用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 大平反!(再改標題)小朋友一年睇千本書, 你認為可能嗎? ...
樓主: mcheung1
go

大平反!(再改標題)小朋友一年睇千本書, 你認為可能嗎? [複製鏈接]

My child was there and I observed 2 weeks there in the 2 year old class. I believe they are using the child-centered approach which is very different from what my son's learning in another famous structured 2 year-old pre-school program where I found it having bad impacts on my son's development. My little girl is more confident and free to express herself than my son and she enjoys going to school very much.

mcheung1,
如果真係單單講 "內容",我都覺得唔會有人會每日讀3本200-500 pages 的書。就算讀得點快都冇可能讀得晒。
舉幾個小學生常讀的書做例子。The Secret Garden - 255 pages,Matilda - 230 pages,Harry Potter and the Philosoher's Stone - 223 pages。
一日睇晒3本,你覺得真係得?
而且,這幾本書都只係每本200+ pages;如果話500 pages 的書,就等於兩本 200+ pages 的書。要一日睇3本,真係好唔 make sense 喎。
你先唔駛咁激動。
會唔會係 annie40 之前打錯字?

其實有類小朋友是超級書迷.  我囡囡7歲幾, 同佢去書展, 當日在會場時己睇了數十本書 (每本百幾二百頁). 好多兒童英文書d字好淺白,行數唔算多, 佢地睇開書的小朋友, 是"臘"得好快, 大致知個內容便算, 唔一定逐隻字睇得清清楚楚.

成9歲女, 一年睇一千本真係唔奇.

[ 本文章最後由 TINGMUM 於 07-11-6 19:04 編輯 ]

原文章由 TINGMUM 於 07-11-6 19:01 硐表
其實有類小朋友是超級書迷.  我囡囡7歲幾, 同佢去書展, 當日在會場時己睇了數十本書 (每本百幾二百頁). 好多兒童英文書d字好淺白,行數唔算多, 佢地睇開書的小朋友, 是"臘"得好快, 大致知個內容便算, 唔一定逐隻字睇 ...

揭幾下,大致上知個故仔講乜,就當自己睇完本書,我覺得好自欺欺人。咁如果係金鏞小說,我都可以一個鐘就睇晒全套射鵰英雄傳。

不過,正如先前有家長講,港式教育就係咁。部份家長對這類吹噓樂此不疲,但又唔知人地睇在眼裡,笑在心裡。尤其講到英文閱讀,家長個個都話仔女睇 D 乜書物書,孩子亦好多只裝著一本英文書在手,有幾多字識讀,有幾多睇得明,家長亦懶理,總之一本英文書在手,家長就沾沾自喜,孩子亦可以光宗耀祖。

最好笑係早排 HP 出大結局,香港 D 家長個個學人地外國 D 鬼仔鬼妹去排隊買英文版比仔女,電視新聞訪問一個小朋友,連 voldamort 都唔識讀,要阿媽提水,先識讀個中文譯名 "彿地魔" 出黎。個小朋友又竟然就話自己係 HP 迷,本本都有睇喎,但睇佢年紀,我估中文版都未必識睇,難得佢媽媽亦厚顏地,大聲話個仔話想即刻返屋企開始睇本書。

回覆 #26 Cara2006 的文章

回覆 #26 Cara2006 的文章

原文章由 mcheung1 於 07-11-6 20:56 硐表
喂又係你呀, 你咁出名, 我真係唔知點回應.

你回應乜野?乜你係 annie40 代言人?
你點知佢冇打錯字?
或者佢想話係每本200-500字呢?

每年睇 1000 本書一 d 都唔多,睇 2000 本都得,
但如果講話每本都200-500頁,就一定唔可能。

不過你個人都好得意,一向都係睇 post 睇 d 唔睇 d。
人地批評耀中中學,你就當人地話埋幼稚園,要出黎話咩平反。

[ 本文章最後由 Cara2006 於 07-11-6 21:48 編輯 ]

回覆 #30 Cara2006 的文章

christf,
It appears to me that not many people have a stricter definition of "reading".
Re-reading Annie40's messages, and then the messages from a couple of other parents who supported her totally (without doubt), I noticed that it is a common habit for parents (and probably students and teachers too) to consider browsing books the same as reading.
I guess the local education system is really competitive. Parents (students and teachers too) are very concerned with statistics. So they are willing to re-define "reading" to suit their own needs or habit.
This is really pathetic, and I do not intend to discuss further with those people. They are desperate. And desperate souls are usually un-reasonable and illogical.

