用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 亞仔5歲先學琴會遲嗎?
go

亞仔5歲先學琴會遲嗎? [複製鏈接]

如題?柏斯琴行好唔好?定係私人呢?
   0    0    0    0

Definitely not too late. Personally speaking, private teacher is much better but you have to find a good one by trying several teachers.

原文章由 蘋果 於 07-10-24 10:05 硐表

5 Years old is PERFECT to start piano learning ^_^

好多人都話最好係5-6歲!
私人! 我仔4歲幾在琴行學, 又睇唔到佢學咩, 又唔知D老師咩資格. 學左1年去私人, 話佢學壞手指姿勢!

其實呢個年紀係最好架喇... 但係真係要搵私人教囉... 我個女都係在琴行學壞手勢,搵私人改左成年先正確返ja... 上年校際仲拿到第三名 !!

如果你會入馬鞍山學琴既, 我介紹我個老師俾你丫.. if necessary

請問荃灣有冇好介紹?

原文章由 little_wife 於 07-10-24 11:56 硐表
其實呢個年紀係最好架喇... 但係真係要搵私人教囉... 我個女都係在琴行學壞手勢,搵私人改左成年先正確返ja... 上年校際仲拿到第三名 !!

如果你會入馬鞍山學琴既, 我介紹我個老師俾你丫.. if necessary ...

我都好同意, 我自己都學o左差唔多6年, (因為學吓停吓又去o左生bb, 老師早排又係生bb) 逢2進1.
頭3年去琴行學, 呢3年去私人學, 真係好唔同, 以前琴行老師唔會同你執手勢, 彈得掂首歌就算. 宜家私人老師就勁執, 不過老師又會教用感情彈. 當然價錢貴好多.

仔仔5歲2個月大開始學琴, 我覺得剛剛好, 有朋友個女3歲就學, 但進度勁慢, 用多好多錢.

但單講年齡又唔係咁好, 因個個小朋友都唔同, 有d好定, 有d好唔定. 總之, 個小朋友能夠坐定定係度半小時又肯聽老師講, 又要聽得明, 番到屋企又可以彈得番老師教既野, 加上肯練琴.

所以太細都唔係咁得. 如果太細個學佢handle唔到, 搞到佢唔鐘意重大件事.

我今個星期5都會開始學番琴
其實5歲一D都唔遲
我都係中三開始正式學
中一果時學過 果時我懶練琴上堂唔係好識彈
個Ms就打我個頭 之後就上o左果8堂就走o左
我之前都學壞手勢 去o左另一間琴行
個老師教返我 不過都未算改晒
我就去o左外國讀書啦

醒目開學勳章

原文章由 little_wife 於 07-10-24 11:56 硐表

如果你會入馬鞍山學琴既, 我介紹我個老師俾你丫.. if necessary ...

琴行老師唔好?會教壞手勢?(一個個老師啦)
要好睇老師自己本身既要求,
有D老師真係,你求其彈得掂首歌就收貨,

就好似,我囡以前跟過2位老師學琴,(係琴行)
2位都係唔執手勢既,
我曾經同老師講過,亞囡彈琴時個手勢唔靚(D手指匾)
佢話亞囡細個,大D就會自然好架喇,
但係,我心諗,
LEE D 壞習慣嚟架Wor,點會遲D會好架,
到時想改咪好難喇,

之後,我同亞囡轉咗第3位老師,
即係依家學緊既老師,(一樣係琴行教)LEE個老師教得好好,

最記得,亞囡上第一堂,出嚟既時候,個老師已經同我講,
話亞囡隻手唔得,好匾,(話要執)
之後老師就成日提佢,依家亞囡隻手,都見得吓人,

老師除咗執手勢,教彈既歌(尤其比賽或考試歌)更嚴
係老師悉心既教導下,我囡係第59屆校際音樂節,
一級鋼琴比賽攞咗第3名,我好開心,(因為囡囡係第一次參加)
而且佢老師有好多名學生,都係59屆校際音樂節攞到名次,

所以,都唔一定話琴行老師唔好,
都要睇吓,跟唔跟到個好既

醒目開學勳章

亞仔5歲先學琴唔會遲,LEE個年齡幾好呀,
我個囡就係太細個學,3歲9個月,
所以之前,學得都比較慢,(燒咗好多銀紙)

你可以依家比仔仔試吓學,睇吓仔仔有冇興趣,
我聽人講,柏斯D老師幾有耐性:loveliness:

醒目開學勳章 王國長老

嘻嘻, 我個女都係唔夠4歲學, 上個月剛考2級(學左3年多d)
細個學, 真係燒左幾多銀紙架, 不過算啦, 同自己講, 浸耐左, 考sight reading有把握d
5歲唔遲呀, 剛好, 進度一定比bb快, 因為小朋友領悟力強d, 不過唔好心急迫佢啊, 無左興趣就唔抵了
原文章由 洛婷 於 07-10-25 11:33 AM 硐表

你亞仔5歲先學琴唔會遲,LEE個年齡幾好呀,
我個囡就係太細個學,3歲9個月,
所以之前,學得都比較慢,(燒咗好多銀紙)

你可以依家比仔仔試吓學,睇吓仔仔有冇興趣,
我聽人講,柏斯D老師幾有耐性:loveliness: ...

