用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教小朋友斜視問題
樓主: tingtungMa
go

[視障] 請教小朋友斜視問題 [複製鏈接]

tingtungMa

醫生說今次跟幾個月前的覆診沒大改變,可keep住,如做手術亦可排期做,醫生說她的case是中等,未至highly recommend 做手術,我亦跟他了解手術的資料,成功率話7-8成,如過度矯正再做就約1成到。  現時真是15/16唔知做唔做好,好煩。醫生話她control到就不是大問題。 我會考慮睇多個私家攞意見,你會睇邊個呀,可以PM我嗎?

tingtungMa,

醫生說今次跟幾個月前的覆診沒大改變,可keep住,上星期睇矯視時話差,係因為之前一晚太夜訓所至。

如我要求做手術亦可排期做,醫生說她的case是中等,未至highly recommend 做手術,我亦跟他了解手術的資料,成功率話7-8成,如過度矯正再做就約1成到。  現時真是15/16唔知做唔做好,好煩。醫生話她control到就不是大問題,暫時講到尾就是外觀。 但每次覆診的壓力真係好大、好驚。

我都會睇多個私家攞意見,你將會睇邊個? 可以pm我嗎?

fionbaby2002:

已pm你.

原文章由 tingtungMa 於 08-4-15 15:43 發表
irenepang803:

你要積極面對呀,唔開心可上來同我們傾計.我亦都將會行你的路,很明白你的心情.你女女是否即日可出院?眼睛是否即時可看東西(用不用遮蓋住).開刀是否用激光呢?醫生有無說需要做第二之來糾正返呢?因聽聞有時未必一 ...

好多謝你地嘅支持同鼓勵,我同囡囡都會努力,聽你地咁講我個心定好多,囡囡做完手術後唔使遮眼7,即時可以睇返野同出,而家醫生要再睇佢做運動嘅情況先可以決定做唔做第二次.

[ 本文章最後由 irenepang803 於 08-4-21 01:33 編輯 ]
孖女Blog+相簿→孖•女•孖•心•肝←NEW!!2008

各位:
我囡囡對眼好左好多喇,真係好多謝你地嘅支持同關心,無言感激,囡囡對眼無之前咁埋喇,而家可以見倒內面眼白,個傷口都埋得好好,囡囡話對眼無之前咁緊,同重影都小左,不過個傻妹妹成日單眼睇野,單完左眼單右眼,好似面部抽肋咁 真係比佢笑死.而家佢出街都無話要帶太陽眼鏡喇,真係好開心呀,希望你地小朋友都努力努力.

[ 本文章最後由 irenepang803 於 08-4-21 01:37 編輯 ]

太好啦,我地都好開心

你都唔知我地都超擔心你囡囡的情況,真的當左係自己個囡咁掛住呀,因為我地都係受著同一困境。又好心急好想知多的佢個情況,但又唔敢問。  而家真的太好啦。我對個手術又多左的信心。

希望你可以多點上來說些最新進展。

irenepang

真係鄧你開心 :)

真係實在太好了, 我的心情就好像fionbaby所說的一樣.自從聽完你講囡囡的情況, 這幾天都睡得不好. 既擔心你囡囡, 又擔心自己的囡囡.無唒信心. 現在終於可放下心頭大石. 希望你能keep住上來告知最新情況.

p.s fionbaby:  我是媽媽來的.

tingtungMa,

Oh.. 唔好意思呀。

hi:
擒日同囡囡覆診,醫生同佢度過內斜度數無乜進展(30度)醫生希望可以去到10度,視力正常,醫生已同我講左要作最壞打算,就係5月中做第二次手術,醫生話成功率係96%,我諗住星期四同囡囡去睇多次私家,問問意見,睇吓可唔可以咁快就做第二次,其實我已有心理準備,因醫生之前已同我講過話有可能要做兩次,因為囡囡CASE比較特別,我都希望囡囡可以响上小一前搞掂,星期四覆完診再上黎報料.
你地有咩問題都可以問我ga.

