野/能力可補學校不足!不知可否請公文老師列舉多d例子比你呢?
我知不少人都小學先學公文,初頭會 ...

THANKS!我很想學埋英文,但實沒時間了,我現想學英文拼音,英文寫作,有無好介紹:

5354,

大家加油!你囡囡去到level A,係咪?
今個月月尾去北京比賽,係咪上年個個中國藝術家協會裡面架比賽得獎呢?仲可以順便去旅行,感受一下奧運前架北京添.恭喜晒!

原文章由 5354 於 08-1-10 20:48 發表

.....佢依家懶咗,要我叫先去執書包~~

其實佢自己肯做就放手唔好睇.......佢地蝦人架!!

加油呀!! 我女依家K2,升到A60...打緊kick~我有d想死.... ...上星期做咗1hr2mins......比校長丙佢兩頭望......死咪 ...

原文章由 fyeung 於 08-1-11 18:42 發表
5354,

大家加油!你囡囡去到level A,係咪?
今個月月尾去北京比賽,係咪上年個個中國藝術家協會裡面架比賽得獎呢?仲可以順便去旅行,感受一下奧運前架北京添.恭喜晒!

...

fyeung,

係呀~今個月尾去北京總決賽,比佢見識下,小眼睛看世界~比賽4 days,stay 多3days 去玩,一定會去奧運場館影相留念

[ 本文章最後由 5354 於 08-1-11 23:12 編輯 ]

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-11 12:23 發表

20012:
我知不少人都小學先學公文,初頭會 ...

ansonrubby,

thanks!! 我會收下風嘞!

我個仔一年級,學緊數,如想加多科英文,真係怕沒時間應付日想功課,如減少功課量,會否升級耐些?thanks

5354,

大家加油!
今個月尾去北京比賽? 恭喜晒!、咁細個可以出外見識,真是寶貴的經驗!有冇同佢做好賽前心理預備呀?佢地人仔細細,都識feel 到壓力ga. Have a nice trip. :

200012:
你仔仔Maths2A lar,好快超越學年lor.
加科夠time否?睇下dinner前後可否擠點時間出來. But, Eng.要listen先,有時會費時過Maths,不限10mins.
原文章由 200012 於 08-1-11 13:55 發表

THANKS!我很想學埋英文,但實沒時間了,我現想學英文拼音,英文寫作,有無好介紹:

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-14 10:54 發表
200012:
你仔仔Maths2A lar,好快超越學年lor.
加科夠time否?睇下dinner前後可否擠點時間出來. But, Eng.要listen先,有時會費時過Maths,不限10mins.

睇好似快,但我仔學校是學深一個學期,有排追 ,請問如功課減量是否雙對升級會慢?英文通常要做幾耐架?

5354,

真犀利!
係邊個項目?我囡囡都有參加,不過係陪跑.
記住帶多D衫,北京好凍,預祝成功!

你囡囡公文數已經去到A,我囡囡係4A做左2個星期,填下數字咁.公文老師係懇談會有教我如何協助佢,如:讀數,單雙數....

原文章由 5354 於 08-1-11 23:05 發表

fyeung,

係呀~今個月尾去北京總決賽,比佢見識下,小眼睛看世界~比賽4 days,stay 多3days 去玩,一定會去奧運場館影相留念

200012:
hehe...你仔讀邊間?d 數咁勁ge!PM我ar.
If 功課減量,升級會慢d ga.
初開始時咁淺,加數姐,對你仔應冇難度,不用減量,到升了若干級,開始快不來才減量,由佢自然發展,亦不妨礙功課!
英文不定ga,有時6min.,有時過20mins.,esp.要trace的words,老師話佢還小,寫字不可又快又靚,讓佢用多d時間,對不同年級/age 的孩子有不同要求! 此階段,tuitor會幫佢默晒d vocab. ga.
透過kumon學phonics其實好快,仲豐富了vocab. 量,不過A-B是daily dialogue,你可能會嫌淺,但我志在比佢systematic咁學,Oral都學,未有reading comprehension.
5知5354個女學ERP有咩不同?
原文章由 200012 於 08-1-14 12:51 發表

睇好似快,但我仔學校是學深一個學期,有排追 ,請問如功課減量是否雙對升級會慢?英文通常要做幾耐架?

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-14 14:32 發表
200012:
hehe...你仔讀邊間?d 數咁勁ge!PM我ar.
If 功課減量,升級會慢d ga.
初開始時咁淺,加數姐,對你仔應冇難度,不用減量,到升了若干級,開始快不來才減量,由佢自然發展,亦不妨礙功課!
英文不定ga,有時6min.,有時過2 ...

(祟真)如英文可減功課而不影響進度,我就報埋英文,你小朋友學到邊?

200012:
My son is at level C. I think the English hw is easier than the Maths as they don't have to think /cal. but just listen and write/ copy/trace words. For Maths, they have to cal. faster in order keep  time limit.
原文章由 200012 於 08-1-14 18:03 發表

(祟真)如英文可減功課而不影響進度,我就報埋英文,你小朋友學到邊?

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-14 10:49 發表
5354,

大家加油!
今個月尾去北京比賽? 恭喜晒!、咁細個可以出外見識,真是寶貴的經驗!有冇同佢做好賽前心理預備呀?佢地人仔細細,都識feel 到壓力ga. Have a nice trip. : ...

多謝!! 北京前已有3-4次表演+比賽過,已經習慣上台,希望順利la~
‹ 上一主題|下一主題