用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教小朋友斜視問題
樓主: tingtungMa
go

[視障] 請教小朋友斜視問題 [複製鏈接]

原文章由 maybaby 於 07-10-28 14:31 硐表
Irenepang803:

咁就睇吓私家e生去邊間私家e院做手術嘞!我問我嗰個e生,佢話3萬左右,係有得clap嘅。

另外想問你,你囡囡係唔係每日都有斜視出現呢? ...

maybaby:
咁我都試吓問問先,我果個私家醫生應該會响法國做.
我囡囡每日都會有ga,做功課時都好明顯吓.
孖女Blog+相簿→孖•女•孖•心•肝←NEW!!2008

原文章由 tingtungMa 於 07-10-28 19:10 硐表
irencepang803:

你對孖女好可愛! 我女女後日要做屈光, 今天開始滴眼藥水放大瞳孔, 之後睇野朦查查, 好心痛. 其實有無機會唔洗做手術呢?

tingtungma:

多謝你讚佢地呀.吓?點解咁奇怪要今日滴定眼藥水?你响邊到睇呀?我囡囡係即日滴,等大約20~30分鐘就可以check,要唔要做手術呢樣野我答你唔倒,最好問問你醫生.

[ 本文章最後由 irenepang803 於 07-10-29 01:46 編輯 ]

我係拿打素專科睇呀, 上之已照了一次(等20-30分鐘嗰隻)今之覆診要再照, 比咗隻眼藥水話要前三晚每晚滴一滴, 明天照. 醫生話說會準確D. 好心痛及唔開心.希望快D過埋天日快D無事. 好采有你地傾訴吓.

原文章由 tingtungMa 於 07-10-29 09:07 硐表
我係拿打素專科睇呀, 上之已照了一次(等20-30分鐘嗰隻)今之覆診要再照, 比咗隻眼藥水話要前三晚每晚滴一滴, 明天照. 醫生話說會準確D. 好心痛及唔開心.希望快D過埋天日快D無事. 好采有你地傾訴吓. ...

tingtungma:
原來如始,唔好咁唔開心啦,我都好明白你感受,我開頭都好似你咁ga,不過既然已係事實,都要面對落去,千萬唔好比囡囡知你唔開心,因佢見你唔開心佢自己都會唔開心同驚,多d上黎傾吓啦.

其實我都想講吓!有d成年人見佢地隻眼己经係持續牲外斜視,係唔係以前d人唔識揾人就醫呢?究竟佢地用死一隻眼睇嘢or輪住左右睇呢???
我只知我姑奶個friend係咁,30years去做手術,剩係麻醉隻眼,做完跟平常人無異,但做左手術嗰隻眼係睇唔倒嘢嘅,但e生話再多幾年或幾十年之後,有機會斜返。

所以我地一定要保護我地d小朋友,睇嘢時要用正確姿勢,發現佢有隻眼射左出去,要提佢專注番,唔好比隻眼越黎越懶。所以我一日到黑都堤亞仔的,唔堤佢,佢可以定鏡5秒左右。
大家努力

原文章由 maybaby 於 07-10-29 14:43 硐表
其實我都想講吓!有d成年人見佢地隻眼己经係持續牲外斜視,係唔係以前d人唔識揾人就醫呢?究竟佢地用死一隻眼睇嘢or輪住左右睇呢???
我只知我姑奶個friend係咁,30years去做手術,剩係麻醉隻眼,做完跟平常人無異,但做左手術嗰隻眼係 ...

maybaby:
聽你咁講我開始有d擔心bor,咁你姑奶個friend做之前睇野清唔清楚?佢又知唔知做完後會睇唔倒野?醫生有解釋比佢知嗎?已我所知我帶囡囡去覆診時,有幾個小朋友都做過手術返去覆診,都睇倒野同無乜大問題,會唔會係年齡問題呢?

[ 本文章最後由 irenepang803 於 07-10-30 15:28 編輯 ]

irenepang803

唔好意思,嚇親你,我姑奶個朋友已有一隻係弱視眼,可能佢細時(8years)前冇補夠,咁多年都係一隻眼望嘢,佢做手術都係貪靚先整好弱視眼。

想問吓屈光係check咩架

[ 本文章最後由 maybaby 於 07-10-31 14:51 編輯 ]

屈光是check視力, 即check 吓有無近視,遠視及弱視, 要放大瞳孔, 我女女剛check 完, 好彩無事, 但到而家瞳孔都未縮小返, 功課都做唔到.

