用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? ...
樓主: Hei1204
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? [複製鏈接]

唔定架~~睇小朋友做得熟唔熟,最小2次,深嘅要打好基礎可能會5-6次,但1星期7日功課同1份最多重覆1次

原文章由 nice915 於 07-12-7 15:18 發表
我個女現在是小一, 學公文英文ERP 巳有1.5年,以前她經常要求唔學,but 我 and 丈夫 覺得她英文進步不少,所以盡量鼓勵她,現在是 Level AII,故事內容很有趣,所以沒有要求唔學了. ...

Hi nice915,

我囡囡都是學緊ERP, 而家讀6A, 請問你囡囡係唔係都是從7A開始?

晴晴的媽媽

原文章由 晴晴的媽媽 於 07-12-19 14:47 發表

Hi nice915,

我囡囡都是學緊ERP, 而家讀6A, 請問你囡囡係唔係都是從7A開始?

晴晴的媽媽

我個K1係7A開始,下次test完升3A,好好嘅教材!! 今日我女個NET話佢好勁!!識睇好多字,問我幾時開始睇書.........真想話佢知学Kumon識ga...

[ 本文章最後由 5354 於 07-12-23 00:02 編輯 ]

原文章由 晴晴的媽媽 於 07-12-19 14:47 發表

Hi nice915,

晴晴的媽媽

Hi! 晴晴的媽媽,

Yes, my daughter also started ERP from 7A.

原文章由 nice915 於 07-12-20 09:52 發表

Hi! 晴晴的媽媽,

Yes, my daughter also started ERP from 7A.

Hi nice915,

你滿意囡囡的進度嗎?我見囡囡有時要讀番上星期的功課(至今有試過兩次),你囡囡有無試過? 另外, 再讀上去好似是學phonics, 你覺得好不好?我有一親戚叫我唔好俾囡囡讀, 因為他覺得公交英文d
grammer 不對, 你認為呢? 我而家都15,16, 都唔知好唔好繼續叫囡囡讀。

晴晴的媽媽

原文章由 晴晴的媽媽 於 07-12-20 10:44 發表

Hi nice915,

你滿意囡囡的進度嗎?我見囡囡有時要讀番上星期的功課(至今有試過兩次),你囡囡有無試過? 另外, 再讀上去好似是學phonics, 你覺得好不好?我有一親戚叫我唔好俾囡囡讀, 因為他覺得公交英文d
grammer 不 ...

進度滿意,我女五月番7A,下星期升3A,4A学phonics ga la,我覺得ERP係啟發小朋友學英文,如果自己補給下(睇書,日常應用)進步得好快,佢地每次都會温習功課/做新功課去衡量小朋友的進度,到4A要串到8x%vocab先可以升班,但大部份vocab都好淺ga jar~

有d人唔認同Kumon的教法,亦有d小朋友不適合學,而我信Kumon的教法,而阿女3科都好吸收,所以我只信自己所見的.

[ 本文章最後由 5354 於 07-12-20 11:08 編輯 ]

原文章由 5354 於 07-12-20 11:06 發表

進度滿意,我女五月番7A,下星期升3A,4A学phonics ga la,我覺得ERP係啟發小朋友學英文,如果自己補給下(睇書,日常應用)進步得好快,佢地每次都會温習功課/做新功課去衡量小朋友的進度,到4A要串到8x%vocab先可以升班,但 ...

Hi 5354,

多謝你的回覆!
請問你囡囡現在是否讀k3呀?我囡囡就讀緊k3, 我都係想囡囡學多些英文, 希望佢上小一無禁辛苦, 因為所選的小學要用英文及普通話溝通的。

我都同意你所講, 公文有人說好,也有人說不好,所以我仍然15/16, 未有立即放棄。

晴晴的媽媽

Hi!晴晴的媽媽,

I think it's good to start Kumon at K2 or K3. My daughter has started ERP when she was going to 升上 K3, I want her 打好英文基礎 before 升上小一, and it's really help.

And now, I can say her English is ok, she gets 80~100 marks in English quizes,dictations or examination without spending a lot of time on studying; not outstanding, but I have already satisfied with it, especially she's not afraid of English (as I also let her watching English VCD, cartoon.... ).One more thing I want to mention is ,she likes "looking" picture books, not "reading", she has no interest in reading the words on the book , but the pictures, that's the main reason I let her study Kumon.

我想請問在測魚涌或太古邊間centre好d??

原文章由 晴晴的媽媽 於 07-12-20 12:49 發表

Hi 5354,

多謝你的回覆!
請問你囡囡現在是否讀k3呀?我囡囡就讀緊k3, 我都係想囡囡學多些英文, 希望佢上小一無禁辛苦, 因為所選的小學要用英文及普通話溝通的。

我都同意你所講, 公文有人說好,也有人說不好,所以我 ...