醒目開學勳章

原文章由 Charlotte_mom 於 07-10-25 23:56 硐表
嘻嘻, 我個女都係唔夠4歲學, 上個月剛考2級(學左3年多d)
細個學, 真係燒左幾多銀紙架, 不過算啦, 同自己講, 浸耐左, 考sight reading有把握d
5歲唔遲呀, 剛好, 進度一定比bb快, 因為小朋友領悟力強d, 不過 ...

Charlotte_mom

我諗,我囡囡同你個囡囡差唔多年紀,
是否今年7歲 ?我囡岩岩10月足7歲,
我囡又係學咗3年幾,由開始到現在,
每星期一堂,每堂30分鐘,
11月會開始45分鐘,
依家學緊2級,遲吓升3級,
不過我囡從來未考過試,但我唔急,由佢慢慢學,
唔想比壓力:loveliness:

醒目開學勳章

hi,

我个仔成六歲半先學琴,今年十歲半啱啱係九月尾考咗四級,不過未派成績!其實五歲至六歲学琴我覺得都ok,正所謂有心唔怕遲麻!!

yuk hei mun

哈! 我仔開始都係在這裏學琴, 有次亞仔學完出來話我知個姐姐下星期放假, 要去考8級鋼琴! 吓, 未有8級就學人教琴?????

果位姐姐可能見我仔得果4歲零, 唔識講番比亞媽知, 所以直接話要去考8級試所以下堂唔得閒教!

不過LEE間分行執左好耐啦!

始終覺得去琴行學的話, 除非你識間琴行D人, 又或者你收到料是哪個老師教得好, 唔係..., 通常都比個少D學生既老師你, 點解少D學生? ....  

原文章由 洛婷 於 07-10-25 11:33 硐表

我聽人講,柏斯D老師幾有耐性:loveliness: ...

[ 本文章最後由 andyrightma 於 07-10-26 09:05 編輯 ]

真高興看到你們的意見, 衷心的感謝。

我想順便請教你們的做法:

1) 起琴時

-  租琴回家練習 or
-  購買大陸 / 不出名的琴 or
-  購買YAMAHA / KAWAI 的矮身琴 or
-  去琴行買鐘練琴

2) 學到什麼時候需要改變? e.g. 購買YAMAHA / KAWAI 的高身琴. OR 唔買

感激不盡。

你亞女係邊間琴行學琴呀?
老師乜野名呀? Thanks!

原文章由 洛婷 於 07-10-25 11:23 硐表

琴行老師唔好?會教壞手勢?(一個個老師啦)
要好睇老師自己本身既要求,
有D老師真係,你求其彈得掂首歌就收貨,

就好似,我囡以前跟過2位老師學琴,(係琴行)
2位都係唔執手勢既,
我曾經同老師講過,亞囡彈琴時個手勢 ...

醒目開學勳章

hi,

起初学琴我果仔嘅琴miss建議去琴行book琴房練住先(隔日去每次半个鈡)都後期須要練多d就租琴回家練,再後期考了二級就買部二手yamaha矮身琴練,到今年四級就換了kawai大譜架(都是二手)!其實我識呢个miss都好耐吓,佢同我講開頭唔好一吓子就買琴,佢見好多小朋友太寵佢,好多嘢佢就覺得應份唔珍惜,我覺得幾啱,所以到二級pass我先當獎勵買部琴俾佢!
  查實你可以同琴miss夾下,如果小朋友隔日練ok,你咪租琴房,始終在這裹可專注練琴!家中太多誘惑了!!

yuk hei mun

原文章由 mrsanthony 於 07-10-26 09:12 硐表

真高興看到你們的意見, 衷心的感謝。

我想順便請教你們的做法:

1) 起初學琴時

-  租琴回家練習 or
-  購買大陸 / 不出名的琴 or
-  購買YAMAHA / KAWAI 的矮身琴 or
-  去琴行買鐘練琴
...

醒目開學勳章

hi,

重未講完,我見乖仔話想換部grand,真想喊 !!

yuk hei mun

原文章由 tinetinew 於 07-10-26 15:26 硐表
hi,

起初学琴我果仔嘅琴miss建議去琴行book琴房練住先(隔日去每次半个鈡)都後期須要練多d就租琴回家練,再後期考了二級就買部二手yamaha矮身琴練,到今年四級就換了kawai大譜架(都是二手)!其實我識呢个miss都好耐吓 ...

yuk hei mun,
Tks for your sharing.
你可以講吓租琴回家練習的資料嗎? e. g. name of shop, deposite, rent, quality of the piano etc.

我好羡慕你有乖仔又有好Miss!:
‹ 上一主題|下一主題