原文章由 tingtungMa 於 07-10-31 18:44 硐表
屈光是check視力, 即check 吓有無近視,遠視及弱視, 要放大瞳孔, 我女女剛check 完, 好彩無事, 但到而家瞳孔都未縮小返, 功課都做唔到.

tingtung:

聽倒你呢個好消息真係戥你開心,咁你有無問醫生囡囡嘅斜視度係幾多?需唔需要做眼部運動?我囡囡做屈光時又係咁,睇野好矇同隻眼"吉吉地",不過醫生話比佢休息3~5個鐘就ok

原文章由 maybaby 於 07-10-31 14:46 硐表
irenepang803

唔好意思,嚇親你,我姑奶個朋友已有一隻係弱視眼,可能佢細時(8years)前冇補夠,咁多年都係一隻眼望嘢,佢做手術都係貪靚先整好弱視眼。

想問吓屈光係check咩架 ...

maybaby:

i see我hb今日同我講話原來佢有個同事20幾歲做過呢種手術,而家30歲,都ok無乜大問題,大家唔需要咁擔心,趁而家仲可以做手術幫倒小朋友,何妨一試.

irene

你老公同你同一諗法咪好law!如唔影响視力的話,只係外觀,我c6好堅持唔做手術,c6又唔睇吓呢類患者嘅資料,以為一做手術就會變肓,高風險

想問你地發現左斜视幾耐呀??

IRENEPANG:

矯正師話女女只是好輕微, 暫時唔需要做手術住, 要KEEP住覆診和做眼部運動(她說應該能矯正到....希望啦!). 但詳細都要等候12月見醫生.

原文章由 maybaby 於 07-11-1 00:00 硐表
irene

你老公同你同一諗法咪好law!如唔影响視力的話,只係外觀,我c6好堅持唔做手術,c6又唔睇吓呢類患者嘅資料,以為一做手術就會變肓,高風險

想問你地發現左斜视幾耐呀?? ...

maybaby:

為人父母一定會擔心自己仔女,試問有邊個父母想自己兒女做手術吖,個醫生都同我講好多父母都唔願意比自己仔女做手術,怕做手術有風險,我初時嘅諗法同你hb一樣,但再聽醫生講如果而家唔做,到8歲後想做都已經幫助唔倒佢,就算帶眼鏡都無幫助,加上囡囡因為有時睇野矇查查同唔準,打激左佢嘅自信心,學習方面比其他同學緩慢,所以無辦法叫我地唔面對現實,最後決定比佢做手術.

你囝囝有無醫生跟進緊?佢斜視度係幾多?可能未必要做手術呢.我發現囡囡時係4歲.

原文章由 tingtungMa 於 07-11-1 09:14 硐表
IRENEPANG:

矯正師話女女只是好輕微, 暫時唔需要做手術住, 要KEEP住覆診和做眼部運動(她說應該能眼部運動....希望啦!). 但詳細都要等候12月見醫生.

tingtung:
實在太好喇,做眼部運動可以矯正,你要努力呀,記住唔好太心急同囡囡做,要慢慢黎,因我同囡囡睇私家醫生時佢同我講話囡囡係假斜視,做吓運動就ok,結果我心急得濟一得閒就同佢做,後來見眼科醫院醫生時,佢話我可能推得支筆太快,好易拉傷囡囡隻眼,而且嚴重左,正確做法係,當你慢慢將支筆推埋眼時,發現隻眼外斜就要重新再做,唔好隔硬推埋去.
努力加油呀!

irenepang:

好多謝你的支持及提點呀, 你唔講我真的不知道. 咁我想問當我推支筆到接近佢個鼻時見到佢有少少鬥雞系唔系正常, 定系支筆唔應該推咁近呢! 希望你和我的女女都要努力, 能早日康復. 雖然我們素未謀面, 但在此真的很高興認識你和真的多謝你.

maybaby:

你都要努力呀!

原文章由 tingtungMa 於 07-11-1 12:03 硐表
irenepang:

好多謝你的支持及提點呀, 你唔講我真的不知道. 咁我想問當我推支筆到接近佢個鼻時見到佢有少少鬥雞系唔系正常, 定系支筆唔應該推咁近呢! 希望你和我的女女都要努力, 能早日康復. 雖然我們素未謀面, 但在 ...

tingtung:

我都好高興認識你同maybaby呀 恭喜你,你見到女女有少少鬥雞係正常ga,仲做得好好tim,如果你同女女做時佢係外斜就唔正常喇,一見佢外斜就要重新做過,大家努力.yeah:

大家好呀!!

你地囡囡以前細個有冇撞到前額頭呢(瘀到五蚊咁大),我回想我仔1歲時撞左2次,都唔知係唔係因為咁

原文章由 maybaby 於 07-11-7 15:19 硐表
大家好呀!!

你地囡囡以前細個有冇撞到前額頭呢(瘀到五蚊咁大),我回想我仔1歲時撞左2次,都唔知係唔係因為咁

無bor,應該唔關時嘅,唔好亂諗啦,呢d都有先天同後天,你同囝
囝check左眼未,醫生點講?

irenepang:

我尋日覆診了,e生話佢冇弱視,视力.09 和10度,斜視角度都大,但只係間歇性,暫時可不做手術,但將來做手術較好!

原文章由 maybaby 於 07-11-11 11:35 硐表
irenepang:

我尋日覆診了,e生話佢冇弱視,视力.09 和10度,斜視角度都大,但只係間歇性,暫時可不做手術,但將來做手術較好!

maybaby:
你有無問問醫生做眼部運動有無幫助?
‹ 上一主題|下一主題