用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教小朋友斜視問題
go

[視障] 請教小朋友斜視問題 [複製鏈接]

請教對這方面有經驗或認識的媽媽:

請問斜視有無的醫 ? 怎樣醫治 (是否一定要做手術?) 會否影響視力? 請幫忙解答, 很擔心.
   1    0    0    0

斜視到咩程度呀!幾時開始呀!

兩個月前健康檢查發現, 現在那打素專科跟進中, 我覺得應該唔算嚴重掛, 左眼間歇有少少外斜. 現等待屈光測試. 醫生答得很保守.

原文章由 maybaby 於 07-10-24 14:37 硐表
斜視到咩程度呀!幾時開始呀!

你小朋友幾大呀!有冇即時check有冇弱視為重要啊!一定要在8歲前正確e治!如冇弱視,只有斜視的話,間歇牲小小斜都免做手術了!但都要每半年覆診,因斜視角度可會因時間而变得更斜!!

maybaby
今天check 了好彩無弱視/近視, 仲有屈光檢查未做, anyway 唔該哂你.

原文章由 maybaby 於 07-10-25 15:00 硐表
你小朋友幾大呀!有冇即時check有冇弱視為重要啊!一定要在8歲前正確e治!如冇弱視,只有斜視的話,間歇牲小小斜都免做手術了!但都要每半年覆診,因斜視角度可會因時間而变得更斜!! ...

原文章由 tingtungMa 於 07-10-25 16:41 硐表
maybaby
今天check 了好彩無弱視/近視, 仲有屈光檢查未做, anyway 唔該哂你.

hi:
我囡囡今年4歲,都係有外斜視問題,而家排緊期做手術,醫生話如果8歲前做會好好多,過左8歲想做都無用,可能會導致"藥"視,做手術係會全身麻醉,會响睇白開"到",將d肌肉拉返去中間,個傷口會有一點紅色好細,到時醫生會比d眼藥水滴就會好返.
孖女Blog+相簿→孖•女•孖•心•肝←NEW!!2008

原文章由 tingtungMa 於 07-10-25 16:41 硐表
maybaby

hi:
我囡囡今年5歲,都係有外斜視問題,而家排緊期做手術,醫生話如果8歲前做會好好多,過左8歲想做都無用,可能會導致"藥"視,做手術係會全身麻醉,會响睇白開"到",將d肌肉拉返去中間,個傷口會有一點紅色好細,到時醫生會比d眼藥水滴就會好返.

Hi irenepang803:

你女女是在政府醫院做嗎? 可唔可靠? 排期要多久? 咁情況如果唔嚴重的話是否可以唔做手術, exciser糾正? 我女女今年都是五歲.

原文章由 tingtungMa 於 07-10-26 11:32 硐表
Hi irenepang803:

你女女是在政府醫院做嗎? 可唔可靠? 排期要多久? 咁情況如果唔嚴重的話是否可以唔做手術, 做exciser糾正? 我女女今年都是五歲.

tingtungma:
我囡囡而家响眼科醫院跟進,開頭我係帶佢去健康院睇,醫生寫紙轉介去眼科醫院,第一次排期睇要大半年,今年10月30日,我嫌耐,後來我帶左囡囡去私家睇,個醫生再寫紙比我,我再帶囡囡去眼科醫院,於是7月15日就開始睇第一次,開頭都唔知佢係咁嚴重,醫生話佢嘅斜視度係40,做exciser已經對佢無幫助,做手術係最好方法,醫生都同我解釋過,佢話而家好多家長聽倒小朋友要做手術一定say no,但如果而家唔做,過左8歲想做已經太遲,佢講個手術兩隻眼都要做,因要平衡返對眼,其實我聽倒時都好心痛,唔想比亞囡做,但呢個係最好方法,我囡囡知道後都唔開心,仲問我點解家姐唔係咁,其他小朋友又唔係咁,我解釋比佢知同鼓勵佢叫佢唔使怕,後來佢去覆診時見倒有小朋友佢先好d,加上囡囡老師細個時都做過呢種手術,比左好多鼓勵佢,佢而家間唔中都會問我有位做手術未.我囡囡11月15日會返去覆診,到時我會問醫生大約排到幾時做,大家都要努力呀.

irenepang803

想問你囡囡嚴重程去到邊,係持續牲外斜視、間歇性外斜、單眼or双眼

IRENEPANG803:

