用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇淅幼稚園 - Interview後,幾時知道收吾收? ...
樓主: bb-mameme
go

蘇淅幼稚園 - Interview後,幾時知道收吾收? [複製鏈接]

I am not very worried about the Putonghua.
Kids can learn eveything very fast.
原文章由 erikalo 於 07-11-10 16:19 硐表
yyoo

我仲未決定, 係因為蘇浙比我印象係舊式d 教學, 可能唔係既.. 只係外觀都唔定....

其次係擔心亞仔一句國語都唔識, 正確d 係廣東話又未點... 英文又唔明... 再加埋國語, 都唔知點算... 而且我唔識國語, 唔知點 ...

poohpooh123
我個仔依家讀緊kcs n1am, 我地都係選am class, 最後都收左pm class.
佢地話會比有哥哥姐姐既小朋友優先入讀, 然後先到其他人選.
仲話有人冇取錄, 所以有pm 左都好好了.

我地唔係想時間好用d先選am class, 如果最後得pm class 我地冇可能送到上校車同接佢放學.:cry:  依家只好等有冇上午位啦.

如果我有人揍仔, 當然下午班也沒問題. 我唔係講返學習慣既問題.
依家都唔知點好, 如果最後都係間間下午, 只好比錢唔返學再等有冇人讓出上午位了.:cry:

原文章由 poohpooh123 於 07-11-14 10:15 硐表
Piyoma,

當然大家唔係為方便自己才選am class, 我想個小朋友養成返早學習慣,  第時無甘辛苦....

Should you wish to change from PM to AM class, pls send your letter ASAP.  

KCS replied is that is chance is very low and it all depends on whether AM class students will give up their seat and we need to send the requesting letter.  KCS do not accept verbal request.

Have another acceptance on AM class by 浸信會培理.  My husband prefers this (within 15 minutes from home to kinder) and it's in AM class.  I would of couse prefer KCS but it is in PM class.

Any comments?  Thousand thanks.

我個女依家讀緊 pm class, 但我堅決 K1 一定要讀  am class. 因為我發覺真係好唔掂.
1. 瞓晏覺時間改得太後, 五點先瞓, 瞓到七點, 夜晚起碼十一點先瞓. 長遠黎講, 唔係一個好習慣.
2. 唔比佢瞓又唔得, 好扭計扭到死.
3. K1 開始可能都會有少少課外活動, 坊間好多堂都係下午舉行.
So, 我覺得我個女都係讀 am 好d.  

不過, 我又覺得因人而異. e.g. 我朋友十一點先出門口番工, 九點先放工, 佢個女梗係讀下午好d啦, 多d親子時間.
又或者, 有d小朋友好難早起身, 或食早餐食得慢, 或屋企離學校好遠, 咁就要考慮下, 朝早會唔會好趕, 係咪應付到.

Thanks..but...

[quote]原文章由 jovyw 於 07-11-5 22:41 發表
Yes.  You can go to this website for details:
http://www.sfaa.gov.hk/tc/schemes/pevs.htm
唔該曬!
囝囝乎合條件申請學卷, 但係我仲未攪清楚:
1. 蘇浙是否非牟利/私立幼稚園
2. 網上另一個資料顯示 - "由2008-2009開始, K2開始才可使用學卷, 2009-2010則K3才可使用學卷" 此話對嗎?
‹ 上一主題|下一主題