用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 北角蘇浙及高主教
go

北角蘇浙及高主教 [複製鏈接]

北角蘇浙及高主教,如果2間都收,怎取捂?
   0    0    0    0

Did you recieve the acceptance letter from 蘇淅?
when was your kid's interview date?

[還未收信,只想早d知邊間好

點解o禁少人提蘇淅?
是否很少人報?
I also applied this school for my daughter
and wanted to find more information about this school... but there are very few topics talking about the school here..

原文章由 little-pig 於 07-10-29 23:34 硐表
點解o禁少人提蘇淅?
是否很少人報?
I also applied this school for my daughter
and wanted to find more information about this school... but there are very few topics talking about the school here.. ...

Wow, 終於有人留意到蘇淅喇, 我一路唔敢開topic就係因為未聽過人討論, 不過我都係有報呢兩間, 反而之前有topic 講漢華......我都係因為有朋友個仔讀蘇淅, 所以對她有認識.....我嗰2個朋友都係e生, 其中一個既仔仔之前都讀過好多好勁既國際學校(同d領事既子女同班), 而佢仔仔係2歲就已經識自己睇好多有字既書....係k2時他轉了去蘇淅國際部, 而又係小一轉了去本地部, 主因係佢地想幫個仔穩固佢既中文....另外一個e生朋友佢自己係係蘇淅畢業, 佢話依家做e生成日都有機會上國內交流&講學, 佢比其他e生既表達能力好好多...所以佢一定要自己既下一代讀好中文....佢地都認為英文較易掌握同可以係課餘再加強訓練...我好agree 佢地既看法, 因方間有好多好好既學英文既課程, 而中文就.:tongue: ...仲有, 蘇淅既英文其實都係比出面讀高一班架o 上網睇番佢地既中一派位, 一d都唔輸比其他名校呢

而高主教, 其實只係我既後備選擇, 可能如果兩間都收既話...我應該都會去蘇淅~ 不過蘇淅係比其他學校無咁多課外活動, 而且都幾谷d學生既

martse

THANk YOU   大家一齊等1/11/2007的放榜

原文章由 iamnobody 於 07-10-30 16:29 硐表
THANk YOU   大家一齊等1/11/2007的放榜

I have received the acceptance letter today. Still waiting
for the Raimondi reply. Cheers

剛剛收到信蘇淅收了小女,留位費將會交,但正考慮讀蘇淅,聖瑪加利,陸興濤,定等新浦崗嘉諾撒好呢 ?
請各位比意見,謝謝

原文章由 tkoada 於 07-10-30 22:14 硐表
剛剛收到信蘇淅收了小女,留位費將會交,但正考慮讀蘇淅,聖瑪加利,陸興濤,定等新浦崗嘉諾撒好呢 ?
請各位比意見,謝謝

Where you live ?  those school are diff. place !
martse

我未收到信呀!
是否收與不收都會有信通知?

原文章由 little-pig 於 07-10-31 01:19 硐表
我未收到信呀!
是否收與不收都會有信通知?

你係指蘇淅定高主教? 高主教未放榜, 蘇淅就11月1, 2號交書簿費:-|

martse

原來2/11 已要交費....
我今日仲未有信, 都怕無望啦
但係唔係 唔收都要有信通知人呢?

我又係咁諗先考慮緊想比囝囝升蘇小. 依家搵工, 份份都要識普通話, 何況20年後, 起碼搵工的機會大些. 好難搵倒間普通話好過蘇小.英文由P4起由外籍人教,比中國人教英文有保障些.不過好似幾辛苦,但派位非常好.  

martse, 你小朋友讀全日定半日? 是否好多野都要家長跟?
我報了半日.

原文章由 martse 於 07-10-30 09:28 硐表
Wow, 終於有人留意到蘇淅喇, 我一路唔敢開topic就係因為未聽過人討論, 不過我都係有報呢兩間, 反而之前有topic 講漢華......我都係因為有朋友個仔讀蘇淅, 所以對她有認識.....我嗰2個朋友都係e生, 其中一個既仔仔 ...

蘇淅都收了我仔仔.  我仲打算如果高主教收他, 便簡高主教, 因為高主教有中學, 收番小學部的機會好高.  到時升中不會太煩惱.

dddddddddd

[ 本文章最後由 little-duck 於 07-11-6 22:50 編輯 ]

原來蘇浙都收我個囡, 但封信唔知寄在去邊??
激氣
好彩蘇浙都比我囡留位

原文章由 SIUBO117 於 07-11-2 13:47 硐表
我又係咁諗先考慮緊想比囝囝升蘇小. 依家搵工, 份份都要識普通話, 何況20年後, 起碼搵工的機會大些. 好難搵倒間普通話好過蘇小.英文由P4起由外籍人教,比中國人教英文有保障些.不過好似幾辛苦,但派位非常好.  

mart ...

我報咗全日, 事關我仲有個細b, 同埋全日係學校做埋d功課, 及完成埋d課後活動先返黎, 我只係同佢溫書

martse

martse,

想問吓蘇淅的課外活動中, 有無童軍、 交通安全隊這類活動。
因為想小兒學習紀律。  謝謝寶貴資料!

原文章由 HelloSnoopy 於 07-11-6 10:39 硐表
martse,

想問吓蘇淅的課外活動中, 有無童軍、 交通安全隊這類活動。
因為想小兒學習紀律。  謝謝寶貴資料!

上去睇下啦, 需然唔多選擇, 但係有動有靜, 小學生呢講都夠架喇:

http://www.kcs.edu.hk/extracuri.htm

martse

Thank you martse !

樣樣都有點,也不錯啊!

我剛剛在web site裡面看到,出年上課時間改了8:00am,要好早起身呀!
‹ 上一主題|下一主題