用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園 保良局譚歐陽少芳幼稚園(hung hom)
go

保良局譚歐陽少芳幼稚園(hung hom) [複製鏈接]

請問有冇人知保良局譚歐陽少芳幼稚園好唔好呀?有冇人係度讀過呀?可唔可以講下這學校係點呀?因本人小朋友今年要搵k1,唔知這幼稚園好唔好呢???
thanks!!!
   0    0    0    0

有街坊就話好,因為全英文教學,不過我對佢印象勁差,一來之前打電話問報名詳情時,校方回應勁寸;二來1/11報名安排勁差,唔係名校扮名校索表採"先到先得",等家長輪候大賣廣告,仲要派個多小時已派晒上午班申請表;三來有同事仔仔去年報讀,但對面試安排勁不滿意,對老師亦無好感,雖然收左但最終無讀;四來有親戚話佢地外籍老師有可能係阿差,唔一定NET......
我覺得如果諗住同小朋友報直資小學,唔需要報呢間做首選.

原文章由 wongpsv 於 07-10-27 12:43 硐表
請問有冇人知保良局譚歐陽少芳幼稚園好唔好呀?有冇人係度讀過呀?可唔可以講下這學校係點呀?因本人小朋友今年要搵k1,唔知這幼稚園好唔好呢???
thanks!!! ...

if you want western teacher, not Indian. You can choice Deborah, I know they have many western teacher

原文章由 hackenma 於 07-11-3 16:06 硐表
if you want western teacher, not Indian. You can choice Deborah, I know they have many western teacher

但Deborah沒有學券。不知“黃埔迦南”如何呢?

迦南 好似成日轉老師 , 唔係幾好 , 您地有無考慮 家維村 既李徐松, 果間d 人話都幾好 , 我都會去 考 歐陽少芳 , 不過17/11 果日重有一間 聖三一曾肇x , 都係果日考 , 所以我重未決定考邊間

醒目開學勳章 貢獻勳章

原文章由 YammieMak 於 07-11-3 14:36 硐表
有街坊就話好,因為全英文教學,不過我對佢印象勁差,一來之前打電話問報名詳情時,校方回應勁寸;二來1/11報名安排勁差,唔係名校扮名校索表採"先到先得",等家長輪候大賣廣告,仲要派個多小時已派晒上午班申請表;三來有同 ...

同意。那兒的老師頗為心高氣傲 ~~ 再這樣下去,遲d實收不到學生 !!
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

但你想有外籍教就一定無學卷架啦! 如果有都一定唔係已批核的國際課程

原文章由 hackenma 於 07-11-8 18:11 硐表
但你想有外籍教就一定無學卷架啦! 如果有都一定唔係已批核的國際課程

佢係抵讀既, 我建議有興趣既可以去in 左先, 覺得ok佢又收左你小朋友至再考慮. 由於我其中一個小朋友係入面畢業, 你地到時再問我detail 既野啦 !

原文章由 TRINIRY.C 於 07-11-5 18:31 硐表
迦南 好似成日轉老師 , 唔係幾好 , 您地有無考慮 家維村 既李徐松, 果間d 人話都幾好 , 我都會去 考 歐陽少芳 , 不過17/11 果日重有一間 聖三一曾肇x , 都係果日考 , 所以我重未決定考邊間 ...

點解黃埔迦南成日轉老師?
紅磡區除左迦南及保良局個D之外,好少有可用學券的幼稚園,所以我小朋友打算讀迦南。

This school has accepted my daughter for K1 in 2008.  I'm really eager to know more about this school.  Can anyone tell me more about it?  

How's the teachers' quality?  Are they kind-hearted?
Is there any Putogha lessons?
What kind of primary school that the graduates would usually go to?
any good/ bad comment?

原文章由 Cindylsk 於 07-12-3 10:59 發表
This school has accepted my daughter for K1 in 2008.  I'm really eager to know more about this school.  Can anyone tell me more about it?  

How's the teachers' quality?  Are they kind-hearted?
Is the ...

Hi,

My son is studying K2 at TAUSF now.