唔該哂你的解答. 對這方面真的全無認識, 你女女的情況是否憑肉眼就看得出呢? 我女女其實唔係咁覺, 係健康院於暑假時無意來電告知有眼科檢查問我有無興趣給女女做. 誰知一CHECK 便出事. 不過她排期很快, 第一次是上星期, 暫時未知會點. 因等待下星期的屈光檢查, 12月才見醫生. 我很擔心, 因始終是眼睛, 如果做手術有什麼差池咁就.... 請問這是否只是小手術呢? 要做幾耐? 風險幾大? 在這裡希望大家互相交流一下及互相鼓勵. 謝謝你

原文章由 maybaby 於 07-10-26 15:05 硐表

想問你囡囡嚴重程去到邊,係持續牲外斜視、間歇性外斜、單眼or双眼

maybaby:
我囡囡係間歇性外斜,肉眼睇唔覺,但當佢好攰嘅時候最明顯,佢淨係右眼有斜視.

原文章由 tingtungMa 於 07-10-26 15:11 硐表
IRENEPANG803:

唔該哂你的解答. 對這方面真的全無認識, 你女女的情況是否憑肉眼就看得出呢? 我女女其實唔係咁覺, 係健康院於暑假時無意來電告知有眼科檢查問我有無興趣給女女做. 誰知一CHECK 便出事. 不過她排期很 ...

tingtungma:
我囡囡都係唔多覺,佢攰時就最明顯,我都唔知原來佢係咁嚴重,其實做任何手術都有一定風險,醫生話呢個係小手術,做完後可以出院休息.致於詳細情形等我覆左診再問吓醫生先.

其實我仔兩眼都有外斜,但佢望出窗外時左眼明顯外斜,但睇电视玩玩具出街就唔覺,每日都會見佢幾次係咁,我都好擔心,c6話一定唔想做手術,怕盲,仲要係双眼做。
你地囡囡係唔係日日都有見佢外斜架??

Irenepang803:
你介唔介意覆診後話我知醫生有什麼建意及你的決定如何? 你可pm我或e-mail給我([email protected]). 是否要即時決定做唔做呢? 我女女只係單左眼歇性外斜, 同你女女好相似.

Maybaby:
我先生都驚話做眼手術有風險, 我上網search資料仲話未必一次可搞掂, 但唔做又怕影響她的視力(因如不幸演變成弱視日後就無得補救). 因此很擔心.

請問你們有沒有帶小朋友看私家醫生呢? 究竟做這類型手術私家或政府比較安全? 而私家的手術費用又多少呢?

tingtungMa

我私家政府兩邊睇(瑪丽),不過睇政府佢話睇唔倒外斜 之後我立即比我之前影底亞仔外斜眼比佢睇,佢當堂冇声出,只係話唔嚴重,要keep住覆診。
至於私家就話亞仔現時情况可以唔做手術住,但要keep住覆診,睇吓視力有冇变,e生仲話,keep住到8years之後視力冇变才做手術都未遲,因為眼肌肉癹展已成熟,做手術只不過係外觀問題。
手術費約3萬,至於政府好d定私家做好d,我都 .......

[ 本文章最後由 maybaby 於 07-10-27 14:52 編輯 ]

原文章由 maybaby 於 07-10-27 14:47 硐表
tingtungMa

我私家政府兩邊睇(瑪丽),不過睇政府佢話睇唔倒外斜 之後我立即比我之前影底亞仔外斜眼比佢睇,佢當堂冇声出,只係話唔嚴重,要keep住覆診。
至於私家就話亞仔現時情况可以唔做手術住,但要keep住覆診,睇吓視力 ...

maybaby:
我想問私家3萬係邊間呀?知唔知呢類case有無得clap 保險?而家我囡有時睇野會矇矇地,有次佢仲同我講話明明見倒支筆响佢面前,但係攞極都攞唔倒,我覆診時會問問醫生,因為佢而家仲細可能未識表達,但佢講倒呢d比我聽已經好好了.

原文章由 tingtungMa 於 07-10-27 10:58 硐表
你介唔介意覆診後話我知醫生有什麼建意及你的決定如何? 你可pm我或e-mail給我([email protected]). 是否要即時決定做唔做呢? 我女女只係單左眼歇性外斜, 同你女女好相似.

tingtungma:
當然唔介意啦,我地大家交流吓心得都不知幾好,到時我再話你知吖.

咁就睇吓私家e生去邊間私家e院做手術嘞!我問我嗰個e生,佢話3萬左右,係有得clap嘅。

另外想問你,你囡囡係唔係每日都有斜視出現呢?

irencepang803:

你對孖女好可愛! 我女女後日要做屈光, 今天開始滴眼藥水放大瞳孔, 之後睇野朦查查, 好心痛. 其實有無機會唔洗做手術呢?
‹ 上一主題|下一主題