用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章六 (07年10月-11月) ...
樓主: snowbell
go

「家長發問及閒聊區」舊文章六 (07年10月-11月) [複製鏈接]

如果要求中上, 小一都要科科有90分左右,
只有中文科較難攞滿分, 其他主科好多都有95分以上,
中中等等平均分有85 (主科), ranking 大約20,
班班都唔同, 我囝囝果班考第一, 平均分係96,
所以有90分都可以在前十名內

不過唔駛太擔心, 小朋友剛上小一唔係個個咁快可以適應, 有好多小朋友來自程度深既幼稚園係會較有優勢, 因小一都好似做
revision, 係k3已教過曬, 但距離會慢慢拉近或超越,真係要等佢哋開"hill"同家長既鼓勵和耐性..加油呀

原文章由 zitalin 於 07-10-19 22:50 硐表
當年平均分 95 分以上, 三甲不入!
因為有小朋友可以好多科都100分, 聞說98分以上.
到今時今日高年級, 仲有這些小朋友, 所以 SET 高 D 無妨!

原文章由 zitalin 於 07-10-19 22:50 硐表
當年平均分 95 分以上, 三甲不入!
因為有小朋友可以好多科都100分, 聞說98分以上.
到今時今日高年級, 仲有這些小朋友, 所以 SET 高 D 無妨!

唔好嚇P1的家長,低年班的平均分會高,高年級的平均分要視乎個期的卷深不深,全級第一亦未必能科科90、100分,由其是中和英,唯一數是可以取100分。斷估最叻那個都不會取101分
不過有D媽咪就想 .........:idea:
每次測驗、考試完了,高分的科保持着,低分的科有卷就自行分析讀書方法,無卷派就問該科老師,扣分在那幾部分,將弱那部分提昇。
分數不要同別人計較,要贏別人,首先要贏自己,訂目標分數最好用小朋友做得到的分加多五至十分。無可能要一個平均分只得七十分的小朋友一下子去到九十分,要按個別情況來說。

記得要獨立思巧,讀書是長遠的,追分之餘最緊要家長和囝囝身心健康,瘋了的話,是沒有人可憐你的,不要說要過馬路,囝囝這一世都要父母照顧。(真有其事)  所以用平常心,積極面對。

原文章由 snowbell 於 07-10-20 10:35 硐表

唔好嚇P1的家長,低年班的平均分會高,高年級的平均分要視乎個期的卷深不深,全級第一亦未必能科科90、100分,由其是中和英,唯一數是可以取100分。斷估最叻那個都不會取101分
不過有D媽咪就想 .........:idea:
每次測 ...

瘋的case多的是,唔係為成績就是為校隊,等我考完呈分,同大家分享下啦!

不過如果大家有接送囝囝,最不難見到的Case是一大朝早,將塊臉搽到好似做大戲咁紅,所以如果自己平時是沒化又或化淡,突然化濃,就記得要看心理醫生,自己比自己太大壓力。

Hi snowbell:

請問边個係"女王教室"吖?  唔該PM 告之.

TKS A LOT

原文章由 snowbell 於 07-10-17 09:29 硐表

今次P6英文卷又多又深,聽講是女王教室出卷,上年佢份Reader卷唔係照Paper出,所以死背書個班學生D分死呔!  明白理解個班就O.K.

今次收卷後,我都要分析準備吓11月底的呈分試點讀。 ...

原文章由 COWCOW2000 於 07-10-20 11:52 硐表
Hi snowbell:

請問边個係"女王教室"吖?  唔該PM 告之.

TKS A LOT

估不估到?

你都講得品O岩,唔好同 其他人比,叫仔每次要求今次總平均分比上次一樣or高dd會合理d.
我仔小一時果班好堅架, 第一果個好似有98.x, 我仔91.x都係排13咋, 排18果個都90分, 第二班考第三果個就同我仔分數一樣,你話排名係咪都無意思! 
原文章由 snowbell 於 07-10-20 11:58 硐表

http://th172.photobucket.com/albums/w25/londonstewart/th_eggs.gif 估不估到?

hi snowbell:

who is she? I don't  know. Please pm to me.