[ 本文章最後由 irenepang803 於 08-4-23 00:06 編輯 ]

唉!我諗你呢排都很辛苦了, 你都要多d休息唔好捱壞身體. 點解囡囡case特別呢? 她不是一般的間歇外斜嗎? 我想你都不用太擔心. 我上網看過很多case都說不是做一次就可以搞掂. 不過我都好明白咁樣會很大壓力及精神折磨. 遲d到我都唔知點算,anyway都要加油呀. 囡囡現在有上學嗎?

加油,努力呀,我地會精神上大大支持你。

另想問:

第二次是否2隻眼都要做?
做手術個醫生的年紀幾大?
係咪覆診開個醫生呢?
手術費幾多?

原文章由 irenepang803 於 08-4-23 00:05 發表
hi:
擒日同囡囡覆診,醫生同佢度過內斜度數無乜進展(30度)醫生希望可以去到10度,視力正常,醫生已同我講左要作最壞打算,就係5月中做第二次手術,醫生話成功率係96%,我諗住星期四同囡囡去睇多次私家,問問意見,睇吓可唔可 ...

tingtungma:
係呀,我都知唔一定一次搞掂,之前只不過接受唔倒囡囡一做完手術出黎望落差過之前,而家囡囡好好多喇,醫生話囡囡因為一隻眼外斜45度,另一隻20度,兩者相差太多,所以做得近又做唔倒遠,意思即係囡囡睇近野外斜明顯,睇遠野無問題,所以而家做左之後睇近野ok,睇遠野就唔得,所以要做多次.

我未問醫生詳細情形.
女醫生四十零歲.
每次都係同一個醫生,有一兩次唔同.
每次覆診$60,手術$50,藥$10~50.超平~~

我都是明天帶囡囡看私家醫生, 看後互相報告一下情況.

irenepang

你已成功行左第一步la,你要加油呀!

Hi all mums,

Nice to know you here , I was referred by fionbaby. My son also encountered eye problem (squinting), which is opposite from your child's problem.  He had an operation done last June (both eyes, the serious one is the right eye), then after operation, he still needs to do eye patching everyday, 3 hrs a day plus put on eye glass in order to let him more focus on objects esp. when he see things very clear.  I can see he has improved a lot after putting the eyeglass.

I took him for check up every 3 months, the previous one doctor said he got very good improvement but still need to do these exercises for few years.  I had also gone thru the struggle, worry feelings which was really not easy.

My son's surgery was done by an experienced ophamolegiest at the govt hospital.

Good luck to all (sorry I can't type Chinese wording)

Veronmac

Veron,

歡迎你加入 我地大家保持聯絡。

p.s. tingtungMa, Veron就係我同你提及過的媽媽。

veronmac 你好,很高興認識你.
HI, 各位:
昨天和我女看了私家醫生了,他說呀女只是隱性斜視, check了視力正常, 但沒有正式度斜視度數, 只憑眼看. 他說不需做手術住, 叫我在政府到keep住觀察, 有疑問可再看他. 他說囡囡的情況有三種可能: 1是慢慢大個眼肌控制會好d, 2是永久都只是間歇(在累/病/不夠訓而出現外斜), 3 有可能會惡化但機會是好微好微, 憑他的經驗第2的可能最大, 因此他認為既然大部分時間都是正常的話而視力又正常就無需要做手術了.假計第三種程況出現,為了外觀上的問題, 到大個才決定做手術都唔遲. 如果真的話我當然很高興, 現在等待政府覆診看醫生怎樣說.

tingtungMa,

That's good, at least your daughter is not in an urgent case. It's a good idea to let the govt hospital to follow as she will have to fight with this "battle" for a long time and that's the reason I went to the govt side together with a private doctor too.

One question: if the doctor said worse come to worse, a surgery can be done, however, if it is not treated before the age of 7-8, the visual impairment will occur and remains permanent?  Better check in details about this coz this could affect your daughter for life.
‹ 上一主題|下一主題