其實有很多套書都是100到200頁之間的. 例如: rainbow magic, magic tree  house 等.小朋友真係可以很快睇完(當然不是讀出聲果種)果日書展,我買了好多書,佢地兩姐弟坐在CORNER等,晚上8點幾走,囡囡己睇完30幾本. 唔可以話佢係genius,這只同佢本身在澳洲成長,喜愛睇書有關.

認同ANNIE所說, 我沒有要求,由佢自己睇.當然來香港後,囡囡多了功課,唔可能一年一千本.但我深信香港的國際學校的小朋友少功課,一年一千本唔出奇.我身邊朋友的小朋友都有例子.

可能你的小朋友仲細,沒有遇過.本地小朋友咁多功課,當然少了閱書時間.

原文章由 TINGMUM 於 07-11-7 14:56 硐表
其實有很多套書都是100到200頁之間的. 例如: rainbow magic, magic tree  house 等.小朋友真係可以很快睇完(當然不是讀出聲果種)果日書展,我買了好多書,佢地兩姐弟坐在CORNER等,晚上8點幾走,囡囡己睇完30幾本. 唔可以話佢係genius,這 ...

tingmum,

Have you really read Annie40's message?
I think we are talking about different things.
Parents that doubt what she said was focusing on her claiming that the books are 200-500 pages.

Your examples of the Rainbow Magic and Magic Tree House books would not be appropriate. Those books are very thin and easy. They are not even over 100 pages and particularly in the Magic Tree House series, they have very large fonts and lots of pictures. Some pages are even purely pictures with no words. Of course children would have no problem finishing 3 or more of them each day.

Annie40 was not talking about these thin easy children books. She said that her child reads 3 books each 200-500 pages per day.

Books that are 200-500 pages do not have as much pictures as books like magic tree house. The number of words in one 500-page book would not be the same as the number of words of ten 50-page books added together. Plus, the "difficulty level" of a 500-word book would also not be the same as a 50-page book.

I do not doubt your words. But I just would not believe what Annie40 said.

一年睇過千本書,唔係話冇可能嘅,今日報紙講個十歲才女鄒奇奇(被喻為世上最聰明的孩子),一分鐘睇900字,每日睇三本小說,不過有幾多小朋友真係咁gifted呢?

或者小朋友書不離手,小息、食飯、搭車都在看書,又好夜瞓,平日睇兩本(一分鐘一版,共需400min,即6.6hrs),星期六、日、假期不停睇,可以一日睇、四、五本(13 – 16 hrs),有機會睇過千本架,不過都係嗰句,個小朋友要好gifted,睇得好快,就好似有小朋友每日練六、七個鐘琴,我都好難想像,我只係一個普通人。

相信Annie40只是想用"過千本"來形容女兒喜愛閱讀,並非有意誇大,只是傾吓偈,唔好咁認真、免傷和氣。

TINGMUM,
雖然話妳個女睇得快不過睇100x30 = 3000頁,就算一分鐘睇3頁,都要1000分鐘,即係16個鐘先睇完30本書啊!並非想challenge妳,但真係唔合理噃!除非妳個女10秒睇一頁啦!都要8個鐘,更何況你話本本100-200頁,真係幾秒一版。

[ 本文章最後由 hart 於 07-11-9 09:31 編輯 ]

HART,

我之前都講過"睇開書的小朋友, 是"臘"得好快, 大致知個內容便算, 唔一定逐隻字睇得清清楚楚".呢個世界上有人可以吞劍, 不一定是人人可以做到. 但不否認確有一些人可以做到. 做到的人亦不一定是GIFTED. 以後有機會接觸到呢類小朋友, 你會明白的.

不想再討論了. 大家不認為亦不要緊.

TINGMUM,

恕我見識少,真係冇見過!身邊也不乏喜歡看書的小朋友,不過從來冇計過他們看書的速度,但如果話幾秒揭一頁,真係快過某D影印機。

我都唔係鍾意同人爭執,恭喜呢D家長有D咁叻嘅小朋友,我都講過可能有D小朋友真係可以快成咁,但唔係norm(天才乃超乎常人),所以合唔合理由家長判斷。

原文章由 TINGMUM 於 07-11-9 07:26 硐表
HART,

我之前都講過"睇開書的小朋友, 是"臘"得好快, 大致知個內容便算, 唔一定逐隻字睇得清清楚楚".呢個世界上有人可以吞劍, 不一定是人人可以做到. 但不否認確有一些人可以做到. 做到的人亦不一定是GIFTED. 以後有 ...

‹ 上一主題|下一主題