Tks. Tks..

原文章由 snowbell 於 07-10-20 11:58 硐表

http://th172.photobucket.com/albums/w25/londonstewart/th_eggs.gif 估不估到?

原文章由 COWCOW2000 於 07-10-20 17:40 硐表
hi snowbell:

who is she? I don't  know. Please pm to me.

Tks. Tks..

zitalin比埋貼士,你唔好話估唔到,要看相片就查校刊

嘩!你好勁呀。當年我睜係知道自己個仔幾多分同考第幾,其他咩都唔知。你連其他班攞幾多分考第幾都知。但係,我睜係知當年阿仔果班考第一果個就攞過99.5分平均分,科科都攞100分,得中文寫作攞90幾(不過都係老師出班訊刊登出黎)。當年阿仔都真係追得好辛苦 ,依家想起黎都幾好笑。

原文章由 Bambi 於 07-10-20 15:04 硐表
你都講得品O岩,唔好同 其他人比,叫仔每次要求今次總平均分比上次一樣or高dd會合理d.
我仔小一時果班好堅架, 第一果個好似有98.x, 我仔91.x都係排13咋, 排18果個都90分, 第二班考第三果個就同我仔分數一樣,你話排名係咪都無意思! 
...

比你地講得兩講,越講我就越覺得 "爻"底.....99.x分??我靚仔果時都未試過....

原文章由 亞水 於 07-10-21 13:23 硐表
比你地講得兩講,越講我就越覺得 "爻"底.....99.x分??我靚仔果時都未試過....

不用 ,一年級的分數是這樣子,只要努力,二年級下學期的分數就開始拉開,我囝囝P.1同學取高分的巳無影無蹤,除了特別聰明有記性,加上父母又扶持 ... 那些就站穩着腳守在前的。其它就真是靠勤力和父母。Add Oil!

snowbell,

仲話不用 ,正話亞水太打來報彩。之後突然暈倒,聽講仲嘔血成升,唯今之計,唯有仆返去用我獨門內功急救,連點足千里、神馳,清冷淵幾個大穴,跟手再用降龍廿八掌打仔:cry:

原文章由 snowbell 於 07-10-22 16:55 硐表

不用 ,一年級的分數是這樣子,只要努力,二年級下學期的分數就開始拉開,我囝囝P.1同學取高分的巳無影無蹤,除了特別聰明有記性,加上父母又扶持 ... 那些就站穩着腳守在前的。其它就真是靠勤力和父母。Add Oil! ...

亞水,
派左測驗卷,阿仔中文考得好差呀!!
~~最鍚我個寶貝仔仔~~

Tomkate,

請恕在下無禮:我超.......差得過我亞水仔?:tongue: :tongue:

原文章由 Tomkate 於 07-10-22 19:40 硐表
亞水,

原文章由 Tomkate 於 07-10-22 19:40 硐表
亞水,

P1中文勁差就放去XXX國補中文,返嚟跟少D, 起碼習慣做卷。唔好 吓啦!

d囝未知考試是甚麼,父母也不知試卷形式,仲停留在幼稚園階段(當年我就是一個例子).經此一役,吸取經驗,下回來個大躍進,乜都補番晒la.

不用 盡力而為.

亞水,

如果阿囡受得根x的教學方式,比阿囡去根x,你一定很容易看到兩間學校之分別

你點會差得過我囝p1第一次中閱5x分 好彩其他科ok不用包尾咋

原文章由 亞水 於 07-10-22 19:43 硐表
Tomkate,

請恕在下無禮:我超.......差得過我亞水仔?:tongue: :tongue:

今天有生意失敗的感覺

想請教下高年級的家長,有冇買課外練習給小朋友做,中.英.數分別用那一間出版社較好,有時買練習也很煩惱,請幫忙

[ 本文章最後由 tlomum 於 07-10-23 12:51 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題