我女依家K2,你女女有無学公文中ar?

原文章由 5354 於 07-12-22 23:23 發表

我女依家K2,你女女有無学公文中ar?

Hi 5354,

我囡只有讀公文英文,沒有讀其他科。

晴晴的媽媽:

5354:
同意!我發覺學Kumon後囝囝識多不少字.
佢由K2開始學Kumom English,now K3,做緊 C ,之後加學埋Maths, 由4A start, now in B, 前後不足一年,升級否要看小朋友自己定力+家長鼓勵,佢學都試過話難ga,但我同hb都鼓勵+激勵,又請Kumon Miss開解下佢,又過關lar, now 好smooth;上月為準備小學的普通教中文,我同佢開埋中文,5A start.

我buy kumon 能訓練孩子自學+專注,試想上到小學,我地跟得幾多,不是說我們不識,而是學問始終要靠自己!
原文章由 5354 於 07-12-20 01:07 發表

我個K1係7A開始,下次test完升3A,好好嘅教材!! 今日我女個NET話佢好勁!!識睇好多字,問我幾時開始睇書.........真想話佢知学Kumon識ga...

[ 本文章最後由 Ansonrubby 於 08-1-3 10:02 編輯 ]

晴晴媽媽:
初學公文,可能會嫌淺,但不久會超越學年,就不淺,加上日日要做kumon hw,總算touch 住Eng.,浸浸下會見成效,尢其在認字、發音etc.
原文章由 晴晴的媽媽 於 07-12-20 12:49 發表

Hi 5354,

多謝你的回覆!

我都同意你所講, 公文有人說好,也有人說不好,所以我 ...

I have asked the staff in Tseung Kwan O centre.  They will let all students from all level to enter and do homework by themselves.  Is it the learning pattern?  My daughter K3 might not sit properly and do homework alone.  Is it suitable?

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-3 09:57 發表
5354:
同意!我發覺學Kumon後囝囝識多不少字.
佢由K2開始學Kumom English,now K3,做緊 C ,之後加學埋Maths, 由4A start, now in B, 前後不足一年,升級否要看小朋友自己定力+家長鼓勵,佢學都試過話難ga,但我同hb都鼓勵+激 ...

小朋友Eng讀 ERP or EFL?? C好勁呀!!

我女Kumon中讀3A...........真係好好,我都識拼音la!! 加油!!

過獎啦!
Eng.不是for Native果個,即是ERP or EFL? Tuitor話佢還小,學native果個易挫敗wor, so等佢高小(estimate P.3可完成)才轉native 果個!因阿仔真係不是native, 我亦不想谷佢,so讀for HK kid果個,比佢打穩基礎。
你囡囡呢?
我都想佢快d master到拼音!
原文章由 5354 於 08-1-4 11:42 發表

小朋友Eng讀 ERP or EFL?? C好勁呀!!

我女Kumon中讀3A...........真係好好,我都識拼音la!! 加油!!

Yes, they can do hw themselves independently. That's self learning. U may sit next to her at home to supervise her for sometimes, then train her up to do it herself alone.My sonn is in K3 and can do HW without me.
原文章由 kkwchow 於 08-1-3 12:37 發表
I have asked the staff in Tseung Kwan O centre.  They will let all students from all level to enter and do homework by themselves.  Is it the learning pattern?  My daughter K3 might not sit properly a ...

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-4 16:17 發表
過獎啦!
Eng.不是for Native果個,即是ERP or EFL?ops:" /> Tuitor話佢還小,學native果個易挫敗wor, so等佢高小(estimate P.3可完成)才轉native 果個!因阿仔真係不是native, 我亦不想谷佢,so讀for HK kid果個,比佢打穩基礎。
...

其實我女英文都麻麻,但test完校長問我讀EFL/ERP,我話交俾佢決定,佢見議我女讀ERP,應該係國際果個,而家3A, 升得唔快, 但啓發到佢睇英文書.......大家一齊努力~~

[ 本文章最後由 5354 於 08-1-4 21:42 編輯 ]

heidilaihk,

請問 香港 邊個Kumon centre 有日文 學 ??
Thanks

原文章由 heidilaihk 於 07-12-12 01:37 發表
個人意見
我覺得家長自己要支持和清楚Kumon課程才參加,因為Kumon 條路要家長鼓勵先見成功,而且Kumon的教材出得好有技巧,只要細心留意會知道點解要重複,如果小朋友用心做,專注力夠強會吸收得好快. 好多家長見做好耐都 ...
香港都有Kumon日文,但得1間有辦.

Today I go to Kumon Centre with my child and want to apply Kumon Chi.  When the teacher see my child go everywhere and search something to play, she said that it maybe not a good time for him to start.  What can I do?
‹ 上一主題|下一主題