小兒之前於區內William Int'l 讀 pre-class and K1, 成3,XXX.- 講真Compare with $$ ,譚歐實在好多了(扣除学卷$1,2xx.0), 雖然我地left 左William後, 佢地都有實行学卷, but 講真我吾覺D所謂國際 / 私人幼兒園好突別出色WO. 而我同阿仔轉校亦吾係純因$的問題.

歐陽少芳响區內係頗有名氣, 亦由於佢係標榜英文教学 (班主任一中一外), 亦因佢地收費又比區內其他便宜, 所以我知道每年有家長通宵排隊攞Form, (我地2公婆仲傻傻更更, 吃完早餐再去到, 見到条龙赫到死), 最後咪不用排取了張下午班Form.

聽以前BK D Mummy講陳守仁小学(直資)收好多歐陽少芳的小朋友la.

不過好難講比你聽多數派邊間小学喎, because如你自已揾私小or直小就睇你臨場表現(interview)+運氣, 如參加中央派位更加講運氣. 由或視乎你住邊區学校想吾想收你. 其實我自已都好
nervous來年幫小兒揾學校 (自己住Whampoa Garden, target 黃埔宣道小学).

講返轉頭其實小朋友去到边間都冇問題, 因為佢地適應力比大人強得多

希望小小意見幫到大家!

回覆 #11 KwanLui 的文章

KwanLui,
Thank you for your advice.
咁有冇Phonics 學嫁?

原文章由 Cindylsk 於 07-12-11 09:11 發表
KwanLui,
Thank you for your advice.
咁有冇Phonics 學嫁?

Hi Cindylsk,

Yes, My son is just learning the phonics and always teach me how to pronounce!

佢地係有D方法WO, 比如 "C"音, my son 一只手仔按喉龍仔, 另一只手仔扮scissor剪野禁話 "mummy, hear me, sounds like
this, c...c...like cut" , 佢樣仲好enjoy, 好pro 禁, 當正自己係
teacher

hi,
我個囡給取錄左,最终都係放棄,因kv收左佢,但我老公就對間幼稚園無好感,interview個日佢話見差婆係到,應該係佢地教英文,另外D Miss又無禮貌,我地放棄之後,D Miss 有打電話來問,語氣就唔係幾好,問完就即收線啦!

I would also want to if many pupils from this school go to 陳守仁小学?    How will you compare this school to Learning Habitat?

i am very interested this school, could you please help to let me know if this school english is good or not?   How about the homework load, too much or not?? I like this school have a voucher and save more money compare than KLN TONG school.

Is good result on the P1 allocation in Gov., school?
I will submit the application form at PM class this week.

唔係全活動教學啊, 所以每日都會有功課, k1 十月起每日一樣, friday 會多小小, 加埋reading report.
k2 就每日兩樣功課, 學寫生字.
聽講k3 係造句子.
因為每班都有一外籍老師加一中文老師, 所以普遍小朋友對英文唔會恐懼.
其實印度人都ok 啊, 只要佢有愛心去教小朋友就得啊. right ?
mm..另外每年都有好多活動, 如中秋節party, halloween party, xmas party, 新年party , 生日會三個月一次, 雜費小.
老師都主動打電話同家長聯絡, 我試過有一排99 一個week 比三四日餅乾for snack time , 老師打黎同我講, 其實可以帶下水果丫,  食多d 水菓仲好啊.
so... 我好鍾意呢間幼稚園, even 當年我排左兩個鐘去拎張form. :)

本人打算在這星期交申請書, 對這校非常有興趣(因希望囡囡將來入讀陳守仁), 想請問現時就讀此校的家長對這幼稚園的看法, 它的教學理念是什樣? 老師好嗎?

Why the school did not provide the snack ?  Do we have to bring our own water too ?

Do you know if the Indian teachers carry the Indian accent when they speak English ?  I just have a little concern on that .

how about putonga, is it  1 time per week only?
Are all the stundents speaking in english, except the leasson in Chinese?

原帖由 bchi 於 08-11-4 17:09 發表
唔係全活動教學啊, 所以每日都會有功課, k1 十月起每日一樣, friday 會多小小, 加埋reading report.
k2 就每日兩樣功課, 學寫生字.
聽講k3 係造句子.
因為每班都有一外籍老師加一中文老師, 所以普遍小朋友對英文 ...
‹ 上一主題|下一主題